Súlyos gondok vannak a kínai fokhagymával: ezt a magyar vásárlók is megérezhetik

Súlyos gondok vannak a kínai fokhagymával: ezt a magyar vásárlók is megérezhetik

agrarszektor.hu
A 2021-es év első öt hónapjában Kína 635 ezer tonna friss és szárított fokhagymát exportált, ami 20%-kal marad el az előző év volumenétől. A visszaesés oka a rendelkezésre álló konténerek hiánya, a tengeri szállítási díjak jelentős drágulása, illetve a koronavírus-járvány miatti kikötőlezárások, késedelmek.

Magyarország évi 1000 tonna körüli mennyiségben importál fokhagymát, melynek 40-50%-a holland közvetítéssel hazánkba érkező kínai áru - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Kínában a fokhagyma ára a jelentős, belföldön maradt készletek miatt csökkent, míg a világpiaci ár májusban például 27%-kal emelkedett. Július végén heves esőzések sújtották Henan tartományt, amelyek a történelem eddigi legsúlyosabb áradásait okozták. Hivatalos adatok szerint több mint 14 millió embert érintettek a felhőszakadások, és több mint egymillió hektárnyi termésben keletkezett kár. Bár a fokhagymatermesztők óvintézkedéseket tettek, például sürgősségi betakarítást alkalmaztak és az árut megpróbálták magasan fekvő hűtőházakban tárolni a veszteségek minimalizálása érdekében, a kereskedelem és a szállítás teljes felfüggesztése mégis súlyos hatással volt a fokhagymaiparra. Miután a fokhagymakereskedelem a napokig tartó teljes leállás után visszatért a normális kerékvágásba, rövid időn belül nagy mennyiségű fokhagyma özönlött a piacra, ami az árak csökkenését idézte elő. 

Az árvizeket követően Henan tartomány székhelyén, a tízmilliós Csengcsou városában kitört a koronavírus delta variánsa okozta újabb hullám. A kormány azonnali intézkedéseket hozott, szigorította a fertőtlenítési és karanténintézkedéseket. A pánikba esett fokhagymatermesztők úgy döntöttek, hogy nyomott áron is értékesítik terményeiket, ami az árakat még tovább, 2,37-2,43 kínai jüan (220-225 Ft/kg) szintre csökkentette - ez július végén Csingtaóból Rotterdamba szállítva (10 kg-os zsákokba csomagolva) 980-1100 USD/t árat jelentett (300-330 Ft/kg).

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?