Egy növény az állatkert legújabb sztárja: szelfiző páfrány sokkolja a látogatókat

agrarszektor.hu
A londoni Zoológusok Társaságának állatkertje egy új, kifejezetten fotogén látványossággal bővült. Pete-nek hívják, az Élet az esőerdőben kiállítás lakóját, aki rendkívül barátságos és képes szelfiket készíteni magáról. Ez utóbbi pedig azért különösen fontos, mert Pete a faját tekintve egy páfrányféle, a vénuszfodorkák sorát erősíti.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Pete egy tudományos kísérlet résztvevője, amelynek során a tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy a növények anyagcseréje során létrejövő biológiai melléktermékekből lehetséges-e energiát kinyerni - írja a ZSL. Ezeket a földbe visszajuttatott melléktermékeket a talajban élő baktériumok lebontják, a folyamat során energiát termelve. A tudósok ezt az energiát próbálták meg, kétségkívül sikerrel csapdába ejteni. Az elgondolás alapja az volt, hogy ha ezt az energiát össze lehet gyűjteni speciális energiacellákban, és később különféle mérőeszközöket, szenzorokat és kameracsapdákat üzemeltetni vele.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A legtöbb erőforrás korlátos. Az elemek lemerülnek, időről időre ki kell őket cserélni, a napkollektorok működéséhez napfényre van szükség, ugyanakkor a növények az árnyékos helyeken is meg tudnak élni. A tisztán növényi energia azonban szinte korlátlan lehetőségekkel rendelkezik - mondta Al Davies, a londoni állatkert technológiai specialistája.

A tudósok Pete köré a holland Plant-E által létrehozott mikrobiális üzemanyagcellákat telepítettek, amelyek, működésüket tekintve olyanok, mint a kezdetleges akkumulátorok. Ezekhez az üzemanyagcellákhoz pedig egy, az amerikai mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat, az Xnor.ai által kifejlesztett, ultraalacsony energiaigényű kamerát kapcsoltak. A kamera olyan kevés energiát igényel, hogy egyetlen páfrány is képes működtetni. 

És nem is akárhogyan! Pete jelenleg 20 másodpercenként készít egy fotót, ami messze túlszárnyalta a tudósok várakozásait. Al Davies elmondta, hogy ezzel a módszerrel a kutatóknak lehetőségük nyílik a nehezen megközelíthető és barátságtalan élőhelyek megfigyelésére is úgy, hogy emberi jelenléttel nem bolygatják meg ezen a helyen a természetet. A szenzorok és kamerák pedig hasznos eredményekkel szolgálhatnak ezen élőhelyek működésének, valamint a klímaváltozás és az ahhoz hasonló volumenű fenyegetések pontosabb megértéséhez.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?