Egy növény az állatkert legújabb sztárja: szelfiző páfrány sokkolja a látogatókat

agrarszektor.hu
A londoni Zoológusok Társaságának állatkertje egy új, kifejezetten fotogén látványossággal bővült. Pete-nek hívják, az Élet az esőerdőben kiállítás lakóját, aki rendkívül barátságos és képes szelfiket készíteni magáról. Ez utóbbi pedig azért különösen fontos, mert Pete a faját tekintve egy páfrányféle, a vénuszfodorkák sorát erősíti.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Pete egy tudományos kísérlet résztvevője, amelynek során a tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy a növények anyagcseréje során létrejövő biológiai melléktermékekből lehetséges-e energiát kinyerni - írja a ZSL. Ezeket a földbe visszajuttatott melléktermékeket a talajban élő baktériumok lebontják, a folyamat során energiát termelve. A tudósok ezt az energiát próbálták meg, kétségkívül sikerrel csapdába ejteni. Az elgondolás alapja az volt, hogy ha ezt az energiát össze lehet gyűjteni speciális energiacellákban, és később különféle mérőeszközöket, szenzorokat és kameracsapdákat üzemeltetni vele.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A legtöbb erőforrás korlátos. Az elemek lemerülnek, időről időre ki kell őket cserélni, a napkollektorok működéséhez napfényre van szükség, ugyanakkor a növények az árnyékos helyeken is meg tudnak élni. A tisztán növényi energia azonban szinte korlátlan lehetőségekkel rendelkezik - mondta Al Davies, a londoni állatkert technológiai specialistája.

A tudósok Pete köré a holland Plant-E által létrehozott mikrobiális üzemanyagcellákat telepítettek, amelyek, működésüket tekintve olyanok, mint a kezdetleges akkumulátorok. Ezekhez az üzemanyagcellákhoz pedig egy, az amerikai mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat, az Xnor.ai által kifejlesztett, ultraalacsony energiaigényű kamerát kapcsoltak. A kamera olyan kevés energiát igényel, hogy egyetlen páfrány is képes működtetni. 

És nem is akárhogyan! Pete jelenleg 20 másodpercenként készít egy fotót, ami messze túlszárnyalta a tudósok várakozásait. Al Davies elmondta, hogy ezzel a módszerrel a kutatóknak lehetőségük nyílik a nehezen megközelíthető és barátságtalan élőhelyek megfigyelésére is úgy, hogy emberi jelenléttel nem bolygatják meg ezen a helyen a természetet. A szenzorok és kamerák pedig hasznos eredményekkel szolgálhatnak ezen élőhelyek működésének, valamint a klímaváltozás és az ahhoz hasonló volumenű fenyegetések pontosabb megértéséhez.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

EZT OLVASTAD MÁR?