Kamilla

A kamilla egy kis, bokros növény, amely alacsonyan nő. A kamillák Európában és Észak-Afrikában teremnek, és gyakran vadon is megtalálhatjuk őket. Vagy akár a kiskertünkben.

A légúti fertőzések tünetei, valamint a köhögés kamillás gőzöléssel enyhíthető. A torok, fogíny és száj gyulladásai kamillás gargalizálással és szájöblögetéssel kezelhetők. A szájban lévő aftákat és sebeket szintén gyógyíthatjuk öblögetéssel. A kamillával való inhalálás a hörghurutra hatékony gyógyír.

A kamillából készített tea enyhíti a bélgyulladás, a hányinger, rosszullét tüneteit, valamint a gyomorpanaszokat. Sebek, a körömágy gyulladása, a pattanások és tályogok külsőleg kezelhetők vele. Enyhíti a menstruációs görcsöket, a belőle készített ülőfürdő az altesti gyulladásokat csökkenti. A kamilla a hasfájós babák görcseit is mérsékli, valamint nyugtatólag hat rájuk. A kamillából készített illóolaj szintén enyhén nyugtató hatású, csökkenti az idegességet. A homeopátia a fogzási fájdalmak csillapítására ajánlja. Teáját a kisgyerekek is bátran fogyaszthatják, azonban fontos tudni, hogy az arra érzékenyeknél, még a kamilla is képes allergiás reakciókat kiváltani. Ilyen esetben ne használjuk tovább!

Termesztés és ápolás

A magokat először kis cserepekbe kell elvetni, 3 mm mélyre. Amikor eléggé megnőttek, ültessük át 14 cm távolságra egymástól. A világos, száraz talajt kedveli, ennek ellenére tartsuk nedvesen a talajt, amíg megerősödnek. Jóllehet egynyári növény, magától szaporodik. A virágait reggel kell leszedni, mielőtt a nap kiszívná az értékes illatot a virágokból. Egy olló segítségével, óvatosan vágjuk le a nyílt virágokat, majd terítsük szét egy papíron hűvös, száraz helyen. Miután a virágfejek megszáradtak, légmentes üvegbe tároljuk. A pici magokat kis konténerekbe kell elvetni. A palántákat 14 cm-es távolságra ültessük egymástól, és öntözzük rendszeresen, amíg megerősödnek. Ha pázsitként szeretnénk használni a római kamillát, akkor vessük el, és öntözzük rendszeresen, amíg megerősödik. Amint a kis palánták elkezdenek kúszni, trágyázzuk meg őket, hogy elősegítsük a terjeszkedésüket.

Gyökértörzsosztással, magról és dugványozással lehet szaporítani. A magokat először kis cserepekbe kell elvetni, 3 mm mélyre. Amikor eléggé megnőttek, ültessük át 14 cm távolságra egymástól. Ültessük hagyma, káposzta és búza közelébe. Úgy tartják, hogy elriasztja a repülő rovarokat, és növeli a terméshozamot. Ugyanakkor borsmentával is szokták termeszteni, mert erősebbé teszi a borsmenta olajat.

Betegségek és kártevők

Esetenként a kamillát a virágzás kezdetén tripsz fajok, levéltetvek károsíthatják. Ellenük a használatos rovarölő szerekkel védekezhetünk. Az orvosi kamilla monokultúrás termesztésének feltétele a vegyszeres gyomirtás.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!