Alapjaiban változhat meg a növénytermesztés a világon: ez most mindent felforgathat

Alapjaiban változhat meg a növénytermesztés a világon: ez most mindent felforgathat

agrarszektor.hu
Brazil kutatók egy csoportja egy olyan hidrogél kifejlesztésén dolgozik, amely képes csapdába ejteni a légkörben levő szén-dioxidot, és azt a talajban megkötni. A tudósok azt remélik, ezzel a felfedezéssel enyhíthetik az üvegházhatás következményeit.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Hidrogél Programot a Shell brazíliai vállalata is támogatja, együttműködő partnerei között pedig megtalálható a São Pauló-i Egyetem (USP), a brazil nukleáris és energia kutatási intézet (IPEN) és a Rio Grande do Sul Állami Egyetem (UFRGS) - olvasható a Future Farming oldalán. A szerves anyagokból felépülő hidrogél szén-dioxid molekulákat szintetizál, hogy oxálsavakat hozzon létre, amelyet egy biomonomerrel kombinálva stabilizálja az új molekulát. A kutatás ezen részéért felelős Thiago Lopes szerint a szén-dioxid elektrokémiai és fotoelektrokémiai technikák révén oxálsavvá fog alakulni.

Az oxálsav-termelés karbonlábnyoma így negatív lenne. Ezért is ejtünk csapdába két szén-dioxid molekulát, hogy oxálsavat állítsunk elő. Így létrehozhatunk egy előnyös kört ennek az üvegházhatású gáznak a megkötéséhez

- magyarázta Thiago Lopes.

A tervek szerint a hidrogélt szemcsék formájában használnák fel a növénytermesztés során, amelyek így több szenet tudnának megkötni a légkörből, és eltárolni a talajban. A tesztelésért a São Pauló-i Egyetem lenne a felelős, a termék előállításáért pedig Rio Grande do Sul Állami Egyetem. Eközben az energia és környezeti intézet kidolgozná a készítmény kereskedelmi forgalomba hozatalához szükséges normatív szabályokat.

Noha a talajok egyébként is megkötik és tárolják a szén-dioxidot, a tudósok azt remélik, hogy az általuk kifejlesztett hidrogél meg fogja növelni a talajok szénmegkötő és -megtartó képességét. Ahogy Carlos Eduardo Pellegrino Cerri, a São Pauló-i Egyetem agronómiai iskolájának, az Esalq Talajtudományi Tanszékének professzora mondta, természetes körülmények között a talaj a szén-dioxidok egyharmadát kötik meg, a maradék kétharmad viszont visszakerül a légkörbe. Most azt akarjuk kideríteni, hogy a hidrogélünk mennyi szén-dioxidot képes megkötni és eltárolni a talajban a trópusi éghajlaton - mondta a professzor.

Egy másik kutatási lehetőség a talaj és a növények közti együtthatás értékelésére fókuszál. A tudósok arra számítanak, hogy a hidrogél szemcsék képesek lesznek visszatartani a vizet, és fokozatosan engedni át a növényeknek. Ha ez a feltételezés igaznak bizonyul, akkor a termék csökkentheti az öntözés szükségességét, és növelheti a növények tápanyagfelvételi képességét.

A hidrogél biológiailag lebomló, ezért az esetleges környezeti problémákon túl is lehetnek előnyei. Az egyik a mikrotápanyagok felszívódásának fokozása. A másik, hogy kedvező feltételeket biztosít a hasznos mikroorganizmusok számára

- jelentette ki Carlos Eduardo Pellegrino Cerri.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?