Itt a megoldás a drága műtrágya helyett: ez a módszer tényleg működik

Itt a megoldás a drága műtrágya helyett: ez a módszer tényleg működik

agrarszektor.hu
Az Amerikai Egyesült Államokban a gazdák egy új módszerrel próbálják javítani a talajaik egészségét: porrá zúzott vulkáni kőzetet juttatnak ki a földekre. A módszer nemcsak a talaj pH-értékét képes helyreállítani, de a szén-dioxidot is megköti.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az amerikai gazdálkodó, Chris Rauch, 2022 nyarán egy mezőgazdasági kiállításon sétált el a standok mellett, amikor meglátott egy nagy, bazaltporral teli edényt. A tároló melletti tábla arra biztatta, hogy szórja ki a termőföldjeire, hogy javítsa a talaj pH-értékét - olvasható a Modern Farmer oldalán. Chris Rauch búzát termeszt az oregoni Pendleton város repülőterét körülvevő aranybarna dombokon. Farmja a Columbia-fennsíkon fekszik, egy 163169 négyzetkilométeres medencében, amelyet ősi bazaltláva-áramok alakítottak ki. Az utolsó jégkorszak végén a visszahúzódó gleccserek felszínt hagytak az alapkőzetben, és kavics és sóder maradványaiból mély lösztalaj alakult ki.

Ezen a füves élőhelyen kevés eső esik. Korábban évente 228-300 milliméter csapadékkal számolhattak a gazdák, de ez mostanában inkább már csak 150-228 milliméter. A művelés előtt a vidék a talaj egészséges pH-értékét annak a szerencsés véletlennek köszönhette, hogy egy vulkanikus réteg tetején fekszik. A felső talaj azonban nem képes ellensúlyozni az ammóniaalapú műtrágyák savasító hatását. Dr. Francisco Calderon, a Columbia-medencei Mezőgazdasági Kutatóközpont igazgatója szerint ez az évek során a pH-szint 5-re és az alá csökkent.

Kőzúzalékkal az egészségesebb talajokért

Chris Rauch egyike annak a sok gazdálkodónak, akik kipróbálták az Enhanced Rock Weathering, azaz az ERW nevű új eljárást. Az ezzel foglalkozó, újonnan alapított vállalkozások országszerte zúzott vulkanikus kőzetet szállítanak a gazdák földjeire, és azt szórják szét, hogy javítsák a talajukat. A kőzetport, általában bazaltot, gyakran a helyi bányákból vagy kőbányákból szerzik be, ahol hulladékként keletkezik. Az ERW-vállalatok összegyűjtik a kőzetport, és néha tovább őrlik, hogy csökkentsék a szemcseméretet. Ezután teherautókkal szállítják a gazdaságokba, ahol azt mész helyett használják fel. A tanulmányok szerint a vulkanikus kőzetpor képes megemelni a kimerült talajok pH-értékét, javítva ezzel a termelékenységet. És mivel ez az eljárás a szén-dioxid tartós megkötésének egyik formájának tekinthető, az induló vállalkozások "szén-dioxid-krediteket" adhatnak el olyan nagyvállalatoknak, mint például a Microsoft, amelyek csökkenteni akarják szénlábnyomukat, és bizonyítani akarják, hogy fellépnek az éghajlatváltozás ellen.

A módszer több évtizedes tudományos kutatáson alapul, amely kihasználja azt, amit egyesek "a Föld termosztátjának" neveznek. A légkörben lévő szén-dioxid a természetben reakcióba lép a vízzel, és egy gyenge savat képez. Ez a sav aztán a vulkáni kőzetben lévő ásványi anyagokkal kötődik össze, és tartósan eltávolítja a CO2-t a levegőből. A geokémikusok felfedezték, hogy ezt a természetes szénciklust fel lehet gyorsítani a kőzet összezúzásával, ami több reaktív felületet tár fel. Az Amerikai Geofizikusok Uniójának nemrég közzétett tanulmánya szerint az ERW 75 év alatt több mint 200 gigatonna CO2 megkötésére képes. Ez kis mértékben, de jelentősen csökkentené a világ CO2-kibocsátását, amely jelenleg évi 37 gigatonnát tesz ki.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?