Fizetnek a gazdáknak, ha tesznek a klímaváltozás ellen

Fizetnek a gazdáknak, ha tesznek a klímaváltozás ellen

agrarszektor.hu
A talajszén-megkötési platformot és programot azért fejlesztették ki, hogy segítse a gazdálkodókat a regeneratív mezőgazdasági gyakorlatra való átállás finanszírozásában. Az Agreena az önkéntes szén-dioxid-piac révén az éghajlatbarát mezőgazdasági erőfeszítéseket szén-dioxid-tanúsítványokká alakítja át, mellyel új bevételi forráshoz juthatnak a gazdálkodók.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Agreena jelenleg 16 európai országban működő talajszén-megkötési platformjot üzemeltet - írják közleményükben. A programot arra fejlesztették ki, hogy segítse a gazdálkodókat a regeneratív mezőgazdasági gyakorlatra való átállás finanszírozásában. A vállalat a talajszén-dioxid-program keretében, régiótól függően 32-36 euró fizet ki a termelt szén-dioxid-kibocsátási bizonyítványok várható darabja után, ami akár 45%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest. A szénmegkötéshez kapcsolódó tanúsítványok hamarosan elérhetőek lesznek azon vállalatok számára is, amelyek részt kívánnak venni az éghajlatváltozás kezeléséhez, a biológiai sokféleség megőrzéséhez, valamint a jövő élelmezésbiztonságának kezeléséhez hozzájáruló mezőgazdasági gyakorlata való átállásban.

A mezőgazdaság az egyik legfontosabb ágazatnak számít a globális széndioxid-megkötésében, mivel az üvegházhatású gázok mennyiségére azonnali hatást képest gyakorolni. A szénmegkötést célzó talajművelési gyakorlatra való átállás elsődleges akadálya lehet ugyanakkor a gazdák számára a magas kezdeti költség.

Az Agreena az önkéntes szén-dioxid-piac révén az éghajlatbarát mezőgazdasági erőfeszítéseket szén-dioxid-tanúsítványokká alakítja át, mellyel új bevételi forrást kínál a gazdálkodók számára. A szén-dioxid-bizonyítványok azonban csak a megoldás egyik részét képezik, és ösztönzők további kombinációjára van szükség ahhoz, hogy a világ gazdálkodói gyorsan átálljanak a regeneratív gyakorlatokra - mondta

- Simon Haldrup, a vállalat vezérigazgatója.

A gazdálkodók és a szén-dioxid-kibocsátási tanúsítványokra támaszkodó vállalatok ESG- és fenntarthatósági erőfeszítései eltérő ütemterv szerint haladnak. A tanúsítványok értékesítése azok kibocsátásól számított egy évig vagy tovább is eltarthat. Az Agreena korai kifizetési lehetősége a gazdálkodók számára áthidalja a kettő közötti szakadékot. A vállalat programjában részt vevő gazdálkodók eldönthetik, hogyan kívánják felhasználni a tanúsítványokat. Az egyik ilyen lehetőség, hogy a betakarítási év vége után követlenül kifizetést kapnak, amely segít fedezni az előzetes költségeiket. A korai kifizetés a pillanatnyi piaci árakon alapul. Az önkéntes szén-dioxid-piac növekedése és a kiváló minőségű szén-dioxid-alapú tanúsítványok árazása várhatóan tovább emelkedik. A cég a tanúsítványok eladásakor keletkező nyereséget megosztja a gazdálkodókkal.

A szén-dioxid-bizonyítvánnyal a gazdálkodók lépéseket tehetnek annak érdekében, hogy a talajuk segítségével további szenet vonjanak el a légkörből, és ezzel egyidejűleg csökkentsék saját vállalkozásuk kibocsátását is olyan gyakorlatok révén, mint például a talajművelés mellőzése. Az Agreena 2023-as programjába való jelentkezés határideje közeledik. A gazdálkodóknak június 30-ig van lehetőségük a programhoz való csatlakozásra az idei vegetáció kapcsán, és a vállalat weboldalán található űrlap kitöltésével számíthatják ki kereseti lehetőségeiket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vészesen fogy a Föld vízkészlete
Fenntarthatóság

Vészesen fogy a Föld vízkészlete

Magyarország szerencsés adottságainak köszönhetően jó minőségű vízkészletekben gazdag, de fontos lenne megtartani a vizeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?