Mindenki megdöbbent: őrület, mit találtak a szakemberek egy barlang mélyén

Mindenki megdöbbent: őrület, mit találtak a szakemberek egy barlang mélyén

agrarszektor.hu
Óriási meglepetésben volt részük kínai barlangkutatók egy csoportjának, akik, még májusban Kuanghszi-Csuang tartományban, az ország déli részén egy közel kétszáz méter mély víznyelőt fedeztek fel. A szakemberek először közel száz métert ereszkedtek a víznyelő oldalán, ezt követően pedig több órán keresztül gyalogoltak, egyre mélyebbre jutva, míg végül elérték az óriási üreg alját. Itt azonban egy negyven méter magas fákból és vállig érő aljnövényzetből álló ősi erdőre bukkantak. A tudósok úgy vélik, a most felfedezett terület egy olyan ősi erdő lehet, amit valószínűleg sosem zavart meg az emberi tevékenység, ennélfogva tökéletesen érintetlen ökoszisztémának tekinthető.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Nem mindennapi felfedezést tettek kínai barlangkutatók májusban: egy meglehetősen különös víznyelőre bukkantak az ország déli részén, Kuanghszi-Csuang tartományban. Ezen a karsztos vidéken sok víznyelő található, de ez a nemrégiben felfedezett a nagyobbak közé tartozik - olvasható az Időkép.hu oldalán. A Kínai Földtani Intézet Karsztgeológiai Intézetének kutatója, Csang Jüan-haj elmondta, hogy ez a víznyelő Ping'e falu közelében található, 306 méter hosszú a leghosszabb részén, 150 méter széles a legszélesebb részén és 192 méter mély a legmélyebb pontja. Összességében a térfogata meghaladja az 5 millió köbmétert.

Ez már önmagában is elég erdekes lenne, ám a helyszín felderítésére indult expedíció tagjai a víznyelő aljában egy ősi erdőt is felfedeztek, ahol a fák 40 méter magasak, alattuk pedig nagyjából vállig érő növények találhatóak. A tudósok szerint minden bizonnyal egy, az emberiség által még érintetlen területről van szó, így itt háborítatlan lehet az ökoszisztéma is, ami azt jelentheti, hogy a tudomány által eddig nem ismert fajok is élhetnek ezen a területen.

Kína ezen része karsztos terület, így rengeteg víznyelő alakult ki ebben a térségében. Az ilyen óriási víznyelőt Tiankeng-nek is nevezik, amit magyarra úgy lehete lefordítani, hogy mennyei gödör. De hogyan alakulnak ki a víznyelők? Úgy, hogy az esővíz beszivárog a talajt alkotó kőzet repedéseibe, és egyre jobban kivájja azt, egyre nagyobb barlangszerű képződmények jönnek létre, majd mikor a mérete már nagyon nagy lesz egy ilyen barlangnak, akkor a teteje gyakran beszakad, és kialakul a víznyelő.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?