Ezek a trükkök tényleg működnek: így szabadulhatsz meg örökre a szúnyogoktól

agrarszektor.hu
A szúnyogok egyértelműen a legutálatosabb állatok közé tartoznak, hiszen amellett, hogy nyáron gyakran lehetetlen élvezni miattuk a szabadban töltött időt, csípésükkel napokig megkeseríthetik életünket. Sokan különböző vegyszerekkel, illetve rovarirtókkal próbálják elriasztani őket, azt azonban kevesen tudják, hogy számos olyan bevált trükk létezik, amellyel könnyedén megelőzhetjük a csípős rovarok felbukkanását kertünkben.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Komoly bosszúságot tud okozni az embernek, amikor egy szép nyári estén kiül a barátokkal a kertbe, majd meghallja azt az ismerős hangot, és nem sokkal később már érzi is a csípést a bőrén, és tudja, ismét itt vannak a szúnyogok. Ahelyett azonban hogy vegyszereket, illetve különböző rovarirtókat használnánk a csípős rovarok távol tartására, érdemes kipróbálni néhány természetes módszert is. Összegyűjtöttünk 6 olyan tuti tippet, amivel garantáltan megszabadulhatunk a szúnyogoktól, és nyugodtan élvezhetjük a nyári estéket a kertben - írja a bhg.com. 

1. Ültess aromás növényeket

Rengeteg olyan növény van, amelynek az illatát kifejezetten utálják a szúnyogok, ilyen például a citromfű, a bazsalikom, a menta, a rozmaring, a körömvirág és a levendula is. Érdemes tehát ezekből bőségesen ültetni a kertbe, különösen a terasz, illetve a szalonnasütő, grillező köré. Jó trükk, hogy amikor elhaladunk a növények mellett, dörzsöljük meg a levelüket, hogy az illóolajok rákerüljenek a bőrünkre, valamint a levegőbe.  

2. Használj rozmaringot

Az illatos rozmaringlevelek és -virágok nagyon jók arra, hogy távol tartsuk a szúnyogokat. Ez a fűszernövény tehát nemcsak a konyhában használható, hiszen intenzív illatának köszönhetően elriaszthatjuk vele a vérszívókat. Ha egy kicsit megperzseljük a leveleket, és úgy lógatjuk fel valahol az udvaron, hogy füstölnek, akkor a szúnyogok biztos a közelünkbe sem jönnek majd.

3. Alkalmazz a bőrödön illóolajokat

A bőrre használható különböző kémiai szerek helyett használjunk inkább illóolajokat, és ezekkel kenjük be a testünket. A citromfűben lévő olajok például biztosan távol tartják a szúnyogokat, érdemes ezért összetörni a citromfüvet, amelyből így felszabadulnak az olajok, amit akár a bőrünkre is dörzsölhetünk.

4. Szabadulj meg az állóvizektől

A szúnyogok általában valamilyen állóvízben rakják le petéiket, ajánlott tehát megszabadulni ezektől az udvarunkon, és gondoskodni arrról, hogy ne legyenek nagyobb vízgyűjtőhelyek a portánkon. Ellenőrizzük le tehát gyakran az ereszt, a csatornákat, a esővíz után maradt tócsákat, és ne hagyjuk, hogy a felgyülemlett víz odavonzz a szúnyogokat a kertünkbe.

5.Tartsd tisztán a kerted

A kert körüli füves, gazos területek kiváló élőhelyet jelentenek a szúnyogok számára, ugyanúgy, ahogy a különböző építési törmelékek, lomok is. Ajánlott tehát tisztán tartani a kertet, illetve az udvart, ha ugyanis odafigyelünk, a bosszantó rovarok biztosan nem találnak majd megfelelő helyet magunknak a portánkon.

6. Óvd meg a szúnyogok természetes ellenségeit

Nem érdemes megszabadulni a pókoktól, ők ugyanis a szúnyogok egyik legnagyobb természetes ellenségei. Hagyjuk tehát, hogy szövögessék hálójukat, de szintén biztosítsunk megfelelő élőhelyet a különböző madaraknak, denevéreknek, békáknak és szitakötőknek is, hiszen nekik is a szúnyogok jelentik az egyik legfontosabb táplálékot.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?