Ezek a trükkök tényleg működnek: így szabadulhatsz meg örökre a szúnyogoktól

Ezek a trükkök tényleg működnek: így szabadulhatsz meg örökre a szúnyogoktól

agrarszektor.hu
A szúnyogok egyértelműen a legutálatosabb állatok közé tartoznak, hiszen amellett, hogy nyáron gyakran lehetetlen élvezni miattuk a szabadban töltött időt, csípésükkel napokig megkeseríthetik életünket. Sokan különböző vegyszerekkel, illetve rovarirtókkal próbálják elriasztani őket, azt azonban kevesen tudják, hogy számos olyan bevált trükk létezik, amellyel könnyedén megelőzhetjük a csípős rovarok felbukkanását kertünkben.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Komoly bosszúságot tud okozni az embernek, amikor egy szép nyári estén kiül a barátokkal a kertbe, majd meghallja azt az ismerős hangot, és nem sokkal később már érzi is a csípést a bőrén, és tudja, ismét itt vannak a szúnyogok. Ahelyett azonban hogy vegyszereket, illetve különböző rovarirtókat használnánk a csípős rovarok távol tartására, érdemes kipróbálni néhány természetes módszert is. Összegyűjtöttünk 6 olyan tuti tippet, amivel garantáltan megszabadulhatunk a szúnyogoktól, és nyugodtan élvezhetjük a nyári estéket a kertben - írja a bhg.com. 

1. Ültess aromás növényeket

Rengeteg olyan növény van, amelynek az illatát kifejezetten utálják a szúnyogok, ilyen például a citromfű, a bazsalikom, a menta, a rozmaring, a körömvirág és a levendula is. Érdemes tehát ezekből bőségesen ültetni a kertbe, különösen a terasz, illetve a szalonnasütő, grillező köré. Jó trükk, hogy amikor elhaladunk a növények mellett, dörzsöljük meg a levelüket, hogy az illóolajok rákerüljenek a bőrünkre, valamint a levegőbe.  

2. Használj rozmaringot

Az illatos rozmaringlevelek és -virágok nagyon jók arra, hogy távol tartsuk a szúnyogokat. Ez a fűszernövény tehát nemcsak a konyhában használható, hiszen intenzív illatának köszönhetően elriaszthatjuk vele a vérszívókat. Ha egy kicsit megperzseljük a leveleket, és úgy lógatjuk fel valahol az udvaron, hogy füstölnek, akkor a szúnyogok biztos a közelünkbe sem jönnek majd.

3. Alkalmazz a bőrödön illóolajokat

A bőrre használható különböző kémiai szerek helyett használjunk inkább illóolajokat, és ezekkel kenjük be a testünket. A citromfűben lévő olajok például biztosan távol tartják a szúnyogokat, érdemes ezért összetörni a citromfüvet, amelyből így felszabadulnak az olajok, amit akár a bőrünkre is dörzsölhetünk.

4. Szabadulj meg az állóvizektől

A szúnyogok általában valamilyen állóvízben rakják le petéiket, ajánlott tehát megszabadulni ezektől az udvarunkon, és gondoskodni arrról, hogy ne legyenek nagyobb vízgyűjtőhelyek a portánkon. Ellenőrizzük le tehát gyakran az ereszt, a csatornákat, a esővíz után maradt tócsákat, és ne hagyjuk, hogy a felgyülemlett víz odavonzz a szúnyogokat a kertünkbe.

5.Tartsd tisztán a kerted

A kert körüli füves, gazos területek kiváló élőhelyet jelentenek a szúnyogok számára, ugyanúgy, ahogy a különböző építési törmelékek, lomok is. Ajánlott tehát tisztán tartani a kertet, illetve az udvart, ha ugyanis odafigyelünk, a bosszantó rovarok biztosan nem találnak majd megfelelő helyet magunknak a portánkon.

6. Óvd meg a szúnyogok természetes ellenségeit

Nem érdemes megszabadulni a pókoktól, ők ugyanis a szúnyogok egyik legnagyobb természetes ellenségei. Hagyjuk tehát, hogy szövögessék hálójukat, de szintén biztosítsunk megfelelő élőhelyet a különböző madaraknak, denevéreknek, békáknak és szitakötőknek is, hiszen nekik is a szúnyogok jelentik az egyik legfontosabb táplálékot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?