Új őrület hódíthat a magyar kertekben: egyre többen ültethetnek ilyen növényeket

Új őrület hódíthat a magyar kertekben: egyre többen ültethetnek ilyen növényeket

Tóth Enikő
A méheknek óriási szerepe van az ökosztisztéma fenntartásában, gyakorlatilag a teljes növényi élelmezés hozzájuk köthető. A terjedő urbanizáció és a természetes élőhelyek folyamatos csökkenésével nehéz helyzetbe kerültek zümmögő barátaink, de egy kis energiával akár mi is segíthetünk nekik, a kertünk egy részében kialakított méhlegelővel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Kárpát-medencében közel 730 féle hártyásszárnyú vesz részt a beporzásban, ellátva minket gyümölcsökkel és termésekkel. A rovarok megporzó tevékenysége egyaránt hasznos az ember és a természet számára, ugyanis ők a Föld leghasznosabb rovarai, nélkülük alapvetően változna meg az ökoszisztéma. A kíméletlen aszály és rendkívüli meleg pollen kiszáradáshoz vezet, de az élőhelyvesztés is rendkívül megnehezíti a vadon élő beporzó rovarok életét. Mindent a méhlegelőkről

A méhlegelő - amely a méhészet termelékenysége szempontjából alapvető fontosságú - a kora tavasztól késő őszig virágzó növények és méhek, egyéb viráglátogató rovarok összességéből áll. A rendkívül sokféle, vadon vagy termesztésben előforduló méhlegelő-növények nem egyformán értékesek a méhek számára. Vannak növények, amelyeket csak virágporért vagy csak nektárért keresnek fel a méhek, más fajok virágaiban pedig mindkettőt megtalálják. Vannak, amelyekre tömegesen szállnak, némelyeket azonban csak szükségből látogatják. A mézelő méhekhez hasonlóan, a vadon élő méheknek is szükségük van a táplálékra: a virágporra és nektárra. A méhlegelők biztosítják a vadméhek számára a szükséges tápanyagokat, miközben a nagyobb területű legelőkön a rovarok populációját is megőrizzük. Óriási ökológiai szerepe, hogy rengeteg élőlénynek nyújt lakóhelyet, illetve folyamatos virágporgyűjtési lehetőséget biztosít a rovarok számára.

A méhlegelő legalább 8 fajból álló, megfelelő fajösszetételű, beporzó rovaroknak a lehető leghosszabb ideig megfelelő táplálékot biztosító többéves növénykultúra. Méhészet szempontjából a méhlegelők megtöltésére minden olyan növény alkalmas, amely nektárt és virágport ad, illetve sokoldalúan hasznosítható. Többfunkciós területnek tekinthető, hiszen kiemelten szolgál más állatok élőhelyéül, táplálékforrásául. A mozgatatlan területek, szegélynövények, vadlegelők, vadföldek, a nagyobb területen vetett takaró- és zöldtrágyanövények, a mezőgazdasági helyes gyakorlat részévé váló köztesnövények nagy lehetőséget kínálnak minden beporzó rovar számára.

Hogyan működik?

Minden méhlegelő célja a populáció növelése a vadon élő beporzók táplálékkal való ellátásával. Fontos a növények közötti egyensúly, mert az erősebb növények átvehetik az irányítást, elnyomva a többi virágos növényeket. Ha méhlegelőt akarunk készíteni, akkor a talajt tápanyaggal lássuk el, amelyhez komposzt, vagy szervestrágya a legjobb. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor érdemes előre bekevert, szakemberek által összeállított megkeverékre beruházni. A keverékek nagy faji összetétele garantálja, hogy a területen mindig lesznek növények, szinte folyamatos lesz a virágzás, így a feladatukat betöltik.

Méhlegelők telepítése

A méhlegelő magkeverékek általában minden művelésre alkalmas talajtípusra vethetők. Telepítése nem igényel tápanyagellátást, a pillangósok a levegő nitrogéntartalmát megkötik, így a nitrogénellátottság is biztosítva van. A vetési idő megválasztható, lehet kora tavaszi, nyári és nyár végi időszak is. A tavaszi telepítés a tavaszi árpa, a nyári, nyár végi telepítés a repce termesztési rendszerébe könnyen beilleszthető. Az állományt célszerű gyommentesen tartani, viszont a gyomirtás szigorúan tilos. A magyarországi jogszabályok szigorúan meghatározzák a növényvédőszer-felhasználást a virágzó növényállományban, méhekre kifejezetten veszélyes növényvédő szert felhasználni szigorúan tilos, méhekre mérsékelten veszélyes készítményt pedig csak szigorú korlátozás betartása mellett lehet alkalmazni! Vegyszeres kezelés helyett alkalmazzunk mechanikai gyomirtást! Ha szakszerűen műveljük a méhlegelőnket, akkor az akár 4-5 évig is fennmaradhat, így nem szükséges minden évben újra vetnünk az állományt.

A méhlegelőknek semmi sem szabhat határt: a kertesház kertjének sarkában, vagy a panellakás erkélyén szeretnénk a méhlegelőt létrehozni, nem kell aggódnunk, beporzó kedvenceink meg fogják találni az új kedvenc helyüket! Ha bátrabban vágnánk bele a telepítésbe és nem az előre összeállított magkeveréket választjuk, akkor az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által ajánlott „méhbarát” növények közül válogassunk:

Fa

  • Szelídgesztenye - Castanea sativa - (virágzási idő) június-július
  • Hársfélék - Tilia cordata/Tilia platyphyllos/Tilia tomentosa - június-július
  • Evódia/Kínai mézesfa - Evodia hupehensis - július - augusztus
  • Japánakác - Sophora japonica - július - augusztus
  • Bugás csörgőfa - Koelreuteria paniculata – június-július

Cserje

  • Nyári orgona - Buddleja - június-szeptember
  • Kékszakáll - Caryopteris - augusztus-szeptember
  • Sudárzsálya - Perovskia - augusztus-szeptember

Évelő

  • Kasvirág - Echinacea - július - szeptember
  • Levendula - Lavandula angustifolia - június - július
  • Szarkaláb - Delphinium - június - szeptember
  • Csillagfürt - Lupinus - május - július
  • Veronika - Veronica - június - augusztus

Gyógy- és fűszernövények

  • Menta - Mentha - július - szeptember
  • Oregánó - Origanum - július - augusztus
  • Zsálya - Salvia - június - szeptember
  • Izsóp - Hyssopus - június - augusztus
  • Ánizsizsóp - Agastache foeniculum - július - szeptember

Címlapkép forrása: Tóth Enikő

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03