Paradicsom

Mikor érik a paradicsom, a paradicsom palánta ültetése mikor van, melyek a paradicsom betegségei és mik a paradicsom palánta betegségei? Itt van minden, ami paradicsom.

Mi a paradicsom?

A paradicsom (Solanum lycopersicum) a burgonyafélék családjába tartozó növény, Dél- és Közép-Amerikában őshonos, Magyarországon elsősorban zöldségként használunk fel. A paradicsom őshazája Közép- és Dél-Amerika. Európában a 16. sz. végén ismerték meg: Spanyolországon, Portugálián és Itálián keresztül terjedt el. Ma már az egész világon termesztik.

Milyen a paradicsom levele

A paradicsom trópusi hazájában évelő kúszónövény, mérsékelt éghajlaton egyévesként termesztik, vannak egész éves kultúrák is. Fajtától függően 40-260 centiméter magasra nő, átlagban 150 centiméter magas. Termése 1-100 dekagrammig változó nagyságú lehet. Milyen a paradicsom levele? A paradicsom hajtása, levele sűrűn borított szőrökkel, mirigyesen szőrös is lehet. A szár növekedése szerint két fajtája van, a folytonos és determinált; ez utóbbi főhajtása virágzattal zárul. Levelei félbeszárnyaltak, a levélkék karéjosak. Szára, levele, termése fajtánként változó.

Paradicsom ültetése

A paradicsom nagyon munkaigényes növény, a paradicsom a paradicsom palánta nevelése és a paradicsom ültetése során fejtrágyázást, öntözést, kacsolást, kötözést és gyomirtást igényel. A paradicsom ültetése magról is történhet. Sokan nem tudják, hogy a paradicsom mag ültetése mikor történik, a paradicsom ültetése mikor van, ez általában márciusban esedékes. Paradicsom mag ültetése során figyeljünk arra, hogy a magokat 1-2 cm mélyre vessük és a földjüket tartsuk folyamatosan nedvesen, hogy beinduljon a csírázási folyamat. A paradicsommag csírázási ideje kb. 6-12 nap. Az elvetett paradicsom magokat egyenletes, 20 fok feletti hőmérsékleten tartsuk, a növekvő palánták egyenletes hőmérsékleten, egyenletes fényellátás mellett fejlődnek megfelelően.

Paradicsom palánta ültetése

Paradicsom palánta ültetése mikor történik? Akkor lesz a paradicsom magból palánta, – olyan palánta, amely ellenáll a környezeti hatásoknak – ha két szikleveles állapotban a palántákat tűzdeljük egy nagyobb tálcára, egymástól távolabb, majd ha a levelek ismét összeérnek, ismét tűzdeljük őket, de már egyesével kis cserepekbe. Tehát a paradicsom palánta ültetése cserépbe akkor történik, amikor már erős, több leveles paradicsom növényünk van.

Paradicsom palánta nevelése

Paradicsom palánta ültetése szabadföldbe mikor történik? A paradicsom palánta ültetése többnyire a májusi fagyosszentek után történik ki a kertekbe, de nincs semmi akadálya annak, hogy a jól fejlett, virágos, edényben nevelt palánták júniusban kerüljön a veteményes ágyásokba. Figyeljünk tehát arra, hogy a paradicsom palánta kiültetése mikor történik. Nagyon fontos azonban, hogy a palánták 5-10 cm-rel mélyebben kerüljenek a földbe, mint ahogy a tenyészedényükben álltak. Ugyancsak szükséges a frissen kiültetett paradicsom palánta megpermetezése réztartalmú gombaölő szerrel, mert a kertek talajában áttelelt fuzárium nevű gombabetegség spóráit az eső- és az öntözővíz felviszi a palánták szárára és leveleire, aminek következtében a levelek sárgulni, barnulni kezdenek és a növény még a gyümölcsök beérlelése előtt elpusztul. A paradicsomnak jellemző tulajdonsága, hogy a levelek tövéből hónaljhajtások törnek elő. Ha ezek megerősödnek, akkor a bokor elsűrűsödik, kezelhetetlenné válik, ezért ezeket a hajtásokat mielőbb ki kell csípni. Vízigénye közepes. Középkötött talajon is jól fejlődik, de legjobban tenyészik a laza szerkezetű, humuszban gazdag, gyorsan melegedő homok- és vályogtalajon; a 6-7 pH körüli talajokat kedveli, de jól tűri a savanyú talajokat is.

Hány fokot bír a paradicsom palánta

Nem mindenki tudja hány fokot bír a paradicsom palánta. A paradicsom melegigényes növény. A magvak csírázása 9-11 C° körül kezdődik. Fejlődéséhez 20-22 C° a legkedvezőbb. 15 C° alatt és 25 C° fölött fejlődése lelassul. 10 C° alatti és 35 C° feletti hőmérsékleten növekedése megáll. -0,5, -0,8 C°-os fagyban már elpusztul.

Miért nem nő a paradicsom palánta

Több oka lehet annak, hogy miért nem nő a paradicsom palánta. Ha Lelassult vagy leállt a növekedés és elszíneződött a levél, akkor gyanakodhatunk. A paradicsom levél színének a változása valamilyen tápanyaghiányra utalhat. A halvány vagy sárga csíkok a nitrogénhiányt mutatják, a lilás vagy vöröses levelek a foszforhiányt, a barna levélszélek a káliumhiányt mutatják.

Miért sárgul a paradicsom palánta levele

Miért sárgul a paradicsom palánta levele? A kis növények levélcsúcsi száradása visszavezethető a túlzott melegre, de a magas páratartalom sem előnyös már ilyenkor, hiszen ez kedvez a palántákat megtámadó gombabetegségeknek, a palántadőlésnek. Öntözni is csak mérsékelten szabad, a túlöntözés ugyanis gyakori probléma a palántanevelés során. Figyelni kell, nehogy túlöntözzünk palántáinkat, mert ennek hatására elsősorban a növények fiatal leveleinek sárgulása tapasztalható.

Paradicsom palánta ár

A paradicsom palánta ár sokakat érdekelhet, általános választ azonban nem lehet rá adni, hiszen minden boltban, kertészeben más-más a paradicsom palánta ár. Érdemes interneten is szétnézni, de nem feltétlenül a legalacsonyabb paradicsom palánta ár a megfelelő, legyünk körültekintőek vásárláskor.

Miért pöndörödik a paradicsom levele

Miért pöndörödik a paradicsom levele? A levél sodródása lehet fiziológiai rendellenesség, aminek nincs kihatása a hozamra, termésre. Okozhatja a forró, száraz időjárás és a szél, de előfordulhat a stressztől, mint a magas nedvességtartalom, vagy a nitrogén okozta gyors növekedés, erős metszés esetleg gyökér sérülés. Okozhatja a paradicsom levélsodródását a levéltetű és a takácsatka is, de vírus is teheti, ilyenkor azonban már nem tehetünk semmit. Tápanyaghiány is okozhatja a paradicsom levélsodródását, valamint gyomirtó szerek is. Arra a kérdésre is sokan keresik a választ, hogy miért sárgul a paradicsom levele. A paradicsom levélsárgulásának egyik leggyakoribb oka, hogy a talaj nitrogénben szegény. Ha ez a helyzet, az alacsony nitrogéntartalmú talajt feljavíthatjuk a hiányzó nitrogén pótlásával, de a paradicsom levélsárgulást okozhatja gomba vagy baktérium is.

Mikor érik a paradicsom

Arra a kérdésre, hogy mikor érik a paradicsom nem lehet egy szóban válaszolni, hiszen ez fajtánként, típusonként is változik. A paradicsom palánták a kiültetést követően hamar megindulnak a fejlődésben. Ha az időjárás kedvező, azaz sok a napsütés, már a nyár elején megkezdődik a paradicsom virágzási ideje. De akkor mégis mikor érik a paradicsom? A paradicsom érési ideje, a korai szabadföldi paradicsomok esetén már júliustól elkezdődik, és a paradicsom fajtájától és típusától függően nyár közepétől egészen a fagyok beálltáig szedhetjük őket. Felmerülhet a kérdés, hogy miért nem érik a paradicsom. Enne több oka is lehet, például vagy túl meleg van, vagy megterhelődtek az indák, vagy nem megfelelő a környezet a fajta számára, esetleg nem kap elég fényt a paradicsom.

Paradicsom palánta betegségei

A paradicsom palánta leggyakoribb betegségei a palántadőlés, ha ezt tapasztaljuk a beteg paradicsom növényeket el kell távolítani. A paradicsom palánta betegségei közé tartoznak még a különböző baktériumos fertőzések, valamint az atkák, bolhák, tetvek megjelenésére is figyelni kell!

Paradicsom betegségei

A paradicsom betegségei képekkel is megtekinthetők az interneten, érdemes megnézni őket, hogy felismerjük a paradicsom betegségeit, ha esetleg nálunk is felütötték a fejüket. A paradicsomot a vírusos és baktériumos betegségek mellett elsősorban a gombák károsítják. A paradicsom gombás betegségei a fitoftóra, a szeptória, az alternária, a botrítisz és a rizoktónia. A paradicsom gombás betegségei ellen számtalan módon lehet védekezni, vegyszerekkel és biológiai úton is, de érdemes interneten is utánanézni, hogy a paradicsom gombás betegségei ellen, hogyan védekezzünk. A paradicsom betegségei képekben is elérhetők online, ne legyünk restek megnézegetni őket.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!