Van bőven, mégsem esszük: igazi csodaszer, de alig ismerik a magyarok

Van bőven, mégsem esszük: igazi csodaszer, de alig ismerik a magyarok

agrarszektor.hu
Minden mézfajta rengeteg természetes és rendkívül értékes anyagot tartalmaz, így hozzájárulva az egészséges immunrendszer fenntartásához. Vannak azonban a hagyományos és nagyon népszerű fajták mellett olyanok is, amelyeket még nem fedezett fel magának a nagyközönség, csak most ismerkedik velük. Ezekhez tartozik a repceméz is, ami ráadásul számos jótékony hatása mellett még nem is sorolható a legdrágább fajtákhoz - ideje hát felfedezni magunknak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A magyar vásárlók körében nincs divatja a repceméznek, annak ellenére sem, hogy rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik. Ha repcemézet vennénk, az interneten kell keresgélnünk vagy a piacokon, mert a boltok polcain nem található meg ez a krémes állagú, fehér színű mézfajta. Pedig talán felfedezhetnénk magunknak akár mindennapi használatra is, hisz amellett, hogy számos pozitív hatása ismert, még nem is annyira drága: 1 kilogramm kerül nagyjából 2000 Ft-ba, attól függően, hol vesszük. Persze ennél jóval olcsóbban is hozzájuthatunk mézhez a szuper- és hipermarketek polcairól, pontosabban sok esetben inkább csak mézszerű, mézet is tartalmazó termékekhez - írja a HelloVidék

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A repceméz méltatlanul szorult a háttérbe, a mellőzés okáról és az ágazatban betöltött helyéről a szakmában több mint 30 éve sikeres szakember, az elhivatott méhész és mézszakértő, Fulmer Takács Ferenc, az Aranynektár Kft. tulajdonosa nyilatkozott a lapnak. A magyar piacon hagyománya van annak, hogy melyik mézek kelendőbbek és melyek nem. Egyfajta fogyasztói ízlés határozza ezt meg, ami régóta él az emberekben, mondhatni belevésődött a köztudatba. Nálunk az a méz a kívánatos és kelendő, amelyik nem, vagy csak nagyon lassan kristályosodik ki, ezért mondhatni, hogy a magyar fogyasztó a folyékony méz híve. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Minden méz - igazi méz! - rendkívüli hatással van az emberi szervezetre. Olyan összetevőket tartalmaz, amelyek ebben a formában semmi másban nem lelhetőek fel, sok százféle mikromennyiségű anyag. A méz a természet varázsa, nagyon komplex, a szerves anyagok közül rengeteget nem is tudtak még detektálni belőle, nem is tudják még, mi is az. Sok értékes eleme van, és az emberiség története során mindig ott volt mellettünk, az immunrendszerünk támaszaként, ahogy a természetből származó egyéb nyers élelmiszerek. A méz olyat tud, mindegy, melyik fajta, amit semmilyen más, mesterséges anyag nem. Manapság azonban már nincs ott mellettünk, elveszítettük vele a kapcsolatot, a mindennapjainknak már nem szerves része  

- mondta Takács Fulmer Ferenc.

Folyékony arany

Nem hiába tartják csodaszernek a mézet, hiszen számos jótékony hatással bír: 100-nál is több aromaanyag, 28 féle aminosav, 12 féle ásványi anyag, 10 féle szénhidrát, 8 féle vitamin található benne, továbbá enzimek, szerves savak és baktériumölő anyagokat is tartalmaz. Nem meglepő módon széles körben használják a benne található számos hasznos tápanyagnak (aroma, vitaminok, aminosavak, ásványi anyagok, szénhidrát) köszönhetően. Emellett, eltérő eredetének és összetételének következtében, minden mézfajta rendelkezik olyan specifikummal, sajátosságokkal, amelyek miatt a gyógyítás különböző területein alkalmazhatóak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hazánk teljes területén termesztik a repcét, a Dél- és Nyugat-Dunántúl jellegzetes látképe a tavasszal sárga virágba borult repcetábla. A korai virágzásnak és a kiterjedt repceállománynak köszönhetően a méhészeti szezon első méze, és a méhészek nagy része foglalkozik az előállításával. A repcevirágzásnak nemcsak a méhészek örülnek: tápértékben gazdag méze és virágpora miatt a méhek kedvenc csemegéje. A színét tekintve a halványsárgától egészen a krémszínig terjedhet. Krémméznek is nevezik, mivel állaga néhány napon belül a folyékonyról szemcsésre vált. Finom aromájának és selymes zamatának köszönhetően teák és kávék ízesítésére, cukorpótlóként is kiválóan alkalmazható, de az állagából adódóan könnyű dolgozni vele, így hát sütéshez is nagyszerű alapanyag.

Megéri fogyasztani 

  • A repceméz jótékony hatásai közül magas szőlőcukortartalma miatt kiemelkedik energetizáló képessége, ami miatt a kemény szellemi és fizikai munkát végzők és a sportolók is étrendjükbe illeszthetik.
  • Vérszegénység esetén a repceméz hatása szintén felbecsülhetetlen, hiszen magas vastartalma elősegíti a fokozott vérképzést.
  • Nagyon jó alapanyag propoliszos méz készítéséhez, mivel segítségével krémes állagban, kiskanállal, könnyedén bevihető a szervezetbe a propolisz.
  • A repceméz a legkevésbé savas mézfajta, enyhén lúgos kémhatású, így fogyasztása érzékeny gyomrúaknak is kifejezetten ajánlott, valamint gyomorsavtúltengés esetén sem jelent problémát, sőt: segít a kezelésében.
  • Szintén egyedülálló kémhatásának köszönhető, hogy a repcemézet manapság egyre gyakrabban használják a különböző lúgosító kúrák alkotóelemeként.
  • A repceméz hatásai közül fertőtlenítő hatása is közismert: eredményesen használható gyulladáscsökkentőként, és a legyengült szervezet regenerálásában is nagy szerepet játszik.
  • Mind a méhek, mind az emberek számára kiemelten értékes beltartalmi tulajdonságokkal bír, ennek köszönhetően a repceméz nagyszerű immunerősítő.

A repcét egyébként a hatvanas években kezdték el vetni, elvileg bioüzemanyagként való felhasználása miatt, valójában a ki nem használt termőterületek hasznosítására, így vonták ki a termőterületeket a termelésből. Mivel termesztett kultúráról van szó, nem is lett nagyon népszerű a belőle készült méz sem hazánkban, annak ellenére sem, hogy rengeteget termelünk belőle. Magyarország méznagyhatalomnak számít, hiszen mintegy 30 országba adunk el mézet, rengeteg feleslegünk van, ami a hazai piacon nem értékesíthető.

A repceméz nagyon praktikus mézfajta, nem folyik, fehér színű, krémes állagú, eperrel például nagyon finom. Tiszta repceméz, igazi "white honey" kevés van itthon, virágmézzel keverik a termelők általában. A fajtaméznek ugyanis az a meghatározása, hogy túlnyomó többségben az adott virágból gyűjtik be a méhek, de tartalmazhat egyéb virágfajtákat is. A többi méztől eltérő tulajdonságai épp az összetételéből fakadnak, savmegkötő hatása van, de nálunk éppen az állaga miatt nem kedvelt, nincs hagyománya, mint a hárs- vagy az akácméznek. Nagy mennyiségben az északi országokban fogyasztják, Németországban, Skandináviában, ott szeretik kenyérre kenni, naponta eszik. Korábban vittük a repcemézet szupermarketekbe, hipermarketekbe, de mivel nem fogyott egyáltalán, így ez a csatorna bezárult, maradtak a termelői piacok és az internetes vásárlás azoknak a keveseknek, akik érdeklődnek iránta  

- fogalmazott ki a szakember.

EZ IS ÉRDEKELHET

A jelentős része külföldre kerül 

Óriási felesleget termelünk repcemézből, mintegy százszor annyit, mint amennyi elfogy nálunk, több ezer tonnát, a fogyasztás pedig ennek maximum öt százaléka itthon, így a többiből exportméz lesz. Takács Fulmer Ferenc hozzátette, hogy 6 évvel ezelőtt, 2015-ben csináltak egy kampányt a repceméznek, de továbbra is marginális mennyiséget vásárolnak belőle az emberek. Leginkább a világos fajtamézek mennek itthon, amelyeknek igen magas az élvezeti értéke, különleges kulináris élményt adnak aromagazdagságuk miatt. Persze minden méztermelő továbbra is termeli a repcét is, ha nem is a legmagasabb, legtisztább minőségben. De azt tudni kell, hogy legyen szó bármilyen fajta mézről, az egészségnek nagyon jót tesz. Igazából szokás kérdése, mennyi mézet fogyaszt egy nép, a déli országokban sem divat a mézfogyasztás, szemben az északi országokkal, ahol szinte napi rendszerességgel eszik. Nálunk nagyon elterjedtek az olcsó, "mézszerű" termékek, a lakosság többsége ezeket fogyasztja, hisz a valódi, értékes termelői méz sajnos nem olcsó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 17. 16:02