2021. szeptember 26. vasárnap Jusztina

Hírek - Élelmiszer

Megcsappant a mézkészlet: most még nem késő beszerezni a kedvenceket

Január közepére megcsappant a somogyi mézkészlet. A szakemberek azt tanácsolják a rendszeres mézfogyasztóknak, hogy jól teszik, ha bespájzolnak a kedvenc fajtákból.
 
 

Az akácmézből tavaly a korábbi évek mennyiségének nagyjából negyede lett, de repcéből is jóval kevesebbet pörgettek a méhészek, közölte Somogyi-Magyar József, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) marcali szervezetének elnöke. A szakember elmondta, hogy a tagok most már a maradék készletet osztják be, írta meg a sonline.hu.

Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke szerint gyorsan fogy a mézkészlet. Közismert, hogy a 2020-as idény katasztrofális volt a somogyi méhészek számára. A kedvezőtlen időjárás miatt a szokásos évekhez képest összességében 50-60%-kal kevesebbet pörgettek a méhészek, mondta az egyesület elnöke. Egy átlagos évben nagyjából 1400-1500 tonna mézet állítanak elő a megyében. Mészáros János elmondta, hogy a kevesebb méz egyes esetekben 20-30%-os áremelkedéshez vezetett. Az akác kilója 2020 januárban 1900-2000 forint volt a piacokon, most nagyjából 2500-2900 forint, s az 1800 forintos hárs legalább 2300 forintra drágult, egyes helyeken 2800 forintot is kérnek érte. A vegyes, a repce- és a napraforgóméznél is legalább 20%-os áremelkedés figyelhető meg.

A mostani helyzetet figyelembe véve előfordulhat, hogy a vásárlók kedvenc portékájukból áprilisban már alig találnak a piacokon. Lesz méz, ám könnyen bekövetkezhet, hogy az akácból a mostaninál is lényegesen kevesebb

– tette hozzá Mészáros János.

A kevés méz felvitte az árakat, ami a vásárlóknak nem jó, hangsúlyozta a szakember. A méhészeknek viszont végre van többletbevételük, így talpon maradhatnak. Ebből a pénzből nem a Kanári-szigetekre utaznak, hanem a vállalkozásukat fejleszthetik. Tavaly a gyenge eredmények miatt egyesek abbahagyták a méhészkedést, ám ez a pálya nem olyan, hogy egyik napról a másikra újra lehet kezdeni, mutatott rá Mészáros János.

Petrus Lajos, a Kaposvár és Térsége Méhészeinek Egyesülete elnöke elmondta, hogy nemcsak a környékbeli méhészeknél, de nála is alig maradt eladó méz. Már csak alig 150 kiló akáca van, nagyjából 150 kiló hársméz és négy mázsa repceméz elfogyott.

Ha jobb lesz a szezon, s több méz jut a piacra, akár kilónként 150-200 forinttal olcsóbb lehet az akác ára. Eddig nem érkezett hír nagy méhpusztulásról, örülnék ha jó idő lenne tavasszal

– jegyezte meg Petrus Lajos.

Mészáros János szerint újabban kisebb mennyiségben, külföldről behozott mézet hirdetnek a legnagyobb közösségi oldalon. Bár lehet, hogy némelyik termék olcsóbb, mint a hazai, de a magánimportban beszállított bizonytalan eredetű áru megvételét nem tanácsolja. Szerinte kizárólag megbízható minőségű, helyi portékát célszerű beszerezni.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu