Lehullott a lepel: ez történik valójában a magyar mézzel

Lehullott a lepel: ez történik valójában a magyar mézzel

agrarszektor.hu
2014-től a koronavírus járvány beköszöntéig nem volt drasztikus változás a méz árak tekintetében Magyarországon, a járvány kitörése után azonban már érdekes számokat mutatnak a grafikonok. Az elmúlt 2-3 évben ugyanis döbbenetes mértékben megváltozott a méz ára itthon. Míg 2022-ben a felvásárlási ára 1412 forint volt kilogrammonként, addig a tavalyi évben ez drasztikusan visszaesett, és átlagosan mindössze 927 forint volt ez az ár.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nincs könnyű dolga manapság a méhészeknek térségünkben. A tavalyi hosszan kitolódott őszi időjárás utáni enyhe, csapadékos tél nem volt jó hatással a méhek életciklusaira. Ezt követően pedig a rekordidő alatt érkezett tavaszi időjárás is megbolygatta a méhészek életét, 2-3 héttel előrébb járunk időjárás tekintetében, mint összességében az eddigi években. Az elmúlt időszakban az időjárás mellett az Európában zajló 'mézkrízis' is nagy hatással volt a magyar mézekre. Ahogy az Agrárszektor korábban megírta, Európában a méz árát legfőképen a kínai import árak határozzák meg. Ezzel a magyar méhészek nehezen, vagy éppen nem is tudnak versenyezni, ezért az eladással sokan kivárnak, abban bízva, hogy a helyzet minél hamarabb rendeződik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az MTI összefoglalta az méz árának változásait az elmúlt évekre vetítve:

Az ábrán jól látszik, hogy az elmúlt évben jelentős mértékben változtak az árak. 2014-től 2020-ig a  felvásárlási árat tekintve nem volt jelentős, drasztikus változás, kilogrammonként 800-900 forint körül mozgott. 2021-re azokban jókora ugrás történt, ebben az évben már átlagosan 1243 forint volt 1 kg méz felvásárlási ára. Az emelkedés 2022-ig tartott, amikor is az eddigi legdurvább emelkedés történt, átalgosan 1412 forintba került 1 kilogramm méz. 2023-ban óriási árzuhanás történt, a méz felvásárlási ára mindössze 927 forint volt kilogrammonként. Ennek oka valószínűleg az, hogy az elmúlt két évben az Ázsiából érkező méz importja 80%-kal megnövekedett. Az innen érkező méz rosszabb minőségű, silány, akár hamis is lehet, de a piaci árakat abszolút ez befolyásolja, ez tehető felelőssé az alacsony árakért.

EZ IS ÉRDEKELHET

Észrevehető az is, hogy a méz eladási ára viszont folyamatosan növekszik. A koronavírus járvány előtti években a méz átlagosan 1800-1900 forintos kilónkénti áron volt jelen a különböző termelői piacokon, azonban a járvány óta ezek a számok folyamatosan emelkednek. Míg 2021-ben átlagosan 2436 forintért tudtunk megvásárolni 1 kilogramm mézet, addig 2023-ban ez a szám már 2895 forint volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?