Kész, vége? Eltűnhet a magyar akácméz a hazai boltok polcairól

agrarszektor.hu
Magyarország akácerdeinek több mint 90 százaléka elfagyott a szélsőséges időjárás miatt, emiatt idén hiánycikk lehet az akácméz hazánkban. Az már most látszik, hogy a katasztrofális termés mennyiségét nem fogják emelni az áthúzódó készletek, az országban ugyanis nincsen tavalyi akácméz. Így idén jóval drágább importméz kerülhet a polcokra a magyar akácméz helyett.

Agrárszektor 2022 konferencia

Jövő héten érkezik az idén 10 éves Agrárszektor konferencia, a hazai agrárium kiemelkedő kétnapos szakmai eseménye Siófokon! Gazdálkodók, döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, élelmiszeripari szakértők, államigazgatási topvezetők egy helyen, egy időben az agrárium csúcstalálkozóján! 

A szélsőséges időjárás miatt Magyarország akácerdeinek több mint 90 százaléka elfagyott - írja az RTL Híradójára hivatkozva a Telex. Az akác esetében a koratavaszi virágzás adná a nektár java részét, emiatt idén hiánycikk lehet az akácmézből. A méhészek most abban bíznak, hogy másododavirágzáskor talán tudnak majd valamennyi nektárt pergetni a kaptárakból, de ehhez ideális időjárásra van szükség. Ez viszont egyre kiszámíthatatlanabb az utóbbi években. A repcevirágzás még tart, ezen kívül még a hársból és a napraforgóból kinyert mézhozamra számíthatnak a termelők.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) szerint már tavaly sem volt bőséges hozam, de akkor a korábbi készletek miatt ez nem tűnt fel a vásárlóknak. Ez idén viszont nem fog működni - mondta Bross Péter, az OMME elnöke. Szerinte a már most láthatóan katasztrofális termés mennyiségét nem fogják emelni az áthúzódó készletek. 

Kijelenthető, hogy az országban nincsen tavalyi akácméz  

- mondta. Így idén jóval drágább importméz kerülhet a polcokra a magyar akácméz helyett.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?