Itt az újabb áremelés? Drasztikusan megdrágulhatnak a gyümölcsök Magyarországon

Itt az újabb áremelés? Drasztikusan megdrágulhatnak a gyümölcsök Magyarországon

agrarszektor.hu
Egyes szakértők szerint jelentős mértékű gyümölcsdrágulás jöhet Magyarországon, tavasszal ugyanis még bőven számíthatunk fagyra, ami a fákra és az árakra is hatással lehet. Ugyanakkor akad aki kiemelte, hogy bár a statisztika valóban azt mutatja, hogy a drágulás az EU-ban Magyarországon a legmagasabb, érdemes külön kezelni az itthon megtermesztett, illetve az importált gyümölcsök árát, mert így csak torz statisztika alapján mondjuk azt, hogy valóban nálunk volt a legdurvább a drágulás.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Több gyümölcsfa is virágzásnak indult Magyarországon, de talán a súlyosabb fagyokat már elkerüljük, és akkor nem kell majd félni az egyébként tényleg veszélyes tavaszi fagykároktól. Az őszibarack virágozhat már, esetleg a körte és meggy, amelyek ilyenkor már nyiladoznak. Enyhe volt a tél, sok napsütéssel, vagyis ez mindenképpen jót tett ezeknek a gyümölcsfáknak, és eddig nem beszélhetünk fagykárról. A következő hetekben persze még változhat az időjárás, de én optimista vagyok: talán komolyabb károk nélkül megússzuk ezt a tavaszt, mert azt azért érdemes tudni, hogy a tavaszi fagy még a télinél is sokkal veszélyesebb. Mínusz két-három foknál már baj lehet, de remélem, hogy erre már nem nagyon fog sor kerülni

- mondta Takács Ferenc, a FruitVeb alelnöke a Pénzcentrumnak. Kiemelte, bár a statisztika valóban azt mutatja, hogy a gyümölcsdrágulás az EU-ban Magyarországon a legmagasabb, érdemes lenne külön kezelni az itthon megtermesztett, illetve az importált gyümölcsök árát, mert így csak torz statisztika alapján mondjuk azt, hogy valóban nálunk volt a legdurvább a drágulás. Az alma ára pedig még bőven nincs azon a szinten, hogy abból a termelők komoly profitot realizáljanak: az elmúlt aszályos és energiaválságos év után az áremelés mértéke még mindig nem tart ott, hogy az a termelőknek is jó lehessen - tette hozzá Takács Ferenc.

Turán Tamás agrárszakértő szerint még számítani kell tavaszi fagykárokra. Közölte, az évszakok már sok éve „eltolódva” jönnek, az első komolyabb fagyokra január-februárban, aztán áprilisban is kell számítani. Azoknál a terméseknél, ahol hamarabb, például már márciusban elindul a virágzás, sokkal komolyabb is a veszély: 2-3 fokos mínuszt még kibírnak, de ahogy egyre „nagyobbra” nyílnak a virágok, úgy csökken a tűrőképességük is. A szakember szerint biztos, hogy a fagykárok nyomán jelentős mértékű drágulásra kell számítani a boltokban is, kereslet ugyanis lesz a gyümölcsökre, viszont ha a kínálat ezt nem tudja kielégíteni, akkor az természetesen emelkedő árakhoz vezet.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?