Igazi szupernövény lapul az út szélén: sokan nem tudják, de aranyat ér

Igazi szupernövény lapul az út szélén: sokan nem tudják, de aranyat ér

agrarszektor.hu
Csodálatos illata mellett számos jótékony hatása ismert a most nyíló bodzavirágnak, üdítőitalként és szörpként pedig rengeteget fogyasztottunk belőle gyerekkorunkban is. De a bodzavirág ennél jóval többet tud, igazi csodaszer, rengeteg mindenre gyógyír lehet, nem mellesleg pedig italként, sőt ételként is mennyei.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Idén tavasszal két hét lemaradással nyílik minden, így a bodzavirág is most kezdte el bontogatni a szirmait. A virágokat tavasszal szüretelhetjük, és számos finomsághoz felhasználhatjuk, de a fekete bogyóból is mennyei lekvár készíthető, rengeteg pozitív gyógyhatása van mind a virágnak, mind a bogyóknak - írja a HelloVidék. Ráadásul egyik csemegét, italt sem nehéz elkészíteni, egy kis odafigyeléssel rövid időn belül élvezhetjük is munkánk gyümölcsét!

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Nagyszerű gyógynövény

A bodza a természetgyógyászatban ősidők óta az egyik legkedveltebb és leghatékonyabb gyógynövény, nem érdemtelenül: a fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatását már az indiánok is alkalmazták, terméséből gyógytea főzetet készítettek, melyet a bőr ápolására és a szem borogatására is használtak. A népi hagyományok szerint a bodza köhögésre, légúti megbetegedésekre, székrekedésre és gyomorfájdalomra is megfelelő segítséget nyújt. Manapság pedig immunrendszerünk erősítésére legalkalmasabb háziszer a bodza virágából készült gyógytea, tavasszal és nyáron pedig üdítőként és szörpként fogyasztjuk a legtöbbet, de a fagylaltok kedvelt összetevője is. Az őszi hónapokban, amikor a meghűléses megbetegedések gyakorivá válnak, az antivirális tevékenységű bodzatea a legjobb orvosság. Az egész növényt felhasználják a gyógyszeriparban vagy élelmiszerként is. Télen az 5 legkeresettebb gyógynövény egyike a bodzavirág, továbbá, a C- vitamin tartalma duplája a citrusokénak, amelyhez A-, és B- vitaminok, speciális flavonoidok, antioxidánsok, gyümölcssavak és bioflavonoidok társulnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Valódi csodaszer

Vérzéscsillapítóként idális, valamint a fertőzések tisztítására is. Ezeken kívül megfázás, influenza és láz esetén erős izzasztó hatása érvényesíthető, mivel hűtő összetevőket tartalmaz. Európában enyhe hashajtóként és vízhajtóként is ismert, vagyis a bodza hasznos a vesék egészségére is. Sőt, a bodzaszörp csökkentheti a koleszterinszintet, öregedésgátló tulajdonságokkal is rendelkezik. A fekete bodza ösztönzi az egészséges immunreakciót a nem kívánt organizmusok ellen, melyek influenzaszerű tüneteket okoznak, illetve tele van antioxidáns flavonoidokkal, tartalmaz antocianin flavonoidokat, melyek a szabad gyökök semlegesítését végzik az egész keringési rendszerben.Nagy mennyiségben van benne A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6- és C-vitamin valamint flavonoidok, triterpének, glikozidok, cukrok és tanninokat, antioxidánsai gátolják a rosszindulatú daganatot okozó sejtek elszaporodását, a gyulladások és az érrendszeri megbetegedések kialakulását.

A virágából készült kivonat vagy főzet fokozza az izzadást, ezzel hozzájárul a szervezetben felgyülemlett méreganyagok eltávolításához, és segít csökkenteni a lázzal járó megbetegedések során a testhőmérsékletet. Virágainak, bogyójának és leveleinek vírus-, gomba-, valamint baktériumellenes hatóanyagai enyhítik a légúti megbetegedések, az asztma, a köhögés, a hörghurutgyulladás, a szénanátha, a megfázás és az influenza tüneteit, feloldják az orrdugulást. Mindezek mellett értágító hatással is bír, megszabadítják az ereket az esetleges lerakódásoktól, ezáltal jelentősen javítja a periférikus vérkeringést, csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét. A bodzavirág beállítja a vércukorszintet, mérsékli az ízületi fájdalmakat, antiszeptikus tulajdonságának köszönhetően a szájban és torokban megjelenő gyulladások ellen is alkalmazható.

Fogyókúrához is nagyszerű választás

A fogyókúrázók, diétázók számára is ideális, mivel szabályozza és serkenti a bélműködést, gyorsítja a zsírok lebontását. A bodzalé vagy tea jó szolgálatot tehet fejfájás, migrén, ideggyulladások, valamint nyugtatóként, a stressz és az álmatlanság kezelésében. Szörp formájában szintén segíti a fogyást, ugyanis elveszi az éhségérzetet. A bodza háncsával összekeverve a bogyók ráadásul vízhajtó hatással bírnak, serkentik a vesék és a húgyhólyag működését, idegi fájdalmakra, szívritmuszavarra, köszvényre, valamint hólyagbántalmakra is gyógyírt jelent. Összetört és gézbe rakott levelei az aranyér, míg az ecetes és sós levélpép a fogtályog kezelésére is alkalmazható.

Összefoglalva, az alábbi gyógyhatásokkal bír ez a fantasztikus növény: 

  • Segít a daganatos megbetegedések megelőzésében
  • Antiszeptikus hatása miatt szájöblítőnek, szájvíznek is alkalmazható
  • Hatékonyan csökkenti az asztma tüneteit
  • Szíverősítő
  • Megszünteti az árpát
  • Külsőleg használva fertőtlenítő hatású
  • Immunerősítő
  • Erős izzasztó hatása révén lázcsillapító
  • Vízhajtó tulajdonsága miatt fogyasztó, testsúlycsökkentő
  • Enyhe hashajtó, enyhíti a székrekedés tüneteit
  • Köptető, köhögéscsillapító
  • Felszabadítja a légutakat
  • Elűzi a bélférgeket
    EZ IS ÉRDEKELHET

Így készítsünk bodzateát 

Forraljunk fel 250 ml vizet, majd öntsünk le vele egy kanál bodzavirágot, fedjük le az edényt és hagyjuk ázni 10 percig. Ha kihűlt, lehetőleg mézzel édesítva fogyasszuk. Naponta háromszor, étkezések után igyunk meg egy bögrével a teából. Meghűléses megbetegedésre napi 6-8 bögrével is el lehet fogyasztani, de arra figyeljünk, hogy mindössze 3-4 napig szabad ekkora mennyiségben alkalmazni a gyógykúrát! Egy másik elkészítési módja is van ennek a szuper italnak: egy kisebb edényben felforralunk 150 ml vizet, majd beleteszünk 2 evőkanálnyi szárított bodzavirágot. Lefedjük, és állni hagyjuk 5 percig. A főzetet átszűrjük, és lehetőleg minél melegebben fogyasszuk el.

Bodzaszörp házilag 

A bodzaszörp ideális krémekbe, limonádéba, pezsgőkhöz vagy éppen desszertekhez, és az ekészítése is gyerekjáték! A virágtányérokból egyenként jól rázzuk ki a bennük rejtőző rovarokat, majd egy tálban óvatosan mossuk át, és papírtörlőn csöpögtessük le őket. Készítsünk cukorszirupot az alábbi módon: 2 kg cukrot 3 liter vízbe téve forraljunk fel, adjunk hozzá forrás közben két teáskanálnyi citromlevelet és főzzük addig, amíg sűrű, szirupos állagot nem kapunk. Ez időigényes folyamat, hiszen folyamatosan kavargatni kell, mintegy 15-20 percig. Ezután vékonyan szeleteljünk fel citromot, majd a bodzsavirágokkal és citromsavval együtt tegyük bele egy nagy tálba. Forrázzuk le a sziruppal és hagyjuk kihűlni. Takarjuk le és 3-4 napig egy sötét helyen pihentessük. A szörpöt gézen vagy ritka szövésű, tiszta textildarabon szűrjük át, és légmentesen zárható palackokba töltsük ki. Hűtőszekrényben tárolva 6 hónapig eláll, fogyasztáskor pedig 1:4 arányban ajánlott hígítani.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?