Sokan kipusztítják ezeket a gyomokat: nem is sejtik, valójában mind ehető

Sokan kipusztítják ezeket a gyomokat: nem is sejtik, valójában mind ehető

agrarszektor.hu
Popcorn és dijoni mustár ízű gyomnövény? Melyik gazból lehet akár még szappant is főzni? Egyáltalán léteznek ehető gyomnövények? A legtöbben egyszerűen csak a kertjük megrontójaként tekintenek a gazokra és inkább megszabadulnak tőlük, pedig nagyon sok gyomnövényt bizony jóízűen el lehet fogyasztani. Sőt, rengeteg olyan akad, amely gyógynövényként is szolgál, és hasznos vitaminokat, illetve tápanyagokat tartalmaz.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A gyomok sokak életét megkeserítik, ám nem is olyan rosszak, mint azt gondolnánk. Már maga a név, hogy gyom is negatív hatást gyakorolhat az emberekre, pedig nem is olyan ártalmasak, mint az a köztudatba beépült - írja a bhg.com.Tény, hogy vannak olyan gazok, amik mérgezőek és kártékonyak a növényeinkre nézve, ám számos olyan fajta is létezik, amik nemcsak ehetőek, hanem egészségesek és finomak is. Miért is szalasztanánk el a lehetőséget, hogy friss és egészséges zöldekhez jussunk? Összegyűjtöttük, hogy melyek azok a növények, amelyek gyomként lettek ismertek, pedig érdemes lenne őket fogyasztani, és szinte biztos, hogy az udvarunkban vagy a kertünkben is találkoztunk már velük! 

Mielőtt bármibe is belekezdenénk

Mielőtt elkezdenénk összeszedni a gyomokat, gondoljuk át, hogy milyen állapotban volt a talaj. Ha például szennyezett vagy fennáll a gyanú, hogy akár korábban is bármiféle nehézfémet tartalmazhatott, sose együnk belőlük! Akkor se, ha parkolóban, útszélen vagy potenciálisan szennyezett talajon vannak a növények! Arra is nagyon figyeljünk, hogyha el szeretnénk kezdeni fogyasztani őket, akkor mindenképpen hagyjunk fel a gyomirtó szerek és a vegyszerek használatával!

Ami talán a legfontosabb: ha nem vagyunk 100%-osan biztosak, akkor soha, semmit se együnk meg! A mérgező növények sokszor nagyon hasonlítanak az ehetőekre!Vizsgáljuk meg a leveleket, virágokat, tanuljuk meg, hogy mikre kell odafigyelni! Ha ehető gyomot találtunk, akkor evés vagy főzés előtt öblítsük le hideg vízzel! Most, hogy tisztában vagyunk a kötelező teendőkkel, jöhetnek is a finomabbnál finomabb ehető gyomok!

1. Kövér porcsin

Ezt a növény kanál alakú, húsos levelekkel és vöröses, zamatos szárakkal, valamint apró, sárga virágokkal rendelkezik. Nem válogatós, ezért nemcsak a kertben, hanem a beton repedései között is bármikor találkozhatunk vele. Tele van tápanyagokkal, sőt, még omega-3 zsírsavakkal is! Felhasználási javaslat: egy kis feta sajttal és olívabogyóval készített salátákhoz nagyszerűen passzol, de akár meg is párolhatjuk. Arra azonban figyeljünk, hogy ne süssük vagy pároljuk túl, mert akkor nyálkásak lehetnek!

2. Pitypang

Kétszer is gondoljuk át, hogy kiirtjuk-e a pitypangokat. Egy szakember szerint ez az egyik legjobban fogyasztható gyom. Kitűnő C-, A-, K-vitamin- és káliumforrás és jól felhasználható. Felhasználási javaslat: A fiatal leveleket salátákhoz is fel lehet használni, de a sárga virágokat sem kell eldobni! Mártsuk őket bele tempura tésztába, majd pirítsuk meg - állítólag a pattogatott kukoricához hasonlít leginkább az íze.

3. Tyúkhúr

Ovális alakú levelei párban nőnek egymással szemben, a föld mentén kúszó hosszú szárakon, illetve jellegzetes csillagszerű fehér szirmú virágai vannak. Érdemes a friss növényeket ollóval levágni, de a régebbi növényeket is használhatjuk, de ebben az esetben csak a felső néhány centit vágjuk le. Felhasználási javaslat: Salátákhoz jól keverhető, a tyúkhúr a petrezselyemhez hasonító ízű növény és a hűvös időjárást kedveli, ezért legkésőbb tavasszal és ősszel lehet betakarítani.

4. Sumac

A sumac a Közel-Keleten fűszerként szolgál, míg az amerikai sumac teaként terjedt el, ám ennek ellenére néha gyomfának is hívják. Ennek a facsemete-szerű növénynek a kúp alakú, téglavörös fürtje ehető. Felhasználási javaslat: használjuk antioxidánsokban gazdag tea készítéséhez. Mártsuk bele a fürtöt forró vízben, amíg rózsaszínű-vöröses nem lesz, majd szűrjük le és adjunk hozzá egy kis citromot. Akár ki is száríthatjuk, így egész évben fogyaszthatjuk. 

5. Vadrepce

Ha beleharapunk egy adag vadrepcébe, akkor egy az egybe olyan az íze, mint a dijoni mustárnak. Annyira szívós növény, hogy Grönlandon és az Északi-sark közelében is megtalálható. Fürtös, élénksárga, apró virágairól könnyedén felismerhetjük. Felhasználási javaslat: díszítésként is megfelelőek lehetnek, a fiatal levelei pedig pikáns ízesítésként salátákba keverve nyersen, míg az idősebb levelek főzve fogyaszthatóak. Kellemes, retekszerű íze van, a még nem virágzó hajtásai brokkoli helyett használhatóak. Szárait rövid ideig kell párolni, a csíráját is salátákba lehet keverni vagy szendvicsekhez adható. Összetört magja mustárízű fűszerként alkalmazható. Bónusz: Magjából fogyasztható olajat is lehet préselni, amiből sok esetben szappant is készítenek, illetve lámpában égetik.

6. Kicsiny gombvirág

Mára már az egész országban elterjedt gyomnövény, sőt, az egyik legkárosabb is. Azonban ez se riasszon el senkit, ugyanis sok mindenre használhatjuk. Tippek: a fiatal növény levelei és szárai ehetőek, nyersen salátákban és gyümölcsturmixokba is tehetjük, vagy főzve, párolva is fogyaszthatjuk. Fehérjetartalma magasabb a spenóténál és sok kalciumot, magnéziumot, káliumot, illetve különböző vitaminokat tartalmaz.

7. Fehér libatop

A fehér libatop is egy rendszeresen irtott gyomnövény, de ehető, csakúgy, mint a már említett társai. Mezőkön és legelőkön fordul elő a leggyakrabban, de a kertekben, gyümölcsösökben, sőt, akár még az út mentén is felbukkannak. Háromszög alakú, fogazott levelei vannak, kékeszöld árnyalattal, melyekről könnyebben fel lehet ismerni. Felhasználási javaslat: Sok vasat, fehérjét, kalciumot és B-vitamint tartalmaznak, salátába és levesbe is lehet tenni, de azt tartsuk szem előtt, hogy kissé hosszabb főzési időt igényel. Az összegyűjtött, megszárított és megőrölt magvai a hajdinaliszthez hasonlóan alkalmazhatóak a konyhában.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?