Ezt sokan nem tudják: így lesznek garantáltan egészségesek a növényeid

Ezt sokan nem tudják: így lesznek garantáltan egészségesek a növényeid

agrarszektor.hu
A növények ékes díszei lehetnek otthonunknak, erkélyünknek, teraszunknak, na meg persze az udvarunknak is. A megfelelő gondozás és szükséges feltételek biztosítása elengedhetetlenek ahhoz, hogy szépek és egészségesek maradjanak. Abba azonban már kevesebben gondolnak bele, hogy mit is esznek valójában a növények és honnan veszik az energiát? A válasz nem is annyira egyértelmű és unalmas, mint azt gondolnánk!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Amit mi, emberek megeszünk, annak szinte biztosan köze van a növényekhez: megehetjük magát a gyümölcsöket, zöldségeket, de számtalan növényevő állatot is elfogyasztunk, tehát a táplálkozási lánc nélkülözhetetlen elemei a növények. Éppen ezért fontos, hogy a megfelelő tápanyaghoz és energiához jussanak - írja a balconygardenweb.

Mit esznek a növények a növekedésükhöz?

A válasz az, hogy maguk állítják elő maguknak az élelmet, ehhez pedig néhány dologra van szükségük:

  • Klorofil: a növény levelei a zöld színüket a klorofilból nyerik, és létfontosságú szerepet játszik a fotoszintézis folyamatában, illetve a napsugárzás energiáját elnyeli, és közvetíti a növényi sejtben végbemenő szintetikus folyamatoknak.
  • Fény: a legfontosabb elem. Lehet természetes és mesterséges is, lényeg, hogy elegendő mennyiséghez jussanak.
  • Szén-dioxid: a növények a légkörön keresztül jutnak az emisszióból és az emberek, állatok által kilégzett anyagokból hozzá. 
  • Víz: a gyökereiken keresztül felszívják a vizet, illetve szállítja a tápanyagot a növényekben. 
  • Jelentősebb tápanyagok, mikrotápanyagok: a talajból származnak, amelyeket szintén a gyökérzet szállít.

Ha az összes "összetevőt" egyesítik, akkor glükóz, köznapi nevén szőlőcukor képződik, illetve oxigén - ezt fogyasztják a növények és keményítő formájában tárolják őket, későbbi felhasználás céljából. Ez a fotoszintézis, a folyamat energiaigényét pedig a fényenergia biztosítja.

A műtrágyák szerepe

Tévhit, hogy a műtrágyák táplálékként szolgálnának a növények számára. Növekedésük és egészségük megőrzése érdekében a növények felszívják a nélkülözhetetlen tápanyagokat a talajból, és a műtrágyák segítenek biztosítani ezeket a létfontosságú elemeket. A növények robusztus növekedéséhez gazdag táptalajra van szükség, mivel a talajban a kulcselemek hiánya befolyásolhatja a növekedésüket.

EZ IS ÉRDEKELHET

A fény fontossága

Megfelelő fénymennyiség nélkül a növények gyengévé és törékennyé válnak, valamint ez az elsődleges energiaforrás számukra. A megfelelő mennyiségű fény nélkül nem képesek fotoszintézist végrehajtani, ezért fontos, hogy elegendő napsütést biztosítsunk a növények igényeinek megfelelően.

Mit esznek a húsevő növények?

Szinte biztos, hogy a legtöbben már hallottunk arról, hogy egyes növények más élőlőlényekkel táplálkoznak: ezek a húsevő növények. Noha a fotoszintézis az ő esetükben is végbemegy, néhány alapvető tápanyag - mint például a foszfor, nitrogén, kálium és kalcium - felvétele érdekében apró rovarokat is fogyasztanak. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Összességében tehát elmondható, hogy a növényeknek a fotoszintézishez vízre, CO2-ra és fényre van szükségük a glükóz előállításához. Műtrágyákkal pedig további létfontosságú anyagokat biztosíthatunk a számukra, de a túlzott mennyiség negatívan befolyásolhatja a növekedésüket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58