Ezt sokan nem tudják: így lesznek garantáltan egészségesek a növényeid

agrarszektor.hu
A növények ékes díszei lehetnek otthonunknak, erkélyünknek, teraszunknak, na meg persze az udvarunknak is. A megfelelő gondozás és szükséges feltételek biztosítása elengedhetetlenek ahhoz, hogy szépek és egészségesek maradjanak. Abba azonban már kevesebben gondolnak bele, hogy mit is esznek valójában a növények és honnan veszik az energiát? A válasz nem is annyira egyértelmű és unalmas, mint azt gondolnánk!

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Amit mi, emberek megeszünk, annak szinte biztosan köze van a növényekhez: megehetjük magát a gyümölcsöket, zöldségeket, de számtalan növényevő állatot is elfogyasztunk, tehát a táplálkozási lánc nélkülözhetetlen elemei a növények. Éppen ezért fontos, hogy a megfelelő tápanyaghoz és energiához jussanak - írja a balconygardenweb.

Mit esznek a növények a növekedésükhöz?

A válasz az, hogy maguk állítják elő maguknak az élelmet, ehhez pedig néhány dologra van szükségük:

  • Klorofil: a növény levelei a zöld színüket a klorofilból nyerik, és létfontosságú szerepet játszik a fotoszintézis folyamatában, illetve a napsugárzás energiáját elnyeli, és közvetíti a növényi sejtben végbemenő szintetikus folyamatoknak.
  • Fény: a legfontosabb elem. Lehet természetes és mesterséges is, lényeg, hogy elegendő mennyiséghez jussanak.
  • Szén-dioxid: a növények a légkörön keresztül jutnak az emisszióból és az emberek, állatok által kilégzett anyagokból hozzá. 
  • Víz: a gyökereiken keresztül felszívják a vizet, illetve szállítja a tápanyagot a növényekben. 
  • Jelentősebb tápanyagok, mikrotápanyagok: a talajból származnak, amelyeket szintén a gyökérzet szállít.

Ha az összes "összetevőt" egyesítik, akkor glükóz, köznapi nevén szőlőcukor képződik, illetve oxigén - ezt fogyasztják a növények és keményítő formájában tárolják őket, későbbi felhasználás céljából. Ez a fotoszintézis, a folyamat energiaigényét pedig a fényenergia biztosítja.

A műtrágyák szerepe

Tévhit, hogy a műtrágyák táplálékként szolgálnának a növények számára. Növekedésük és egészségük megőrzése érdekében a növények felszívják a nélkülözhetetlen tápanyagokat a talajból, és a műtrágyák segítenek biztosítani ezeket a létfontosságú elemeket. A növények robusztus növekedéséhez gazdag táptalajra van szükség, mivel a talajban a kulcselemek hiánya befolyásolhatja a növekedésüket.

EZ IS ÉRDEKELHET

A fény fontossága

Megfelelő fénymennyiség nélkül a növények gyengévé és törékennyé válnak, valamint ez az elsődleges energiaforrás számukra. A megfelelő mennyiségű fény nélkül nem képesek fotoszintézist végrehajtani, ezért fontos, hogy elegendő napsütést biztosítsunk a növények igényeinek megfelelően.

Mit esznek a húsevő növények?

Szinte biztos, hogy a legtöbben már hallottunk arról, hogy egyes növények más élőlőlényekkel táplálkoznak: ezek a húsevő növények. Noha a fotoszintézis az ő esetükben is végbemegy, néhány alapvető tápanyag - mint például a foszfor, nitrogén, kálium és kalcium - felvétele érdekében apró rovarokat is fogyasztanak. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Összességében tehát elmondható, hogy a növényeknek a fotoszintézishez vízre, CO2-ra és fényre van szükségük a glükóz előállításához. Műtrágyákkal pedig további létfontosságú anyagokat biztosíthatunk a számukra, de a túlzott mennyiség negatívan befolyásolhatja a növekedésüket.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?