2023. szeptember 23. szombat Tekla
Rengeteget spórolhatsz a saját kerttel: mutatjuk, hogy tudsz sok pénzt megtakarítani

Rengeteget spórolhatsz a saját kerttel: mutatjuk, hogy tudsz sok pénzt megtakarítani

agrarszektor.hu
Úgy gondolhatjuk, hogy a zöldségek sajátkezű termesztése rengeteg munkával jár, míg keveset ad környezetvédelmi szemszögből - ideje átértékelni ezt a gondolatot. Ugyanis, ha mi magunk állítjuk elő a zöldségeink egy részét, akkor az nemcsak remek kikapcsolódást, hanem egészséges és friss termést is biztosítva lehet számunkra. Ami pedig még talán ennél is fontosabb, hogy a környezetet is kímélhetjük vele, amire igen nagy szükség van. Sőt, mindezek mellett rengeteg pénzt spórolhatunk meg!

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A fenntartható kert a környezetre és a pénztárcánkra is pozitív hatást gyakorol. Egy háromfős család, amelyik 10 zöldséget saját szükségleteire termeszt, tavasz elejétől ősz végéig, akár 350 000 Ft-ot is megtakaríthat, ráadásul évente közel 150 kg szén-dioxidot is megspórol a környezetnek. Most elkészítettek egy ezzel kapcsolatos tanulmányt, melyben kiszámolták a becsült betakarítási mennyiséget, amelyre egy háromgyermekes családnak szüksége van, és amelyet megszoroztak a tényleges piaci árakkal, hogy megtudják, milyen megtakarítások érhetők el a saját kert létrehozásakor. Továbbá a CO2-kibocsátás csökkentésének előnyeire is összpontosítottak, amelyet a saját zöldségek termesztésén keresztül tapasztalhatunk - olvasható a ShopAlike közleményében.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A tanulmány pár fontos részlete:

  • Egy háromgyermekes család, amely 10 zöldséget saját szükségleteire termeszt, tavasz elejétől ősz végéig, akár 350 000 Ft-ot is megtakaríthat.
  • A 3 tagú család évente akár 150 kg CO2-t is megtakaríthat, ha saját maguknak termelnek ételt. Ez akkora mennyiségű CO2, mint amennyit egy repülőgép 3 órás repülés során generál.
  • A szállítás (beleértve az étel teherautóval történő szállítását) okozza az EU CO2 kibocsátásának 15%-át.
  • Egy könnyű teherautó 1,5 tonnával megrakodva 150 g CO2-t bocsát ki kilométerenként.
  • Minden megtett 1000 kilométeren 150 kg CO2 keletkezik.
  • Egy hasonló teherautó átlagos rakománya 1,2 tonna = 1200 kg, ami megegyezik egy háromfős család egyévi ételfogyasztásával.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mennyi pénzt spórolunk meg, ha magunk termesztjük az ételt?

Ime, néhány példa:

  • Egy háromtagú családra és egy 60 négyzetméretes kertre vetítve, tavasztól őszíg tartó termesztés esetében az alábbiak szerint alakulhatnak az arányok: a családnak nagyjából 1,36 kilogramm fokhagymára van szüksége, ami 24 növénynek felel meg. Ez 4250 forintba kerül, és mintegy 5800 forintot spórolhatnak meg. 
  • Ha koktélparadicsomot vesszük figyelembe, akkor 23,13 kilogramm az ideális mennyiség, ami 26 növényt jelent, 4880 forintba kerül és több mint 11 ezer forintot spórolhatnak meg saját termesztéssel.
  • Zöldsalátából körülbelül 8 kilóra van szükség, ami 31 darab termés és kicsivel több mint 800 forintba kerül, és közel 7000 forintot is meg lehet spórolni, ha a saját veteményesben termesztik.

Ebből is jól látszik az, hogy az otthon termesztett növények nemcsak egészségesebbek és finomabbak, hanem jelentősen olcsóbbak is a bolti társaiknál. Jó kezdet, ha többnyire őshonos zöldségeket és fűszereket ültetünk. Az őshonosságnak köszönhetően kevésbé fogékonyak a helyi mikrobákra, ami azt is jelenti, hogy semennyi vagy csak kis mennyiségű rovarirtó szerre lesz szükség.

EZ IS ÉRDEKELHET

A komposzt pedig a kertészek hűséges társa. A kényelem érdekében ne telepítsük túl messzire a házunktól és a kertünktől. Hasznos tipp, ha a nyílt földre rakjuk, mert a felgyülemlett víz az utolsó dolog, amire a komposztunk körül szükségünk van. Ha találunk egy helyet, ami félig árnyékban és félig a napon helyezkedik el, érdemes ott kezdeni. Még jobb, ha egy fa is van a közelben, védelmet nyújtva a nedvességtől.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?