Rengeteget spórolhatsz a saját kerttel: mutatjuk, hogy tudsz sok pénzt megtakarítani

Rengeteget spórolhatsz a saját kerttel: mutatjuk, hogy tudsz sok pénzt megtakarítani

agrarszektor.hu
Úgy gondolhatjuk, hogy a zöldségek sajátkezű termesztése rengeteg munkával jár, míg keveset ad környezetvédelmi szemszögből - ideje átértékelni ezt a gondolatot. Ugyanis, ha mi magunk állítjuk elő a zöldségeink egy részét, akkor az nemcsak remek kikapcsolódást, hanem egészséges és friss termést is biztosítva lehet számunkra. Ami pedig még talán ennél is fontosabb, hogy a környezetet is kímélhetjük vele, amire igen nagy szükség van. Sőt, mindezek mellett rengeteg pénzt spórolhatunk meg!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A fenntartható kert a környezetre és a pénztárcánkra is pozitív hatást gyakorol. Egy háromfős család, amelyik 10 zöldséget saját szükségleteire termeszt, tavasz elejétől ősz végéig, akár 350 000 Ft-ot is megtakaríthat, ráadásul évente közel 150 kg szén-dioxidot is megspórol a környezetnek. Most elkészítettek egy ezzel kapcsolatos tanulmányt, melyben kiszámolták a becsült betakarítási mennyiséget, amelyre egy háromgyermekes családnak szüksége van, és amelyet megszoroztak a tényleges piaci árakkal, hogy megtudják, milyen megtakarítások érhetők el a saját kert létrehozásakor. Továbbá a CO2-kibocsátás csökkentésének előnyeire is összpontosítottak, amelyet a saját zöldségek termesztésén keresztül tapasztalhatunk - olvasható a ShopAlike közleményében.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

A tanulmány pár fontos részlete:

  • Egy háromgyermekes család, amely 10 zöldséget saját szükségleteire termeszt, tavasz elejétől ősz végéig, akár 350 000 Ft-ot is megtakaríthat.
  • A 3 tagú család évente akár 150 kg CO2-t is megtakaríthat, ha saját maguknak termelnek ételt. Ez akkora mennyiségű CO2, mint amennyit egy repülőgép 3 órás repülés során generál.
  • A szállítás (beleértve az étel teherautóval történő szállítását) okozza az EU CO2 kibocsátásának 15%-át.
  • Egy könnyű teherautó 1,5 tonnával megrakodva 150 g CO2-t bocsát ki kilométerenként.
  • Minden megtett 1000 kilométeren 150 kg CO2 keletkezik.
  • Egy hasonló teherautó átlagos rakománya 1,2 tonna = 1200 kg, ami megegyezik egy háromfős család egyévi ételfogyasztásával.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mennyi pénzt spórolunk meg, ha magunk termesztjük az ételt?

Ime, néhány példa:

  • Egy háromtagú családra és egy 60 négyzetméretes kertre vetítve, tavasztól őszíg tartó termesztés esetében az alábbiak szerint alakulhatnak az arányok: a családnak nagyjából 1,36 kilogramm fokhagymára van szüksége, ami 24 növénynek felel meg. Ez 4250 forintba kerül, és mintegy 5800 forintot spórolhatnak meg. 
  • Ha koktélparadicsomot vesszük figyelembe, akkor 23,13 kilogramm az ideális mennyiség, ami 26 növényt jelent, 4880 forintba kerül és több mint 11 ezer forintot spórolhatnak meg saját termesztéssel.
  • Zöldsalátából körülbelül 8 kilóra van szükség, ami 31 darab termés és kicsivel több mint 800 forintba kerül, és közel 7000 forintot is meg lehet spórolni, ha a saját veteményesben termesztik.

Ebből is jól látszik az, hogy az otthon termesztett növények nemcsak egészségesebbek és finomabbak, hanem jelentősen olcsóbbak is a bolti társaiknál. Jó kezdet, ha többnyire őshonos zöldségeket és fűszereket ültetünk. Az őshonosságnak köszönhetően kevésbé fogékonyak a helyi mikrobákra, ami azt is jelenti, hogy semennyi vagy csak kis mennyiségű rovarirtó szerre lesz szükség.

EZ IS ÉRDEKELHET

A komposzt pedig a kertészek hűséges társa. A kényelem érdekében ne telepítsük túl messzire a házunktól és a kertünktől. Hasznos tipp, ha a nyílt földre rakjuk, mert a felgyülemlett víz az utolsó dolog, amire a komposztunk körül szükségünk van. Ha találunk egy helyet, ami félig árnyékban és félig a napon helyezkedik el, érdemes ott kezdeni. Még jobb, ha egy fa is van a közelben, védelmet nyújtva a nedvességtől.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?