Kislevelű hárs

A kislevelű hárs szinte egész Európában elterjedt, csak északon és délen ritkul meg, majd tűnik el teljesen. A Kárpát-medencében jellegzetesen elegyfa.

A kislevelű hárs jellemzői

A kislevelű hárs fontos elegyfafaj, parkokba is szívesen ültetik. Gyógynövényként, teaalapanyagként leginkább a kislevelű hársat használják, így gyakran találkozhatunk vele egyes üzletek polcain. Középhegységeinkben a gyertyános-tölgyesek és cserestölgyesek jellegzetes elegyfaja, az ezüst- és a nagylevelű hársnál kisebb melegigényű. A talajt tekintve igen tágtűrésű, a hársak közül pedig a kislevelű hárs tűri legjobban az árnyékot, éppen ezért gyakran képez alsó szintet. Alacsonyabb termetű fa, csak ritkán éri el a 30 m-es magasságot. Kissé szabálytalan, lekerekedően oszlopos koronájú, többnyire tövétől ágas fa, kérge szürke, finoman repedezett.

A kislevelű hárs gyógyhatása

A kislevelű hárs virágait szedik és megszárítják, izzasztó és vértisztító teának szokták használni. A gyógyfűkereskedelemben flores tieiae néven szerepel a hársfavirág. Használják különböző hurutos bántalmak esetén, lletve sokféle teakeveréknek is az alkotórésze. A szárított hársfavirágnak jellemző illata van, de egészen más, mint a friss virágnak. A hársfavirág illóolajat és sok nyálkát tartalmaz.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!