Üvegházat építenél? Jobb, ha tudod, hobbikertben csak így teheted meg

Üvegházat építenél? Jobb, ha tudod, hobbikertben csak így teheted meg

agrarszektor.hu
Bár elsőre nehéznek tűnhet, sokkal egyszerűbb üvegházban zöldséget, fűszernövényeket termeszteni, mint azt elsőre gondolnánk. Ha megépítjük kertünkben a sajátunkat, akkor kiszámíthatóbbá és hatékonyabbá tehetjük a termesztést. Természetesen nem muszáj hatalmas gazdaságban gondolkodni, hiszen hobbikertészként, a családunk és saját magunk számára meg tudjuk teremteni egy kisebb méretű üvegházban is különböző növényeket. Hogy mire érdemes odafigyelni, miket termeszthetünk benne és milyen jogszabályok vonatkoznak az építésre, arra pedig meg is kaphatjuk a választ.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Ugyan az alkalmazott technológiák tekintetében másként dolgoznak a hobbikertészek és a hivatásos termesztők, de a cél mindkét esetben az, hogy megvédjék a növényeket a szélsőséges időjárástól úgy, hogy közben folyamatosan termeljenek és minőségi terményt állítsanak elő - írja a HelloVidék. A hobbikertben történő növénytermesztés célja legtöbbször a kertészkedés örömének megtapasztalása, vagy éppen saját magunk és a szeretteink ellátása. Egy bőséges szüret is igen nagy örömet tud okozni, de ha nincsen több ládányi termésünk, az sem gond, hogyha ami van, az jó minőségű. Egy üvegház pedig számos előnyt tud nyújtani a hagyományos, kerti veteményessel szemben: 

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

 • Megóvja növényeinket a fagytól, a jégesőtől, a viharoktól vagy az erős széltől, a gyakori hőmérséklet ingadozásról pedig nem is beszélve.
 • Elősegíti a folyamatos termelést, hiszen a szabadföldi termelést nagyban korlátozza az időjárás, az egyes évszakok környezeti hatásai. A szezont az üvegház kibővítheti akár a teljes évre, így biztosítva, hogy a rendszeres hozamot.
 • Elkerülhetjük a termesztési hibákat, sőt több extrát is adhatunk a növények számára, mintha odakint, a szabad ég alatt növekednének. A különböző fejlesztéseknek, technológiáknak köszönhetően folyamatosan elérhetővé tehetjük a növények számára a szükséges, fény, víz és hőmérsékleti szükségeleteket, illetve biztosíthatjuk a szükséges tápanyagokat is.

  EZ IS ÉRDEKELHET

Miket érdemes termeszteni? 

 • A hideg évszakos növények nagyszerű választások lehetnek, ilyenek például: a saláta, a brokkoli, a borsó és a sárgarépa. Ezek a növények elviselik a hűvös éjszakákat, ezért termesztésükre nincs szükség fűtésre. Sokan részben árnyékban is jól növekednek, így nem igényelnek extra fényt, világítást. Ami viszont fontos, az a rendszeres szellőztetés, főként a melegebb napokon.
 • A meleg évszakos zöldségek, beleértve az uborkát, a paradicsomot, a tököt és a paprikát, üvegházakban kifejezetten jól fejlődnek. Állandó hőmérséklet mellett, 12-29 C között érzik magukat a legjobban. Ezek a növények gyakran kiegészítő megvilágítást, kézi beporzást igényelnek, de egész évben meghálálják az odafigyelést és a gondoskodást.
 • Fűszernövények az üvegházi termesztés szempontjából is jó választásnak tűnnek, főleg azok, amelyek túl érzékenyek ahhoz, hogy hagyományos, szabadtéri kertbe helyezzék őket. Ezek a fajták tökéletesek lesznek a termesztéshez: bazsalikom, oregánó, petrezselyem, kakukkfű, menta.
 • A dísznövények csoportosíthatók napfényt vagy árnyékot kedvelő egynyári és évelő fajták szerint, és tovább csoportosíthatjuk őket páratartalom igényükkel vagy más egyedi tulajdonságuk szerint is. Amelyek szeretik az üvegházi légkört az a muskátli, petúnia, páfrányok, mikulásvirág, krizantémok, árvácskák.

  EZ IS ÉRDEKELHET

Szükségünk van engedélyre ahhoz, hogy üvegházat építsünk?

Bizonyos esetekben nincs szükség építési engedélyre, ide tartozik például: a növénytermesztésre szolgáló üvegház építését, bővítését, meglévő felújítását, helyreállítását, átalakítását, korszerűsítését, megváltoztatását, illetve a növénytermesztésre és gombatermesztésre szolgáló fóliasátor építését, bővítését, meglévő felújítását, helyreállítását, átalakítását, korszerűsítését, megváltoztatását. Fontos viszont, hogy csak növénytermesztésre, gombatermsztésre használt üvegház mentesül az építési engedély alól.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?