Ne költs klímára feleslegesen: ezekkel a növényekkel bármikor lehűtheted az otthonod

Ne költs klímára feleslegesen: ezekkel a növényekkel bármikor lehűtheted az otthonod

agrarszektor.hu
Rohamosan közelít a nyár, ezzel együtt pedig a meleg időjárás is. A legtöbben szeretik a napsütést és a forróságot, ám nem mindig könnyű elviselni a tikkasztó hőséget, főleg nem bent a lakásban. Ilyenkor a légkondi aranyat érhet, ám nem mindenki számára kivitelezhető, hogy beszerezzen egyet, a ventilátorok pedig sok esetben nagyon hangosak tudnak lenni, ezáltal zavaróak. Mit tehetünk ilyenkor? Jó hír, hogy egy nem akármilyen, természetes módszerrel is lehűthetjük otthonunkat: ez pedig nem más, mint bizonyos szobanövények beszerzése és elhelyezése a lakásban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ez a módszer nem annyira elterjedt és tény, hogy némi odafigyelést igényel, de ha kellően megtervezzük, hogy milyen növényeket termesszünk együtt, akkor sikerünk lehet - írja a balconygardenweb.com. Ez természetesen nemcsak a lakásokban működik, hanem a házaknál is: minél több cserje vagy alacsonyabb fa van a környezetben annál elviselhetőbb lesz a hőség. A növények amellett, hogy árnyékolnak, hűtik is a levegőt, mert a talajból felvett vizet folyamatosan párologtatják. Ennek pedig egyszerű oka van: a párolgás egy endoterm folyamat, azaz hőt von el a környezetétől, tehát hűti azt. 

Összegyűjtöttünk néhány olyan növényt, melyek együttesen garantáltan kibírhatóbbá fogják tenni otthonunk hőmérsékletét, ha pedig növelni tudjuk a számukat és kombinálni őket, akkor még hatásosabb lesz az eredmény.

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Aranypálma

Ez a 120-180 centiméter magas növény naponta közel egy liter vízgőzt tud kibocsátani, ezzel párásabbá teszi a levegőt, így a benti tikkasztó hőség és szárazság is elviselhetőbb lesz. Mindezek mellett még jó mennyiségű oxigént is kibocsát, tehát nemcsak hűvösebb, hanem tisztább és frissebb lesz a beltéri levegő.

2. Bambuszpálma

A bambuszpálmák is kiválóan hűthetik otthonunkat a nyári hónapokban, minél több példányt tudunk beszerezni, annál hatásosabb lesz az eredmény. Ezen kívül a VOC (a levegőben előforduló káros szénhidrogén-származékok gyűjtőneve) kiszűrésére is alkalmas - ez pedig azért nagyon fontos, mert ezek az anyagok a festékből, lakkból, viaszból stb. párologva akár 5 évig is szennyezhetik a szoba levegőjét!

3. Szobapáfrány

Több szobapáfrányt is termeszthetünk otthon az ablak közelében vagy éppen az erkélyen. Javíthatja a páratartalmat és helyreállíthatja a nedvességet a beltéri légkörben, illetve tisztítja a levegőt. A legjobb kombináció az, ha fellógatható kosarakba és virágcserepekbe ültetjük őket.

EZ IS ÉRDEKELHET

4. Szobafikusz

A nagyobb levelű növények esetében jobb a légáteresztés és több vizet is képesek visszavezetni a levegőbe, így jobban tudják hűteni a környezetet - ez alól pedig a szobafikuszok sem kivételek.

5. Hegyescsúcsú futóka

Ennek a növénynek annyira gyors a párologtatása, hogy néha akár még vízcseppeket is láthatunk a levelein. A hőmérséklet csökkenthető és a száraz levegő sem okozhat majd problémát.

6. Közönséges borostyán

Borostyánnal a házakon kívül is igen sokszor találkozhattunk, hiszen sok esetben nagy mennyiségben a ház külső falára vannak felfuttatva, nem véletlenül: ezzel is a lakóépületek "klímáját" lehet enyhíteni valamelyest. Tarthatjuk cserepekben és állványokon az erkélyeken vagy akár az ajtók közelében is.

7. Buzogányvirág

Széles, egyenes és sűrűn elhelyezkedő leveleivel nemcsak megtisztítja a beltéri levegőt, hanem némi szerepet játszhat abban is, hogy hűvös maradjon az otthonunkban. A legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha egyszerre 3-5 növényt is termesztünk.

8. Rákvirág

Szintén jó légáteresztési képességgel bíró növény, amely segíthet hűvösen tartani a levegőt. Több fajátja is kapható, könnyen termeszthető, így a kezdő növénytulajdonosok is bátran kísérletezhetnek vele.

EZ IS ÉRDEKELHET

9. Kislevelű fikusz

Ha kislevelű fikuszt termesztünk, akkor válasszunk mellé magasabb szárú, bokrosabb, terebélyesebb növényt is. Segít a páratartalom javításában és a saját légköri ökoszisztéma kialakításában, ami érezhetően csökkenti majd a szoba hőmérsékletét.

10. Filodendron

Érdemes lógó kosarakban termeszteni őket, hiszen leginkább lefelé nőnek, így akár még egy kisebb beltéri "dzsungelt" is varázsolhatunk a szobánkból, mindamellett, hogy kellemessebbé is teszi a levegőt.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?