Ne költs klímára feleslegesen: ezekkel a növényekkel bármikor lehűtheted az otthonod

Ne költs klímára feleslegesen: ezekkel a növényekkel bármikor lehűtheted az otthonod

agrarszektor.hu
Rohamosan közelít a nyár, ezzel együtt pedig a meleg időjárás is. A legtöbben szeretik a napsütést és a forróságot, ám nem mindig könnyű elviselni a tikkasztó hőséget, főleg nem bent a lakásban. Ilyenkor a légkondi aranyat érhet, ám nem mindenki számára kivitelezhető, hogy beszerezzen egyet, a ventilátorok pedig sok esetben nagyon hangosak tudnak lenni, ezáltal zavaróak. Mit tehetünk ilyenkor? Jó hír, hogy egy nem akármilyen, természetes módszerrel is lehűthetjük otthonunkat: ez pedig nem más, mint bizonyos szobanövények beszerzése és elhelyezése a lakásban.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ez a módszer nem annyira elterjedt és tény, hogy némi odafigyelést igényel, de ha kellően megtervezzük, hogy milyen növényeket termesszünk együtt, akkor sikerünk lehet - írja a balconygardenweb.com. Ez természetesen nemcsak a lakásokban működik, hanem a házaknál is: minél több cserje vagy alacsonyabb fa van a környezetben annál elviselhetőbb lesz a hőség. A növények amellett, hogy árnyékolnak, hűtik is a levegőt, mert a talajból felvett vizet folyamatosan párologtatják. Ennek pedig egyszerű oka van: a párolgás egy endoterm folyamat, azaz hőt von el a környezetétől, tehát hűti azt. 

Összegyűjtöttünk néhány olyan növényt, melyek együttesen garantáltan kibírhatóbbá fogják tenni otthonunk hőmérsékletét, ha pedig növelni tudjuk a számukat és kombinálni őket, akkor még hatásosabb lesz az eredmény.

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Aranypálma

Ez a 120-180 centiméter magas növény naponta közel egy liter vízgőzt tud kibocsátani, ezzel párásabbá teszi a levegőt, így a benti tikkasztó hőség és szárazság is elviselhetőbb lesz. Mindezek mellett még jó mennyiségű oxigént is kibocsát, tehát nemcsak hűvösebb, hanem tisztább és frissebb lesz a beltéri levegő.

2. Bambuszpálma

A bambuszpálmák is kiválóan hűthetik otthonunkat a nyári hónapokban, minél több példányt tudunk beszerezni, annál hatásosabb lesz az eredmény. Ezen kívül a VOC (a levegőben előforduló káros szénhidrogén-származékok gyűjtőneve) kiszűrésére is alkalmas - ez pedig azért nagyon fontos, mert ezek az anyagok a festékből, lakkból, viaszból stb. párologva akár 5 évig is szennyezhetik a szoba levegőjét!

3. Szobapáfrány

Több szobapáfrányt is termeszthetünk otthon az ablak közelében vagy éppen az erkélyen. Javíthatja a páratartalmat és helyreállíthatja a nedvességet a beltéri légkörben, illetve tisztítja a levegőt. A legjobb kombináció az, ha fellógatható kosarakba és virágcserepekbe ültetjük őket.

EZ IS ÉRDEKELHET

4. Szobafikusz

A nagyobb levelű növények esetében jobb a légáteresztés és több vizet is képesek visszavezetni a levegőbe, így jobban tudják hűteni a környezetet - ez alól pedig a szobafikuszok sem kivételek.

5. Hegyescsúcsú futóka

Ennek a növénynek annyira gyors a párologtatása, hogy néha akár még vízcseppeket is láthatunk a levelein. A hőmérséklet csökkenthető és a száraz levegő sem okozhat majd problémát.

6. Közönséges borostyán

Borostyánnal a házakon kívül is igen sokszor találkozhattunk, hiszen sok esetben nagy mennyiségben a ház külső falára vannak felfuttatva, nem véletlenül: ezzel is a lakóépületek "klímáját" lehet enyhíteni valamelyest. Tarthatjuk cserepekben és állványokon az erkélyeken vagy akár az ajtók közelében is.

7. Buzogányvirág

Széles, egyenes és sűrűn elhelyezkedő leveleivel nemcsak megtisztítja a beltéri levegőt, hanem némi szerepet játszhat abban is, hogy hűvös maradjon az otthonunkban. A legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha egyszerre 3-5 növényt is termesztünk.

8. Rákvirág

Szintén jó légáteresztési képességgel bíró növény, amely segíthet hűvösen tartani a levegőt. Több fajátja is kapható, könnyen termeszthető, így a kezdő növénytulajdonosok is bátran kísérletezhetnek vele.

EZ IS ÉRDEKELHET

9. Kislevelű fikusz

Ha kislevelű fikuszt termesztünk, akkor válasszunk mellé magasabb szárú, bokrosabb, terebélyesebb növényt is. Segít a páratartalom javításában és a saját légköri ökoszisztéma kialakításában, ami érezhetően csökkenti majd a szoba hőmérsékletét.

10. Filodendron

Érdemes lógó kosarakban termeszteni őket, hiszen leginkább lefelé nőnek, így akár még egy kisebb beltéri "dzsungelt" is varázsolhatunk a szobánkból, mindamellett, hogy kellemessebbé is teszi a levegőt.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03