18 trükk, amit minden kertésznek ismernie kell: tuti tippek nem csak kezdőknek

18 trükk, amit minden kertésznek ismernie kell: tuti tippek nem csak kezdőknek

agrarszektor.hu
Úgy tűnik, hogy végre Magyarországon is beköszönt az igazi tavaszi időjárás, így itt a tökéletes alkalom arra, hogy kimozduljunk otthonunkból és nekilássunk a kertészeti munkálatoknak. Mindezek előtt néhány tipp jól jöhet ahhoz, hogy mit, hogyan is csináljunk a kertben. Az alábbi praktikákkal garantáltan látványos lesz a végeredmény!

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Bár elsőre nem tűnhet nehéznek, a kertészkedés egy összetett, komplikált dolog, így jogosan merülhetnek fel sokakban olyan kérdések mint, hogy melyik talaj a legjobb, miket ültessünk, vajon jut-e elég napfény a növényeknek, illetve mennyire locsoljuk meg őket - írja a bhg.com. Ezeket a topikokat gyakorlatilag a végtelenségig lehetne sorolni, ám most összeszedtünk néhány olyan tippet, amik a teljesen kezdőknek és a rutinos kerttulajdonsoknak is hasznosak lehetnek!

0. Élvezzük, amit csinálunk

Ami a legfontosabb és mindennek az alapja az az, hogy élvezzük, amit csinálunk, hiszen saját magunk termesztjük az udvarunkon a szép növényeinket, amik később az asztalunkra is kerülhetnek vagy éppen a kertet díszítik virág formájában.

1. USDA keménységi zóna használata

Érdemes forgatni ezt az útmutató, hiszen így pontos képet kaphatunk arról, melyek azok a növények, amelyek biztosan nem élik túl a kemény teleket, valamint megtudhatjuk azt is, mikorra várható az utolsó tavaszi fagy. Így tájékozódhatunk arról, hogy mikor ültessük el a zöldségeket, gyümölcsöket a kertbe.

2. Mikor kell metszeni?

A tavaszi virágzású cserjéket, mint például az orgonát vagy a kúszó rózsát közvetlenül a virágok hervadása után kell metszeni. Emellett fontos, hogy a tápanyag-utánpótlásáról is megfelelően gondoskodjunk!

3. A komposztálás csodákra képes, ha betartjuk a szabályokat

A házi komposztálás több szempontból is egy nagyon jó dolog, azonban nem árt odafigyelni arra, hogy ne legyen nagyon friss. Ugyanis, ebben az esetben még túl magas a nitrogéntartalma, ami képes "megégetni" a növényeket, illetve kórokozókat is tartalmazhat. Nagyon fontos, hogy kutyától, disznótól és macskától származó trágyát sose használjunk a kertünkbe, mert olyan parazitákat tartalmazhat, ami az embert is képes megfertőzni!

4. Vegetációs időszak

Ez az az időintervallum, amikor a növényzet számára a növekedés lehetővé válik. Ebben az időszakban a növények zöld hajtást, lombot fejlesztenek, termést hoznak. Továbbá, ilyenkor tápanyagokat halmoznak fel, átvészelve a mérsékeltövi téli hideget, a föld feletti részek lebomlanak, nyugalmi állapotba kerülnek, majd a következő év tavaszán nagyon hamar tudják kezdeni az új vegetációs időszakot a raktározott tápanyagok felhasználásával.

5. Fényigény

A napfény az egyik legfontosabb tényező a növények esetében, éppen ezért oda kell rá figyelni. A legtöbb zöldséget például csak olyan helyre szabad ültetni, ahol naponta legalább 8 órán keresztül éri napsugárzás. Ha azonban árnyékosabb részre ültetünk, akkor a retek, káposzta, saláta vagy a spenót is jó választás lehet.

6. Harc a gyomok ellen

A gyomirtás elengedhetetlen akkor, ha valakinek kertje van, ám sok esetben ezt sem szabad túlgondolni. Egy kesztyű, és már fel is vehetjük a harcot a gazok ellen, hiszen a legjobb mód az, ha kézzel távolítjuk el őket vagy kapálással. Arra viszont nem árt odafigyelni, hogy kerüljük a mélyebb kapálást. Az évelő gyomokat pedig talajtakarással is megfékezhetjük.

7. Ősszel is lehet szép a kert

Attól, hogy vége a nyárnak és beköszönt az őszi időjárás, még lehet szép, díszes a kertünk. Ne takarítsunk el mindent, néhány dísznövényt nyugodtan hagyhatunk az udvaron, illetve az évelők, mint például a tűlevelűek is szépen díszeleghetnek, sőt, magjait még a madarak etetésére is felhasználhatjuk. 

8. Tuti tipp a paradicsomtermesztéshez

Sokak egyik kedvenc zöldsége a paradicsom, a hőmérsékletre azonban oda kell figyelni, az optimális hőmérséklet 20-25 fok között van, a 30 fok viszont már túl sok. Ha pedig tartósan 10 fok alá hűl le a levegő, akkor a zöld zöldségek/gyümölcsök nem fognak megérni.

9. Tavasszal virágzó hagymás növények

Például a tulipánokat, sáfrányokat, díszhagymákat is ősszel kell ültetni, mielőtt a talaj megfagy. Arra figyeljünk, hogy kétszer/háromszor akkora gödröt kell ásni, mint maga a hagyma.

10. A műtrágya nem mindig jó választás

A műtrágya káros hatással lehet a növényekre, a talaj minőségét akkor javíthatjuk a legjobban, ha komposztot vagy trágyát adunk hozzá - ebben az esetben fontos, hogy a trágya ne legyen friss! A legjobb talaj morzsalékos, könnyen szívja fel a vizet, jól ásható, valamint elég laza ahhoz, hogy oxigént biztosítson a gyökerek számára. Ha mégis műtrágyát választanánk, akkor használjunk valamilyen szerves tápanyagot is mellé.

11. A tavasszal virágzó évelők átültetése

A késő nyár vagy a kora ősz a legjobb idő arra, hogy a tavasszal virágzó évelőket - mint például az íriszt, a pünkösdi rózsát vagy a sásliliomot - átültessük.

12. A tökéletes burgonya

A krumpli az egyik legkedveltebb zöldség hazánkban, így nem meglepő, hogy sokan próbálkoznak otthoni termesztéssel is. Ebben az esetben célszerű április közepén ültetni, mélyen a földbe, hiszen fagyálló növény. A burgonyák hosszútávú tárolására egy hűvös, sötét, száraz helyet érdemes választani - egy pince vagy hűvös kamra például ideális erre a célra. A láthatóan fertőzött, penészes rothadó szemeket persze már semmire nem lehet felhasználni, de amik még menthetők, azokat be is főzhetjük, ha kivágjuk belőlük a rossz/zöld részeket.

13. Az öntözés fontossága

A legtöbb kerti növény heti 25-50 mm víztől nő a legjobban, éppen ezért, ha kevés eső esik, akkor oda kell figyelni a megfelelő pótlásra. Fontos, hogy ne naponta kevés vízzel locsoljunk, hanem hetente egyszer, bőségesen. A gyakori, sekély öntözés csak megnedvesíti a talaj felső rétegét, ami miatt a gyökerek is feljebb akarnak "költözni".

14. A lehullott levelek felhasználása

A lehullott levelek sok esetben a kukában végzik, pedig nagyszerűen felhasználhatóak a komposzthoz is. Sőt, az apróra vágott leveleket még talajtakarónak is használhatjuk.

15. Kerüljük a nedves talajba való ültetést vagy ásást

Könnyen kárt lehet tenni ebben az esetben a talaj szerkezetében, így fontos, hogy ezeket a munkálatokat akkor végezzük, ha a talaj morzsálódik (ezt a legjobban úgy ellenőrizhetjük, ha nem tudunk golyót formázni a felmarkolt talajból, mert szétesik), de még nem teljesen száraz.

16. A talaj vízelvezetése is fontos

A gyökereknek oxigénre van szükségük, viszont, ha túl nedves a talaj, akkor bizony nem jutnak elegendő levegőhöz. Sok növény a jó vízelvezetésű talajt szereti, ezért a minőségének javítása érdekében használhatunk valamilyen szerves anyagot.

17. Az őshonos fajok jobban alkalmazkodnak

Az őshonos fajok támogatása fontos dolog a kertünkben is, illetve több érv is szól az mellett, hogy ilyen növényeket termesszünk. Jobban tudnak alkalmazkodni, mint a világ más pontjairól származó fajok.A beporzók számára is kedvezőbbek, tehát, ha őket is szeretnénk támogatni, akkor a lehető legjobb választás, ha az őshonos fajok mellett döntünk. Ezen kívül jobb, ha a dupla virágú fajokat kerüljük, hiszen minden extra szirom megnehezíti a rovarok számára a virágpor és a nektár elérését.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?