Görögdinnye

A görögdinnye a tökfélék vagy más néven kabakosok családjába tartozó, Afrika déli részéről származó növényfaj. Gyümölcsként emlegetjük, de termesztéstechnikailag zöldségnek számít.

A görögdinnye jellemzői és jótékony hatása

A 10. században már termesztették Kínában a dinnyét, ami a világ legjelentősebb görögdinnye termesztője ma is. A 13. században mór hódítók hozták be Európába, mára már óriási népszerűségnek örvend. Főgyökere a sárgadinnyéénél erőteljesebb és mélyebbre hatol, de nagy része még így is a talaj felső 20–25 cm-ében marad. A görögdinnye levelei 5-10 cm-es levélnyélen ülnek. A levéllemez gyengén vagy erősebben szeldelt, többszörösen tagolt. A levél 12 cm-ig kicsi, 12-18 cm között közepes, 18 cm-től nagy. Színe zöld, sötétzöld, ezüstös zöld. A lemez felületét viaszréteg borítja. A virágok kicsik, zöldessárgák. Mindhárom virágtípus: hím, hímnős és nő is előfordul. A gyümölcshús a mindenki által ismert piros mellett lehet még fehér, sárga, citromsárga, sötétebb sárga, világos rózsaszínű, rózsaszínű vagy vérvörös - bár a fehérek és a sárgák többnyire takarmánydinnyék.

A görögdinnye víztartalma 90-95%, így fogyasztásával a szervezetbe jutó víz a veseműködést előnyösen befolyásolja. Régebben gyógynövényként is emlegették. Jelentős mennyiségű cukrot tartalmazó gyümölcspótló zöldségféle. A kémiai elemek közül elsősorban kálium, nátrium, kalcium, vas és foszfor található benne, illetve A-vitamin tartalma is kimagasló. A kedvező hatás különösen akkor érvényesül, ha nagyobb mennyiségben fogyasztjuk a gyümölcsöt. Jó ízületi gyulladások kezelésére, gyorsítja az egyes betegségekből való lábadozást, mert minden olyan vitamin és ásványi anyag megtalálható benne, amely segít felépülni hosszabb betegségek után.

Görögdinnye Magyarországon

Évről évre egyre csökken a görögdinnye termőterülete Magyarországon, 2021-ben még 3500 hektáron termesztették, 2022-ben már csak 2600 hektáron. A fogyasztói szokásokat tekintve elmondható, hogy ma már inkább az 5-8 kilogrammos görögdinnyéket preferálják a magyar családok, de egyre népszerűbbek a kisebb, 4-5 kilogrammos, a magszegény, valamint a 2-4 kilogrammos darabok is.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!