
Nehéz év áll a magyar gazdák mögött: elárulta a NAK elnöke, mi jöhet jövőre
Bár az idei év nem kedvezett a magyar mezőgazdaság szereplőinek, a jövőt illetően van ok a bizakodásra - véli Papp Zsolt.
A görögdinnye a tökfélék vagy más néven kabakosok családjába tartozó, Afrika déli részéről származó növényfaj. Gyümölcsként emlegetjük, de termesztéstechnikailag zöldségnek számít.
A görögdinnye jellemzői és jótékony hatása
A 10. században már termesztették Kínában a dinnyét, ami a világ legjelentősebb görögdinnye termesztője ma is. A 13. században mór hódítók hozták be Európába, mára már óriási népszerűségnek örvend. Főgyökere a sárgadinnyéénél erőteljesebb és mélyebbre hatol, de nagy része még így is a talaj felső 20–25 cm-ében marad. A görögdinnye levelei 5-10 cm-es levélnyélen ülnek. A levéllemez gyengén vagy erősebben szeldelt, többszörösen tagolt. A levél 12 cm-ig kicsi, 12-18 cm között közepes, 18 cm-től nagy. Színe zöld, sötétzöld, ezüstös zöld. A lemez felületét viaszréteg borítja. A virágok kicsik, zöldessárgák. Mindhárom virágtípus: hím, hímnős és nő is előfordul. A gyümölcshús a mindenki által ismert piros mellett lehet még fehér, sárga, citromsárga, sötétebb sárga, világos rózsaszínű, rózsaszínű vagy vérvörös - bár a fehérek és a sárgák többnyire takarmánydinnyék.
A görögdinnye víztartalma 90-95%, így fogyasztásával a szervezetbe jutó víz a veseműködést előnyösen befolyásolja. Régebben gyógynövényként is emlegették. Jelentős mennyiségű cukrot tartalmazó gyümölcspótló zöldségféle. A kémiai elemek közül elsősorban kálium, nátrium, kalcium, vas és foszfor található benne, illetve A-vitamin tartalma is kimagasló. A kedvező hatás különösen akkor érvényesül, ha nagyobb mennyiségben fogyasztjuk a gyümölcsöt. Jó ízületi gyulladások kezelésére, gyorsítja az egyes betegségekből való lábadozást, mert minden olyan vitamin és ásványi anyag megtalálható benne, amely segít felépülni hosszabb betegségek után.
Görögdinnye Magyarországon
Évről évre egyre csökken a görögdinnye termőterülete Magyarországon, 2021-ben még 3500 hektáron termesztették, 2022-ben már csak 2600 hektáron. A fogyasztói szokásokat tekintve elmondható, hogy ma már inkább az 5-8 kilogrammos görögdinnyéket preferálják a magyar családok, de egyre népszerűbbek a kisebb, 4-5 kilogrammos, a magszegény, valamint a 2-4 kilogrammos darabok is.

Bár az idei év nem kedvezett a magyar mezőgazdaság szereplőinek, a jövőt illetően van ok a bizakodásra - véli Papp Zsolt.
Robbanásszerűen terjed Magyarországon az aranyszínű sárgaság, és a borászatok ma talán nagyobb veszéllyel néznek szembe, mint az elmúlt évtizedben bármikor.
A müzli egy évszázados svájci találmány, amely mára világszerte az egészséges és gyors reggeliket jelenti.
Az Alapvetés podcast eheti különkiadásában az ágazat fontos szereplői értékelték a 2025-ös év kihívásait.
Jelentős emelkedés figyelhető meg a mezőgazdasági árakban Magyarországon az idei évben.
A farokrágás gyakori probléma a sertéstartó gazdaságokban.Jó tudni, hogy a farokrágás kiváltó okainak megszüntetésével jó eséllyel megelőzhető a farokrágás kialakulása.
A napraforgó kifejezetten az az olajipari növényünk, ahol határozottan elválik egymástól a vegetatív és generatív szakasz.
Mindig öröm számunkra, ha egy újonnan bevezetett hibridünkkel sikert és kiváló termést érnek el termelőink. Külön jutalom, ha ezt a független kísérleti eredmények is alátámasztják.
A kukoricatermesztés ma már egyre szélsőségesebb környezeti feltételek között zajlik, ezért a gazdálkodók számára felértékelődnek azok a hibridek, amelyek minden évjáratban stabil teljesítményt, jó stressztűrést és megbízható alkalmazkodóképességet nyújtanak.