2022. június 29. szerda Péter, Pál

Hírek - Növény

Óriási biznisz a magyar földeken: ez a növény most sokat hozhat a konyhára

Árrobbanást hozott a bodza iránt megnövekedett kereslet és csökkenő kínálat a magyar piacon. Amíg 2018-ban maximum 80 forint körül fizettek a felvásárlók a bodzabogyó kilójáért, addig idén már akadt, aki a 450 forintot sem sajnálta érte. Habár az értékesített bodzabogyók legjavát az élelmiszeripar használja fel, idén brutálisan megnőtt rá az igény a gyógyászatban is.
 
 

Hihetetlen hullámzás jellemezte a bodza árának alakulását az elmúlt években. A természet viszontagságainak meglehetősen ellenálló növény termesztésének a tőke- és munkaerőigénye is igencsak alacsony, ezért sokan fogtak az ültetésébe az utóbbi tíz évben. Kedvez a támogatási rendszer is a bodzafák elterjedésének, mivel ugyanúgy 800-1200 euró közötti összeg igényelhető az éves művelésükhöz, mint más gyümölcsösök esetében.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

Jelenleg körülbelül 6200 hektárnyi bodzaültetvény van Magyarországon, ebből mintegy 4 ezer hektárt 2010 után telepítettek. A termés mennyiségének megugrása a felvásárlási árak csökkenését hozta. A mélypont 2018-2019-ben volt, amikor annyira alacsony volt a piaci értéke, hogy számos gazda úgy látta, már nem éri meg foglalkozni a növény termesztésével - számolt be Csizmadia György, a Bodzatermelők Értékesítő Szövetkezete (Botész) igazgatója a Napi.hu-nak.

A szakember szerint, amíg 2018-ban maximum 80 forint körüli összeget fizettek a felvásárlók a bodza kilójáért, addig ez az érték idén már a 450 forintot is elérte. Ez a magas ár több tényező együttállása miatt alakulhatott ki. A korábbi évek alacsony árainak hatására idén már kevesebben foglalkoztak a növénnyel. Jellemzően nem telepítettek új bodzásokat, és a régieket is kevésbé gondozták, így csökkent a termelt bogyó mennyisége. Azonban nem csak ez okozott visszaesést a kínálatban. Igaz, hogy a bodza egy meglehetősen igénytelen növény, de az idei időjárás nem kedvezett neki, így amiatt is kevesebb volt a termés - sorolta a szakember.

Gyógyhatása miatt lett nagyon népszerű

A 2020-as esztendő azonban nemcsak a kínálat csökkenését, hanem a kereslet növekedését is hozta. Az értékesített bodzabogyók legjavát az élelmiszeripar használja fel, elsősorban természetes színezékként. Gyümölcslevek, energiaitalok, sőt borok festésére is szolgál. Idén az ilyen célú alkalmazására is megnőtt rá az igény, de legjelentősebb változást a gyógyászati felhasználása jelentette. Tízszeresére ugrott ugyanis a bodza kereslete erre a célra. Vírusellenes hatása, magas C-vitamin- és vastartalma következtében nagyon keresett lett a koronavírus-járvány alatt. Olyannyira, hogy jelenleg nincs is elég termés a piacon, hogy minden igényt kielégítsen - számolt be Csizmadia György.

Magyarországon őshonos növény a bodza, ami a világ össztermelésének körülbelül kétharmadát adja. A régióban az egyetlen riválisunk a piacon Ausztria, de az ottani kínálat is csak töredéke a magyarénak.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben