Óriási változások a mezőgazdaságban: így maradhatnak játékban az állattenyésztők

Óriási változások a mezőgazdaságban: így maradhatnak játékban az állattenyésztők

agrarszektor.hu
Hatalmas változásokat hozhat a mezőgazdaságban a Zöld Megállapodás, azaz Green Deal, amelynek célja a termelés mennyiségi csökkentése, ugyanakkor minőségi arányának növelése - mondta a Portfolio Agrár Klubon dr. Mezei Dávid, a Takarékbank Zrt. Agrár és Uniós Kapcsolatok ügyvezető igazgatója. Hozzátette, ez utóbbinak való megfelelés komoly kihívás lesz egész Európa és Magyarország számára is, ezért olyan beruházásokra és fejlesztésekre lesz szükség, melyekkel alkalmazkodni tudunk az átalakult piaci viszonyokhoz, valamint a kínálatvisszafogó intézkedésekhez.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Ahhoz, hogy megértsük mi történik jelenleg, érdemes visszamenni az időben, hiszen a 70-es, 80-as évek zöld forradalma határozza meg mindazt, ami ma a világ mezőgazdaságában zajlik - kezdte előadását a Portfolio Agrár Klubon Mezei Dávid. Ebben az időszakban új vetőmagok és növényvédő szerek jelentek meg, elterjedt a műtrágya használata, illetve folyamatosan fejlődött a technológial, melyek következtében létrejött egy inputigényes, intenzív mezőgazdaság, dinamikusan növekvő termésátlagokkal. Ekkor nem elsősorban a termőterület növekedése, hanem a hatékonyság és a hozam emelkedése volta cél - emelte ki a szakember. Mindezek lehetővé tették, hogy a 80-as évekre alacsonyan stabilizálódó gabona- és olajosmag árakkal az egész világon megteremtődött egy viszonylag olcsó és stabil takarmányárakra támaszkodó intenzív állattenyésztés.

A kínálat az utóbbi években nem nagyon változott, a kereslet azonban jelentősen megnőtt a 90-es, 2000-es években - tájékoztatott Mezei Dávid. Ennek hátterében a népességnövekedés, az urbanizáció felgyorsulása, a középosztály megerősödése (India, Kína), a növekvő ipari felhasználás (bioüzemanyagok), a növényi termékek tőzsdei termékké válása, illetve a növekvő külkereskedelem állnak. 

Ezek a hatások az áringadozások növekedéséhez vezettek, ami nem kínálati, hanem keresleti oldalról alakult ki elsősorban. Miközben a növényi termékek árai jelentős áringadozást mutatnak az elmúlt években, a húsárak nem tudják követni ezeket a kilengéseket, aminek valószínűleg az az oka, hogy az állati termékeknek nincs ilyen fokú diverz keresleti oldala, hiszen alapvetően csak emberi fogyasztásra alkalmasak, nem tőzsdei termékek, és nincs olyan ipari mértékű felhasználásuk sem

 - hangsúlyozta. Hozzátette, az ingadozások során a csúcsok mindig visszatérnek, illetve kicsit magasabb szinten stabilizálodnak, a takarmányárakkal is ez fog történni. 

A Zöld Megállapodás, azaz Green Deal egy teljesen új dolog, amely alapvetően a kínálati oldalt érinti, célja a termelés mennyiségi csökkentése, ugyanakkor minőségi arányának növelése - mondta az ügyvezető igazgató. A megállapodás állati termékpályákat érintő fontosabb célkitűzései 2030-ig az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése 55%-kal (1990-es bázisról), az antibiotikumhasználat csökkentése 50%-kal, valamint a húsfogyasztás csökkentése. 

Fontos kiemelni azonban, hogy még nincsenek eldöntve sem a célok, sem az eszközök, azt azonban már most látni, hogy egész Európa és Magyarország számára komoly kihívás lesz a minőségi termelés növekedésének való megfelelés.

Mezei Dávid kitért arra is, hogy mindezekre olyan beruházásokkal és fejlesztésekkel tudunk válaszolni, amelyekkel képesek leszünk alkalmazkodni az átalakult piaci viszonyokhoz, valamint a kínálatvisszafogó intézkedésekhez. Hozzátette, a gazdáknak segítség lehet a 80%-os nemzeti társfinanszírozással megnövelt forrású vidékfejlesztési program pályázatainak igénybe vétele, ezek a források ugyanis lehetővé teszik, hogy növeljük a magasabb hozzáadott értékű, feldolgozott termékek részarányát. Emellett törekedni kell arra, hogy a vertikális, teljes értékláncot magukba foglaló integráció megerősödjön, és olyanok jöjjenek létre, amelyekkel csökkenteni lehet a takarmányköltségek arányát.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?