Veszélyben a magyar almatermelés: sürgős lépésekre van szükség

Veszélyben a magyar almatermelés: sürgős lépésekre van szükség

agrarszektor.hu
Jelentősen megnőtt a koronavírus-járvány miatt az alma iránti kereslet Európában. Ez jó hír ugyan a termesztőknek, ám az időjárás és a korlátozások feladták a leckét.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Európában Magyarországon okozták a legnagyobb pusztítást a tavaszi fagyok. Idén egy átlagos évi mennyiséghez képest nagyjából feleannyi alma termett. Noha az Európai Unió egészének termésmennyisége csökkent a tavaszi fagyos éjszakák miatt, összességében Magyarországon volt a legjelentősebb a kiesés, írta meg a Magyar Nemzet.

Nem csak az időjárás okolható a kisebb, rosszabb minőségű termésért. Az országban 27 ezer hektáron termesztenek almát, az ültetvények nagy részét ugyanakkor a rendszerváltás előtt telepítették. A korszerűsítés sok helyen elmaradt, a fagykárok elleni védekezés így nincs megoldva. Ennek következménye, hogy a magyar alma nagy részét az élelmiszeripar dolgozza fel, a fogyasztásra szánt gyümölcs aránya jóval kisebb. A katasztrofális termés miatt duplájára emelkedett az alma fogyasztói ára: kilogrammonként 350-450 forint között mozog.

Európa legnagyobb almatermesztő országa Lengyelország, ahol 3,3 millió tonnás, átlagos termést hozott az idei év. Szintén jelentős Olaszország részesedése az európai piacon, de ott a koronavírus-járvány miatt egy ideig a külföldi munkaerő csak korlátozottan állt rendelkezésre.

A magyar almatermesztés helyzetét tovább rontja, hogy a jövőben egy egyre erősödő versenyben kell majd helytállnia. Moldova és Ukrajna modern ültetvényei egyre inkább termőre fordulnak, befolyásolva az európai piacokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?