Aggasztó hírek érkeztek a magyar almáról: mi lesz így sokak kedvencével?

Aggasztó hírek érkeztek a magyar almáról: mi lesz így sokak kedvencével?

agrarszektor.hu
A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács iparialma-programot indít, a termelői árak védelmében pedig közös fellépést tervez. Erre azért van szükség, mert, ha folytatódnak a jelenlegi trendek, akkor éveken belül megszűnhet a magyar iparialma-termelés. Mint kiderült, itthon bő 20 év alatt felére csökkent az alma termőterülete, a megtermelt almamennyiség pedig még a magyar piac igényeit sem elégíti ki.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Az elmúlt 20-25 évben folyamatosan csökkent a magyarországi almatermő terület nagysága, míg az ezredfordulón még 42 ezer hektár volt, mára 20,5 ezer hektárra zsugorodott, ebből 16 500 hektár található Szabolcsban, vagyis a termőterület háromnegyede. Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség és Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az InfoRádióban elmondta, már a belföldi piacok kielégítéséhez sincs elegendő almánk.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ipari alma frontján a feldolgozói kapacitások körülbelül 50 százalékára van elegendő alma, a hazai almafogyasztás nagyjából 11-12 kiló fejenként évente; már ez a 110-120 ezer tonna sincs meg minden évben, május-júniusban a magyar alma döntő része elfogy a hűtőtárolókból. Ha pedig beüt a tavaszi fagy vagy jön egy aszályos év, már áprilisra kiürülnek a hazai almakészletek, ennek azonban szerinte nem csak az almaültetvények drasztikus fogyatkozása az oka

- fogalmazott a szakember.

Hozzátette, jó minőségű almát csak intenzív, öntözött, jéghálóval takart és fagyvédett ültetvényeken tudnak termelni. Ugyanakkor ez a 20,5 ezer hektárból nem lehet több mint 2000-2500 hektár, ami mondani sem kell, hogy probléma. A háttérben egyébként a gazdatársadalom elöregedése is áll, hiszen nincs, aki tovább vinné a gazdaságot, sokan pedig újabb növényeket sem ültetnek. Arról nem beszélve, hogy, amíg 3-4 éve 10-12 millió forintból jött létre egy olyan ültetvény, amelyen lehet korszerű körülmények között termelni, ma már 25 millió forinthoz közelít egy ilyen ültetvény - ennyi pénze pedig a legtöbb gazdának nincsen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 21. 16:01