Ömlik a lengyel tojás a magyar boltokba: tehetetlenek a hazai termelők

agrarszektor.hu
Nagyon nehéz helyzetbe hozza a magyar termelőket a Lengyelországból beáramló import tojás, amely komoly hatással van az árakra is. Több európai országban is elszámolták magukat a termelők, és jelentős túltermelés történt, amikor pedig nagyobb a kínálat, mint a kereslet, az szembemegy az árnövekedési tendenciával.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Miután a tavalyi évben jó áron és emelkedett mennyiségben lehetett értékesíteni a tojást - ráadásul fokozott kereslet mellett -, vélhetően az európai termelők az idei évre is azt gondolták, hogy "nyomni" lehet majd egyet a piacon - mondta az InfoRádiónak Molnár Györgyi, a Tojásszövetség titkára. A valóságban viszont, részint a koronavírusnak köszönhetően, valamint a kínai keresletnek, és mert tőzsdére ment az ár, eszmétlen mód megemelkedtek a takarmányárak, ennél fogva a tojástermelők költségei is, akik viszont jócskán elszámolták magukat a keresletet illetően. Így, elsősorban Németországban, Franciaországban és Lengyelországban jelentős túltermelés történt.

És nyilvánvalóan, amikor nagyobb a kínálat, mint a kereslet, az szembemegy az árnövekedési tendenciával - magyarázta Molnár Györgyi. Tehát azt érzékelhették a magyar termelők sokadik hónapja, gyakorlatilag húsvét óta, hogy nem emelkedik az ár, amit erőteljesen befolyásolt - elsősorban a lengyel - import is.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?