Ömlik a lengyel tojás a magyar boltokba: tehetetlenek a hazai termelők

Ömlik a lengyel tojás a magyar boltokba: tehetetlenek a hazai termelők

agrarszektor.hu
Nagyon nehéz helyzetbe hozza a magyar termelőket a Lengyelországból beáramló import tojás, amely komoly hatással van az árakra is. Több európai országban is elszámolták magukat a termelők, és jelentős túltermelés történt, amikor pedig nagyobb a kínálat, mint a kereslet, az szembemegy az árnövekedési tendenciával.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Miután a tavalyi évben jó áron és emelkedett mennyiségben lehetett értékesíteni a tojást - ráadásul fokozott kereslet mellett -, vélhetően az európai termelők az idei évre is azt gondolták, hogy "nyomni" lehet majd egyet a piacon - mondta az InfoRádiónak Molnár Györgyi, a Tojásszövetség titkára. A valóságban viszont, részint a koronavírusnak köszönhetően, valamint a kínai keresletnek, és mert tőzsdére ment az ár, eszmétlen mód megemelkedtek a takarmányárak, ennél fogva a tojástermelők költségei is, akik viszont jócskán elszámolták magukat a keresletet illetően. Így, elsősorban Németországban, Franciaországban és Lengyelországban jelentős túltermelés történt.

És nyilvánvalóan, amikor nagyobb a kínálat, mint a kereslet, az szembemegy az árnövekedési tendenciával - magyarázta Molnár Györgyi. Tehát azt érzékelhették a magyar termelők sokadik hónapja, gyakorlatilag húsvét óta, hogy nem emelkedik az ár, amit erőteljesen befolyásolt - elsősorban a lengyel - import is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?