Tömegével ölik le a csirkéket Japánban: már nem tudják hova elásni a tetemeket

Tömegével ölik le a csirkéket Japánban: már nem tudják hova elásni a tetemeket

agrarszektor.hu
Annyi csirkét öltek le Japánban a madárinfluenza miatt, hogy lassan már nem tudják hova elásni őket. Óriási gondot jelent, hogy az ország 26 prefektúrájából tizenhatnak nincs elég földje ahhoz, hogy a leölt szárnyasokat megfelelően eltemessék, és ezzel megakadályozzák a vírus terjedését.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Japánban már több mint 17 millió csirkét öltek le a madárinfluenza miatt. A korábbi rekord 2020-ban volt, amikor szintén madárinfluenza miatt 9,9 millió csirkét vágtak le - írja a 444.hu. Súlyos problémát jelent most az országban, hogy már nem tudják hova elásni a leölt csirkéket. 

De nemcsak a madárinfluenza miatt problémás jelenleg a baromfitenyésztés, hanem azért is, mert 2020 és 2022 között a takarmányárak világszerte megdrágultak - nagyrészt az oroszok ukrajnai inváziója miatt -, ami egekbe vitte a tojás árát is. Az árak globálisan most 2,5-szer magasabbak, mint 2007-ben, és több mint száz százalékkal emelkedtek a tavalyi árakhoz képest. Ezt már Nan-Dirk Mulder, a Rabobank vezető elemzője mondta. A Rabobank szerint Japánban a tojás ára a múlt hónapban már 235 jen, vagyis több mint hatszáz forint volt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?