Ijesztő a helyzet: egyre rohamosabban terjed a madárinfluenza a világon

Ijesztő a helyzet: egyre rohamosabban terjed a madárinfluenza a világon

agrarszektor.hu
Magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét mutatták ki egy kacsafarmon Ausztráliában, Melbourne mellett. A farm öt olyan baromfitelep közelében található, ahol a fertőzés már felbukkant és elterjedt, ráadául az érintett létesítmények körül kialakított karaténzónában található, így a kormány szerint nem volt meglepetés, hogy a járvány itt is megjelent - közölte Ausztrália Victoria állam kormánya. A helyi hatóságok szerint a kacsa- és csirke tojás, valamint a hús továbbra is biztonságosan fogyasztható.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az ausztrál hatóságok megpróbálják megfékezni a madárinfluenza két törzsének kitörését Melbourne közelében, a H7N3 törzset négy baromfifarmon és most a kacsafarmon, a H7N9 típust pedig egy körülbelül 130 kilométerre délnyugatra fekvő baromfifarmon azonosították - írja a Reuters. Egyik törzs sem a H5N1 típus, amely vadon élő és tenyésztett állatok milliárdjait fertőzte meg világszerte, felborítva az élelmiszer-ellátási láncokat és félelmet keltve, hogy az emberbe is átkerülhet a vírus.

A tesztek megerősítették a magas patogenitású H7N3 törzs jelenlétét egy kereskedelmi kacsafarmon. Az ingatlanban lévő összes kacsát humánusan, állatorvosi felügyelet mellett, a nemzeti politikáknak megfelelően ártalmatlanítják, a területet pedig megtisztítják a fertőzéstől

- áll Victoria mezőgazdasági osztályának csütörtöki közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ausztrália 21-22 millió tojást tojó csirkéjéből körülbelül egymilliót leöltek vagy fognak leölni az érintett farmokon annak érdekében, hogy megfékezzék a vírust - mondta a héten Murray Watt szövetségi mezőgazdasági miniszter. Az ország második legnagyobb áruházlánca, a Coles (COL.AX) úgy döntött, hogy vásárlónként két kartonos tojásvásárlási limitet írt elő a legtöbb üzletben ezen a héten, más kiskereskedők azonban nem követték ezt a példát. Az Eggs Australia iparági szervezete szerint habár a járványok zavarokat okoztak az ellátásban, de összességében nincs tojáshiány.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?