Ijesztő a helyzet: egyre rohamosabban terjed a madárinfluenza a világon

Ijesztő a helyzet: egyre rohamosabban terjed a madárinfluenza a világon

agrarszektor.hu
Magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét mutatták ki egy kacsafarmon Ausztráliában, Melbourne mellett. A farm öt olyan baromfitelep közelében található, ahol a fertőzés már felbukkant és elterjedt, ráadául az érintett létesítmények körül kialakított karaténzónában található, így a kormány szerint nem volt meglepetés, hogy a járvány itt is megjelent - közölte Ausztrália Victoria állam kormánya. A helyi hatóságok szerint a kacsa- és csirke tojás, valamint a hús továbbra is biztonságosan fogyasztható.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az ausztrál hatóságok megpróbálják megfékezni a madárinfluenza két törzsének kitörését Melbourne közelében, a H7N3 törzset négy baromfifarmon és most a kacsafarmon, a H7N9 típust pedig egy körülbelül 130 kilométerre délnyugatra fekvő baromfifarmon azonosították - írja a Reuters. Egyik törzs sem a H5N1 típus, amely vadon élő és tenyésztett állatok milliárdjait fertőzte meg világszerte, felborítva az élelmiszer-ellátási láncokat és félelmet keltve, hogy az emberbe is átkerülhet a vírus.

A tesztek megerősítették a magas patogenitású H7N3 törzs jelenlétét egy kereskedelmi kacsafarmon. Az ingatlanban lévő összes kacsát humánusan, állatorvosi felügyelet mellett, a nemzeti politikáknak megfelelően ártalmatlanítják, a területet pedig megtisztítják a fertőzéstől

- áll Victoria mezőgazdasági osztályának csütörtöki közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ausztrália 21-22 millió tojást tojó csirkéjéből körülbelül egymilliót leöltek vagy fognak leölni az érintett farmokon annak érdekében, hogy megfékezzék a vírust - mondta a héten Murray Watt szövetségi mezőgazdasági miniszter. Az ország második legnagyobb áruházlánca, a Coles (COL.AX) úgy döntött, hogy vásárlónként két kartonos tojásvásárlási limitet írt elő a legtöbb üzletben ezen a héten, más kiskereskedők azonban nem követték ezt a példát. Az Eggs Australia iparági szervezete szerint habár a járványok zavarokat okoztak az ellátásban, de összességében nincs tojáshiány.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?