Terjed a vírus Amerikában: rengeteg cég dolgozik a vakcina megtalálásán

Terjed a vírus Amerikában: rengeteg cég dolgozik a vakcina megtalálásán

agrarszektor.hu
Már huszonnégy vállalat dolgozik azon, hogy szarvasmarhák számára kifejlesszék a madárinfluenza elleni vakcinát. A vírus egyre komolyabban terjed Amerikában a tejelő állományok között - mondta Tom Vilsack mezőgazdasági miniszter a Reutersnek. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint a madárinfluenza március vége óta 90 tejelő állományt fertőzött meg 12 államban. Három tejtermelő farm dolgozója is megfertőződött a vírussal, kettő Michiganben és egy pedig Texasban.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Egy vakcina megfékezheti a madárinfluenza új fajokra való átterjedésének kockázatát, és csökkentheti a tejtermelők potenciális gazdasági veszteségeit, ugyanakkor évekbe telhet a kifejlesztése. A Zoetis állategészségügyi vállalat idén tavasszal megkezdte a tejelő szarvasmarhák vakcina kifejlesztését. A vakcinafejlesztés különböző szakaszaiban dolgozó vállalatokon kívül az USDA saját kutatást végez egy vakcinával kapcsolatban az iowai Amesben található laboratóriumában - mondta Vilsack egy interjúban. Az ügynökség jelöltet keres a hatékonyság tesztelésére. Mindez nem lesz könnyű és rövid folyamat, akár egy évig is eltarthat még - írja a Reuters.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tejelő tehenek esetében a fő kockázatot egyébként nem a vándormadarak, hanem környezetük jelenti. Ezen belül is az emberek, a járművek és különböző berendezések, hiszen észrevétlenül hordozhatják és terjeszthetik a vírust. Ezért is kulcsfontosságú a biológiai védelem is. Vilsack szerint a közeljövőben bevezethetik a tej tesztelésére vonatkozó kísérleti programot is. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?