2023. május 29. hétfő Magdolna

Gyorsan pusztít a madárinfluenza: most már az emlősöket is megfertőzheti a vírus

agrarszektor.hu
Az utóbbi időszakban már nem csak a baromfiólakba tört be a madárinfluenza, az új variánsok ugyanis inkább a vadon élő madarakat támadják meg. Ráadásul a vírus egy ideje nemcsak a hideg hónapokban, hanem nyáron is megjelenik, ezért egyre tovább terjedhet. A betegség miatt már több millió állat pusztult el, emellett újabb variánsok is megjelentek az évek során, amelyek ellenállnak a különböző vakcináknak. A tömeges pusztulás a biodiverzitást, azaz a faji sokszínűséget is közvetlenül fenyegeti.

A madárinfluenza már hosszú évek óta jelen van, az elmúlt években pedig rendre újabb variánsok jelentek meg, amelyek miatt időnként kiugróan sok állat pusztul el - írja a V4NA nemzetközi hírügynökségre hivatkozva a Magyar Nemzet. Így például 2021 októbere és 2022 szeptembere között Európában az eddigi egyik legnagyobb járvány söpört végig: több mint ötvenmillió madár pusztult el, egy részüket le kellett vágni, egy részük pedig vadon hullott el.

Martin Beer, a greifswaldi Riems-szigeten található Friedrich Loeffler Intézet virológiára szakosodott állatorvosa is megerősítette, hogy az utóbbi időszakban már nem csak a baromfiólakba tört be a madárinfluenza, az új variánsok ugyanis inkább a vadon élő madarakat támadják meg. Ráadásul a vírus egy ideje nemcsak a hideg hónapokban, hanem nyáron is megjelenik, ezért egyre tovább terjedhet.

A vírus minden eddiginél veszélyesebb a madarakra. Ez különösen igaz bizonyos madárfajokra. Ez az igazán drámai ebben a vírusban. Olyan fajokat is érint, amelyeknél ezt még soha nem láttuk, például az olyan dögevőknél, mint a keselyűk

- mondta Ursula Höfle állatorvos, aki a spanyolországi Castilla-La Mancha Egyetemen végez kutatásokat. Hogy mennyire halálos a vírus, az a madárfajtól függ, ugyanakkor a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy mivel több millió különböző fajú madár hullott már el madárinfluenzában, a vírus nagyon komolyan veszélyezteti a biodiverzitást Európában.

Mivel a korábbiakhoz képest más madárfajok is érintettek, a kutatók aggódnak amiatt, hogy a madárinfluenza most olyan területekre is átterjed, amelyeket korábban megkímélt a vírus, például Ausztrália vagy az Antarktisz, hiszen már most is vannak megbetegedések például Dél-Amerikában. Ugyanakkor ennél is aggasztóbb, hogy az emlősök is megfertőződhetnek a madárinfluenza kórokozójával, és elkaphatják a betegséget. Eddig ehhez a fertőzött madárral való közvetlen érintkezés volt szükséges. Most azonban több száz megbetegedés történt egy spanyolországi nyércfarmon, egy perui oroszlánfóka-kolóniában és a Kaszpi-tengeri fókák között.

Az emberek is megfertőződhetnek madárinfluenzával, közvetlenül a fertőzött madaraktól kell megkapniuk a kórokozót. Ám, ha kiderülne, hogy a vírus az emlősök között is átterjedt, az még nem adna okot nagyobb aggodalomra, a nyércek és az oroszlánfókák ugyanis más receptorokkal és immunrendszerrel rendelkeznek, mint az emberek, ezért fogékonyabbak a fertőzésekre. Ahhoz tehát, hogy a vírus emberről emberre terjedjen, még sokat kellene változnia - vélekednek a szakemberek.

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Máthé Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?