Hamarosan ezzel fogják etetni a gazdák a baromfikat? Itt az új megoldás

Hamarosan ezzel fogják etetni a gazdák a baromfikat? Itt az új megoldás

agrarszektor.hu
Az elmúlt években a Dr. Bata Zrt. kutatói egyedi, természetes összetevőkre épülő takarmány-adalékanyag fejlesztésén dolgoztak, amelynek célja a baromfi állományokban előforduló patogén baktériumok és protozoák szaporodásának akadályozása, ezáltal az antibiotikum-használat csökkentése vagy akár teljes kiváltása. A fejlesztés eredményeként egy olyan komplex, gyógynövény-kivonatokat és mikroelem-kelátokat kombináló készítmény jött létre, amely egyedülálló módon több, a baromfitartásban jelentkező problémára kínál megoldást - írják a közleményben.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Csoportos kedvezmények már 2 főtől: 2 fő jelnetkezése esetén, 10%, 3 fő estén 15%, 4 vagy több fő jelentkezése esetén 20% kedvezmény! A kistermelők és fiatal gazdák pedig most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A baromfihús az emberi fogyasztásra szánt hústermelés közel 37%-át adja, és az előrejelzések szerint a következő évtizedben ebben az ágazatban várható a legnagyobb növekedés. A nagyüzemi baromfitartás azonban gyakran jár együtt a mikrobiom egyensúlyának felborulásával, ami kedvez a kórokozók elszaporodásának, rontja a termelési mutatókat és a húsminőséget. A vállalat célja egy olyan természetes alapú, „intelligens” takarmányadalék kifejlesztése volt, amely célzottan hat a kórokozókra, miközben a hasznos bélflóra működését támogatja.

EZ IS ÉRDEKELHET

Olyan takarmányadalék prototípus fejlesztését valósítottuk meg, amely szelektíven gátolja a patogén mikroorganizmusokat, de nem zavarja a normál mikrobiom működését

- emelte ki Bata Zsófia, a Dr. Bata Zrt. tudományos igazgatója.

A projektben az Állatorvostudományi Egyetemmel működtek együtt, amely a normál és kóros mikrobiom-összetétel feltérképezését, valamint az izolálási kísérleteket végezte. A közös munka során három brojler- és egy árutojó-telepen zajlottak nagyüzemi kísérletek, ahol a kísérleti és kontroll csoportok teljesítményét, egészségi állapotát és mikrobiológiai jellemzőit folyamatosan vizsgálták. A mintavételeket és laboratóriumi elemzéseket a cég kutatólaboratóriuma végezte, a nemzetközi minőségbiztosítási előírásoknak megfelelően.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kísérletek eredményei igazolták, hogy a takarmánykiegészítő alkalmazása elősegíti a stabil, mikrobiális közösség kialakulását, ami kulcsfontosságú a jobb takarmányhasznosítás, az optimális emésztési folyamatok és az egészséges állomány fenntartása szempontjából. A biztonsági és stabilitási vizsgálatok, valamint a fizikai-kémiai és biológiai jellemzők mérései alapján a termék megfelel a hatósági követelményeknek és a vevői elvárásoknak, így megkezdődhet a piaci bevezetése. Mindez azért fontos, mert a növényi alapú, antibiotikum-mentes takarmányozási megoldások hozzájárulnak az élelmiszerbiztonság javításához és a fenntartható állattartás megerősítéséhez - áll a sajtóanyagban.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A KWS mátrix bevált a gyakorlatban! (x)

Komoly kukoricatermesztési megpróbáltatás volt az idei évjárat a Zsámbéki-medencében is. A KWS TOP4 kockázatkezelési rendszere 230 hektáron bizonyította átlag feletti képességét Pátyon.

EZT OLVASTAD MÁR?