Jöhet a madárinfluenza elleni oltás Európában: hamarosan indulhat a vakcinázás?

Jöhet a madárinfluenza elleni oltás Európában: hamarosan indulhat a vakcinázás?

agrarszektor.hu
Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) szerint az országok kormányainak fontolóra kellene venniük a madárinfluenza elleni oltás bevezetését a baromfiknál, a gyilkos kór ugyanis már világszerte több százmillió madár halálát, valamint rengeteg emlős megfertőződését és pusztulását okozta. Habár a madárinfluenza az emberekre továbbra is csak minimálisan jelent veszélyt, ennek változására fel kell készülni, a védőoltás alkalmazása pedig fontos lenne egy esetleges világjárvány elkerülése érdekében. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A madárinfluenza egyre gyakoribb kitörése miatt a kormányoknak át kellene gondolniuk a járvány elleni védőoltás alkalmazását a baromfiknál, ugyanakkor például az Egyesült Államok vonakodik az oltástól attól tartva, hogy komoly kereskedelmi korlátozások bevezetését hoznái el. Monique Eloit, a WOAH főigazgatója a Reuters-nek elmondta, a koronavírus árnyékában mindenképp fontos lenne figyelni az esetleges világjárványok elterjedésének lehetőségére. 

Mivel most már szinte minden nemzetközi kereskedelmet folytató országban előfordulat madárinfluenza-fertőzés, talán itt az ideje, hogy a szisztematikus selejtezés mellett, amely továbbra is a fő eszköz a betegség megfékezésére, a vakcinázásról is beszéljünk

- mondta a vezető.

EZ IS ÉRDEKELHET

A párizsi székhelyű WOAH vasárnaptól ötnapos általános ülést tart, amelynek középpontjában a magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) áll. A WOAH felmérése szerint az EU tagállamoknak mindössze 25 százaléka egyezne bele a madárinfluenza elleni védőoltással kezelt baromfitól származó termékek behozatalába. 2022-ben az Európai Unió 27 tagállama megállapodott a madárinfluenza elleni vakcinázási stratégia végrehajtásáról. Franciaország az első uniós ország, amely a kacsákkal indulva, elkezdi az oltás alkalmazását, azt követően, hogy a 2021-2022-es évben mintegy egymilliárd eurót költött a baromfik tömeges leölése miatti kártalanításra. 

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) a napokban azt nyilatkozta, hogy a magas patogenitású madárinfluenza elleni küzdelemben igyekeznek minden követ megmozgatni, és folytatják azokat a kutatásokat, amelyeket a madárinfluenza elleni vakcinázási lehetőségek után folytatnak. Ugyanakkor kiemelték azt is, hogy továbbra is a biológiai biztonsági intézkedéseket tartják a leghatékonyabb eszköznek a vírus megfékezésére és mérséklésére az állományokban. 

A WOAH közlése szerint habár a madárinfluenza az emberekre továbbra is csak minimálisan jelent veszélyt, ennek változására fel kell készülni. A jelenleg leginkább fertőző H5N1 törzse a madárinfluenzának több ezer emlőst, döntően oroszlánt, rókát, vidrát és macskát fertőzött meg már, és okozta a halálát. Közölték, a vakcinázásnak elsősorban a szabadon tartott baromfikra, azon belül is a kacsákra kell összpontosítania, a vírust ugyanis nagyrészt a vándorló madarak terjesztik. A brojlercsirkék beoltásának, amelyek a világ baromfitermelésének mintegy 60 százalékát teszik ki, a szervezet szerint kevesebb értelme van.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 18. 06:03