Itt az új gigaberuházás: átadták Magyarország legnagyobb tojástermelő telepét

Itt az új gigaberuházás: átadták Magyarország legnagyobb tojástermelő telepét

MTI
A Gyermelyi Zrt. 1,4 milliárd forintos beruházással létrehozott tojástermelő egységet adott át csütörtökön Máriahalmon, ezzel a vállalat az ország legnagyobb tojástermelő telepét hozta létre.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Nagy István agrárminiszter a létesítmény átadása előtt, Gyermelyen tartott eseményen leszögezte, az egy hektárról kibocsátott termék tekintetében dobogós helyen lévő magyar gazdák jövedelmezősége 53 százaléka az európai átlagnak. Hozzátette, nélkülözhetetlen a mezőgazdaság modernizációja, szerencsére erre az agrárium szereplői részéről is hatalmas az igény. A fejlesztések azt célozzák, hogy az ágazat minél nagyobb hozzáadott érték előállítására legyen képes. A miniszter elmondta, a következő időszak terveiben 2485 milliárd forint közvetlen és ágazati agrártámogatás és 2891 milliárd forint vidékfejlesztési forrás felhasználása szerepel. Mivel a vidékfejlesztési források 50 százalékos támogatási intenzitást jelentenek, így a magyar mezőgazdaságban az elkövetkező három évben 5-6 ezer milliárd forintnyi beruházási fejlesztés indul meg - tette hozzá Nagy István.

Réthy Csaba, a Gyermelyi Tojás Kft. ügyvezetője elmondta, a máriahalmi telephelyen eddig két, egyenként 100 ezer férőhelyes ól működött, a mostani bővítéssel létrejött új telep 140 000 tojótyúk befogadására alkalmas. A vállalat korábban összesen 540 ezer tojótyúkot gondozott, a fejlesztéssel számuk 680 ezerre emelkedett. A tervek szerint az éves tojástermelés 140 millióról 170 millió darabra emelkedik, melynek felét héjas tojásként értékesítik, a többit pedig friss tojásként a cég saját tésztagyárában használják fel, naponta akár 700 ezer darabot. A beruházás összértéke 1,4 milliárd forint volt, melyből 700 millió forint magyar állami pályázati forrásból származott.

A Gyermelyi Zrt. farmjain saját takarmánnyal neveli fel a napos csibét jércévé, majd tojótyúkká, így a tojás esetében is megvalósul a kezdetektől kontrollált, biztonságos termékpálya. A takarmánygyárban megtermelt magas minőségű tápok fele a saját farmokra kerül, a fennmaradó mennyiséget pedig külső partnereknek értékesítik. A liszt termelését megalapozó növénytermesztési ágazat 8200 hektáron gazdálkodik 250 termelőt fog össze. A vállalatcsoport az MTA Martonvásári Kutatóintézete által nemesített magas beltartalmi értékű vetőmagot szaporítja, majd eljuttatja a termelési közösségben résztvevő gazdákhoz. A csoport tésztagyára Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb és legmodernebb üzeme. Névleges kapacitása eléri az évi 70 ezer tonnát. Az üzemben 2022-ben közel 42 000 tonna tészta készült, melynek több mint 35 százaléka külföldön talált gazdára.

A Gyermelyi Zrt. 2020-ban közel 29 milliárd, 2021-ben 27 milliárd forint konszolidált árbevételre tett szert. A társaság adózott eredménye 2020-ban 1,6 milliárd, 2021-ben 1,3 milliárd forintot tett ki. A cégcsoport az elmúlt öt évben több mint 22 milliárd forintot fordított beruházásokra, csak 2022-ben több mint 6,6 milliárd forintot szánt fejlesztésekre. A társaság csaknem 600 embert foglalkoztat közvetlenül, az általuk szervezett termelési integráció több ezer családnak jelent biztos megélhetést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?