2022. október 1. szombat Malvin

Nehéz helyzetbe kerültek a spárgatermesztők: nem bírják tartani a lépést a kereslettel

agrarszektor.hu
Számos európai országban nagyobb a spárga iránti kereslet, mint a kínálat, ami főként az áprilisi hideg időjárásnak köszönhető, mert lelassította a termelést. A kereslet azonban jól alakul, mivel egyre több országban engedélyezik az éttermek újbóli megnyitását. Az Egyesült Államokban is jó a spárga iránti kereslet, de az árak történelmi mélyponton állnak. Úgy tűnik azonban, hogy a készletek csökkenése miatt az árak ismét emelkednek.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Hollandia: A spárgapiacon nincs többlet. Súlyos hiány van zöld spárgából.

A holland spárgaszezonban a kereslet általában nagyobb volt, mint a kínálat. 

Nem sok termelőt hallani emiatt panaszkodni. Nem volt még semmilyen kínálati csúcsunk. Ugyanakkor a kereslet továbbra is jó szinten van. A kiskereskedelmi kereslet eddig a szezonban jó volt, és a korlátozások enyhülésével a héten a vendéglátóipar kereslete is eléggé megnőtt. Senkinek sincs készlete, így ha minden étterem csak egy láda spárgát rendelne, máris nagy lenne a forgalom. Általában jó mennyiséget tudunk szállítani, és a kiskereskedelemmel közösen is tudunk akciókat indítani, de nincsenek feleslegek, ami persze kedvező az értékesítés szempontjából 

- mondja egy termelő.

Az egész szezonban komoly hiányt tapasztaltunk a piacon a zöld spárgából, de ez a spanyolországi és az európai időjárási viszonyoknak is köszönhető. A kínálat legkorábban a jövő hét közepére fog valamelyest bővülni. A tengerentúli export még nem éri el a 2019-es szintet, de úgy tűnik, jó úton haladunk. Az európai export jól halad. A szabadföldi kínálat korlátozott a hideg időjárás miatt, ami nagyon keresetté teszi a spárgát

 - mondja a termelő.

Belgium: A termelés lassan indul

Belgiumban a szabadföldi spárgaszezon a szokásosnál 2,5-3 héttel később kezdődött. Az április az elmúlt évek egyik leghidegebb hónapja volt, ezért a termelés csak lassan indul be. A kereslet jó szinten van, annak ellenére, hogy a vendéglátóipar még mindig zárva van. Ezen a hétvégén a belga vendéglátóipar is újra megnyitja kapuit. Ez tovább élénkítheti a spárga iránti keresletet. Az ömlesztett spárga árverési ára a múlt héten kissé emelkedett, míg a csomagolt spárga ára csökkent.

Németország: Nehéz szezonkezdet

A német spárgaszezon kezdete rendkívül nehéz volt. A hideghullám és az éjszakai fagy miatt a mennyiségek jelentősen csökkentek, különösen a keletnémet termőterületeken. 

Csak a jövő héten kezdjük el betakarítani az első, fűtetlen termesztésből származó spárgát

- mondta egy termelő.

A tavalyi évvel ellentétben úgy tűnik, hogy a német fogyasztóknak is kisebb az étvágyuk a regionális spárga iránt. Kisebb mennyiséget adnak el, ami állítólag a vásárlóerő csökkenésével függ össze. A kiskereskedelmi láncok viszonylag alacsony árakkal próbálják fenntartani a fogyasztást. Ugyanakkor a dél-német termesztési régiók (Bruchsal és München) viszonylag nagy kínálata nyomást gyakorol a piacra.

Anglia: A spárgaszezon lassan kezdődik

Az angliai spárgatermesztők kisebb mennyiségben már megkezdték a betakarítást. Az alagutas állományok betakarítása folyamatban van, és egy colchesteri termelő szerint a szabadföldi termesztésből is érkezik már nagyon kis mennyiség. A szezon a hideg éjszakák miatt lassan indult be. A múlt héten minden reggel fagypont alatti hőmérsékletet mértek, de erre a hétre már nem jósolnak több fagyot. Emellett rendkívül száraz is volt az időjárás. Január és február nagyon csapadékos volt, de azóta nagyon kevés eső esett, és a termelőknek öntözniük kellett az ültetvényeket. A meleg napok nagyon jól jönnének, hogy elősegítsék a spárga növekedését, de jó mennyiségek vannak kilátásban. A spárga iránti kereslet jelenleg nagyon magas. A spárgaszezon június közepéig tart. A vendéglátóipar május 17-én nyit teljesen, és addigra nagyobb kínálatnak kell lennie, hogy kielégítse a további keresletet.

Olaszország: Hiány az olasz piacon

Ez nem egy könnyű spárgaszezon. 

A legutóbbi fagyok hatással voltak a termés növekedésére. A termelők körében nyomott a hangulat. Olyannyira, hogy nagyon aggódnak a spárgatermesztés jövője miatt Közép-Olaszországban. A mostani spárgaszezon lassan indult be, és a betakarítás még nem teljes. Mivel jelenleg termékhiány van az olasz piacokon, a magas árak jelenthetik az idei évben az egyetlen kapaszkodót a termelők számára. Május a spárga hónapja Olaszországban, mivel a spanyol szezon a végéhez közeledik. Ezért remélem, hogy nem lesz áresés, hogy legalább a májust méltósággal zárhassuk, mint 2016-ban. Jelenleg jól megy a zöld spárga értékesítése, és nagy a kereslet  

- mondta egy szövetkezet értékesítési vezetője. Calabriában egy termelői szervezet mintegy 2 hektáron, szabadföldön termeszti a Sunlim F1 fajtájú zöld spárgát. 

Spanyolország: A zöld spárga iránti kereslet meghaladja a kínálatot

A spanyol zöld spárgaszezon márciusban kezdődött, mintegy 3 héttel később, mint az előző, amikor a szokatlanul korán kezdődött a betakarítás. A szezon kezdete óta a termelés szűkös, a kereslet pedig messze meghaladta a kínálatot. Ez annak köszönhető, hogy Spanyolország fő termőterületén, Granadában ősszel és télen kevés csapadék hullott, valamint hogy idén tavasszal alacsonyabb volt a hőmérséklet. A spárga vetésterülete is csökkent az elmúlt két évi nehéz, túlkínálattal és alacsony árakkal jellemezhető szezon miatt. Mivel Európa más termelő országaiban is kisebb a termés az idén, így Spanyolország kis mennyiségével még mindig uralja az európai piacokat. Olaszország Spanyolország legnagyobb versenytársa, de idén a korlátozott termést a belföldi piac felszívja, így még spanyol spárgát is importálnak. Ezért az árak meglehetősen magasak, és várhatóan nem csökkennek a szezon hátralévő részében sem, amely körülbelül egy hónap múlva ér véget. Addigra Peruból is érkezik majd némi korlátozott mennyiség. A korlátozott kínálat a logisztikai ágazat globális problémáinak eredménye.

Egyesült Államok: Történelmi mélyponton a spárgaárak

Egy kaliforniai székhelyű kereskedő szerint a mexikói Caborcában, a fő spárgatermesztő területen az elmúlt két hónapban véget ért a szezon, bár más mexikói termesztési régiókban is felpörög a betakarítás.

Mexikóban alapvetően egész évben termesztenek spárgát. Jelenleg Baja California, Obregón, San Luis, Washingtonban folyik a szedés, és hamarosan Közép-Mexikóban, Michiganben és New Jerseyben is megkezdődik a betakarítás.   

Azt is mondja, hogy Kaliforniában a spárga vetésterülete továbbra is csökken. Ami a keresletet illeti, 2021-ben eddig jól alakult. A kereskedő szerint az utóbbi hónapokban az élelmiszer-kiskereskedelemben nagy hangsúlyt kapott a spárga, tekintettel a magas haszonkulcsra. 

A kiskereskedők továbbra is profitálnak a koronaidőszakban kialakult lendületből, még akkor is, ha sokaknak kellett visszafogniuk a kiadásaikat. Ez továbbra is érezteti majd hatását. Az árak emelkednek és visszatérnek a normális szintre a Caborcából származó kínálat csökkenése miatt 

- mondja a kereskedő. Előre tekintve, az élelmiszer-szolgáltatás újbóli megnyitása valószínűleg visszahódít majd némi üzletet az élelmiszer-kiskereskedelemtől, de nem eleget ahhoz, hogy jelentősen befolyásolja ezt a szegmenst. Ami az árakat illeti, azok az utóbbi időben történelmileg alacsonyak voltak.

Kína: A koronavírus negatívan hatott az árakra és a termőterületre

A koronavírus világjárvány negatív hatása miatt csökkent a spárga termőterülete az országban, valamint a terményért fizetett ár is. Az országos spárgaültetvények összterülete 2020-ban mintegy 90 ezer hektár volt, ami 5%-os csökkenést jelent 2019-hez képest. A spárga által a hazai piacon generált teljes forgalom megközelítette a 2,5 milliárd dollárt (több mint 2,06 milliárd euró); ez 19%-kal kevesebb, mint 2019-ben. A pekingi Xinfadi nagykereskedelmi piac statisztikái szerint a nagykereskedelmi árak ingadozási mintázata 2020-ban nagyjából hasonló volt a 2019-es évhez. Az anyagköltségek, a földköltségek és a munkaerőköltségek jelentősen emelkedtek, ami negatív hatással volt a termelők nettó nyereségére. A spárga vetésterülete Kínában a következő 1-2 évben várhatóan kissé csökkenni fog. Ahogy a hajtatott spárgatermesztés népszerűsége növekszik és az intelligens termesztési technológia alkalmazása egyre elterjedtebbé válik, a teljes spárgatermelés mennyisége viszont tovább fog nőni. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34