Rengetegen veszik ezeket a növényeket Magyarországon: ezért ilyen népszerűek

Veres Virág Cintia
A természetesség az élet minden területén fontos, legyen szó viselkedésről, élelmiszerekről, termelésről és nem szabad kihagyni a sorból a szépségipart sem. A gyógynövények például rendkívül sokoldalúak, hiszen az italoktól kezdve, a krémeken át, egészen a gasztronómiáig hasznosíthatóak. Persze, vannak, akik szkeptikusak ezekkel a növényekkel, de bőven akadnak azonban olyanok is, akik igazi csodaszereknek tartják őket. Vajon a magyarok esetében merrefelé billen ez a mérleg? Alábbi cikkünkből ez és sok más érdekesség is kiderül.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az kétségtelen, hogy a természetesség és az egészségesebb életmód egyre nagyobb "divat", és úgy tűnik, hogy mi, magyarok is előszeretettel iktatjuk be a mindennapjainkba a gyógynövényeket.

A gyógynövények népszerűsége óriási. Önmagukban igen divatosak a gyógynövényes termékek, a gyógynövényekről beszélni. A magyar háztartások egészségüggyel, illetve egészséggel összefüggő kiadásai folyamatosan növekednek. Ennek oka egyrészt az elmúlt évek zöldhulláma és az egészségtudatos életmód népszerűsége, valamint a részleges bizalomvesztés a szintetikus hatóanyagot tartalmazó gyógyszerekkel szemben, ami egyben lehetőséget teremt a természetes gyógymódok, természetes hatóanyagok felhasználására. Dinamikus a növekedés a megelőzés területén és az egyéb gyógyszer kategórián kívüli termékekkel (gyógytermékek, étrend-kiegészítők, reform termékek, egészséges élelmiszerek, health products) és szolgáltatásokkal (egészség-, gyógy-turizmus,) kapcsolatos kiadásokban  

- közölte a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az új "hívószó"?

Mint megtudtuk, az FMCG szektorban (napi fogyasztási cikkek) az étrend-kiegészítők, a reformtermékek, az egészséges élelmiszerek és a health products piacán mintegy évi 5-8%-os a növekedés. A nemzetközi és hazai piac divattrendjeivel a "gyógynövény" hívószóvá vált, és évről-évre egyre többen érdeklődnek a gyógynövények és a gyógynövényes termékek iránt, ami által a hazai gyógynövény-fogyasztás is növekszik.

Meglepetést okozhat a toplista

Ha kimondjuk azt a szót, hogy gyógynövény, valószínűleg nem az ánizs, az oregánó vagy éppen a cickafark jut eszünkbe - pedig ők is helyet kaptak ezen a bizonyos listán. Ennek oka vélhetőleg az is lehet, hogy például az említett oregánóra, vagy más néven szurokfűre, nem gyógynövényként, hanem fűszerként tekintünk. Ideje eloszlatni a kételyeket, íme, az elmúlt évek legfontosabb hagyományos gyógynövénykultúrái a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács adatai alapján:

Nagy fellendülést kaphat a hazai gyógynövénytermesztés

Magyarországon összesen 28-31.000 hektáron termesztenek gyógynövényeket, enyhe ingadozás persze előfordul a termőterületekben évről évre, aminek az okai nemzetközi piaci trendekben, integrátori szereplők tevékenységében és bizonyos fajok az időjárás szélsőséges alakulására való nagyobb érzékenységében keresendők. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy bizonyos fajok termesztése várhatóan emelkedni fog a 2021-22. évi ültetvénytelepítési támogatásoknak köszönhetően (például a levendula, csipkebogyó, édeskömény). Ha a nyertes pályázatok megvalósulnak, akkor akár a jelenlegi terület 1,5- szeresére is nőhet a hazai gyógynövény termesztő terület.

A Gyógynövény Szövetség és Terméktanács lapunknak elmondta, hogy a gyógynövényágazat a hagyományos mezőgazdasági, kertészeti termelésen alapuló, de azon túlmutató, igen összetett szektor. A gyógy-, aroma- és fűszernövények gyűjtésén, termesztésén és feldolgozásán túl, a hazai agrár-, élelmiszer-, kozmetikai és gyógyszerágazatba is belenyúlik elsősorban a hatóanyag-gyártással és késztermék-előállítással.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ebben (is) nagyok vagyunk

Magyarország adottságai kifejezetten jónak számítanak gyógynövénytermelésre. Kiemelkedő és közismert például a hungarikum magyar alföldi kamillavirágzat. A kamillát, vagy orvosi székfüvet, évente 200-500 t közötti mennyiségben gyűjtik hazánkban, jellemzően az Alföld területén, a Tiszántúlon. A tavaszi időjárás a vadon termő kamilla szempontjából meghatározó: a száraz, meleg idő jelentősen visszaveti a növény csírázását és gyenge hozamokat eredményez. A gyűjtés, felvásárlás, szárítás komoly szervezettséget igényel a gyűjtők, átvevők részéről, mivel rövid idő alatt hatalmas mennyiségű nyers kamilla virágzat átvételét, feldolgozását kell megoldani. Az alföldi gyűjtött kamillavirágzat minősége eltér a termesztett változatétól: erős, zamatos, kellemes illatú és kesernyés ízű, nem esik szét, kevésbé porlik a feldolgozás során és az illóolaját is jobban megtartja. Egyébként a gyógynövények javarésze nem marad itthon, hiszen az elsődleges hazai gyógynövény drog előállítás körülbelül 60%-a exportra megy. A legnagyobb exportpiacaink Németország, Franciaország, Olaszország és Svájc. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34