Megőrülnek Európában ezért a paprikáért: úgy veszik, mint a cukrot

Megőrülnek Európában ezért a paprikáért: úgy veszik, mint a cukrot

agrarszektor.hu
Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a blocky típusú paprikák a fogyasztók körében a világpiaci mutatók szerint. Bár a legnagyobb fogyasztók és importőrök az amerikaiak, a behozatal legnagyobb növekedése az Európai Unióban mutatkozik, a 2022-as piaci jelentés alapján.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A betakarítási időszak a legnagyobb termelő országokban az alábbiak szerint változik:

Mexikó: egész évben
Egyesült Államok: áprilistól októberig
Spanyolország: január-február és június-december
Egyiptom: januártól áprilisig és decemberig
Marokkó: márciustól szeptemberig
Magyarország: júniustól novemberig - írja a NAK.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A termelés globális helyzete

A világ termelése az elmúlt tíz évben jelentősen növekedett, ami közel 38 millió tonnát jelent. Ez +1,84%-os növekedés a 2019-es évhez képest. Ennek közel 50%-át Kína termeli meg, melyet Mexikó (8,52%) és Törökország (6,91%) követ. A legnagyobb mértékű termelés növekedés Indonéziában volt tapasztalható, ami mintegy 38%-os növekedést jelent. Globális exportpiac jelentős részét Mexikó (23,5%), Spanyolország (22,5%) és Hollandia (19%) birtokolja.

Globális export értéke 2020-ban: 6.18 milliárd USD
Globális export mennyisége 2020-ban: 3.9. millió tonna

EZ IS ÉRDEKELHET

Mexikó, mint a világ legnagyobb exportőre

Mexikó export értéke 2020-ban: 1.45 milliárd USD
Mexikó export mennyisége 2020-ban: 1.13 millió tonna

A mexikói export 99%-a az Egyesült Államokba irányul. Kanada fokozatosan növelte a Mexikóból származó behozatalát, és 2020-ban értékben 48%-kal nőtt az előző évhez képest. Mexikó 2020-ban 6,35%-kal növelte exportjának volumenét az előző évhez képest, az export értéke 9%-kal nőtt.

Spanyolország, a legnagyobb EU-s exportőr

Spanyol export értéke 2020-ban: 1.38 milliárd USD
Spanyol export mennyisége 2020-ban: 878 000 tonna

A spanyol paprika fő célországa Németország, 32,7%-kal, amelyet Franciaország (14,7%) és az Egyesült Királyság (11,8%) követ. 2020-ban Spanyolország exportértéke 5%-kal, exportértéke pedig 1,63%-kal nőtt az előző évhez képest. Svájc és Franciaország voltak a legnagyobb növekedést felmutató piacok 2020-ban, 32%-kal, illetve 15%-kal.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nemzetközi import piac

Globális import értéke 2020-ban: 6.19 milliárd USD
Global importált mennyiség 2020-ban: 3.77 millió tonna

2020-ban a globális import 8%-kal nőtt az előző évhez képest. Az USA a paprika legnagyobb importőre, 30,6%-os részesedéssel, amelyet Németország (15,2%) és az Egyesült Királyság (8,4%) követ. Bár az USA továbbra is a legnagyobb fogyasztó és importőr blocky-típusú paprikában, a legnagyobb importnövekedést Hollandia, Németország és Franciaország könyvelheti el.

A legnagyobb importőr: Egyesült Államok

Egyesült Államok import értéke 2020-ban: 1.89 milliárd USD
Egyesült Államok által importált mennyiség 2020-ban: 1.19 millió tonna

Mexikó az amerikai import 72%-át adja. Kanada (21,5%) és Hollandia (2,5%) követi Mexikót, mint fő importőrök. 2020-ban az amerikai import értéke 6%-kal nőtt az előző évhez képest, amíg a behozatal mennyisége 2,62%-kal nőtt. A legnagyobb növekedést 2020-ban Honduras és a Dominikai Köztársaság produkálta, mint az USA beszállítói, egyenként 19%-kal.

EZ IS ÉRDEKELHET

Európában a német import a legjelentősebb

Németország import értéke 2020-ban: USD 944.5 millió
Németország által importált mennyiség 2020-ban: 429 300 tonna

A fő importőrök közül Németország és Franciaország a két legnagyobb importőr. Ezekben az országokban volt a legnagyobb import növekedés 2020-ban, az előző évhez képes. 2020-ban Marokkónak volt a legnagyobb növekedése Németország beszállítójaként, az behozataluk értéke 65%-kal nőtt. Németországba Magyarországról is jelentős mennyiségű édes paprika érkezik (értve itt ezalatt az étkezési fehér-, kápia-, és blocky típusokat).

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?