Ömlik az import paprika Németországba: nem is hinnéd, honnan érkezik a java

Ömlik az import paprika Németországba: nem is hinnéd, honnan érkezik a java

agrarszektor.hu
A 2022/23-as (július-június) piaci évben rekordmennyiségű, 18200 tonna marokkói paprika érkezett Németországba közel 30 millió dollár értékben. Marokkó az egyetlen olyan paprikaexportőr, amelynek sikerült növelnie a német piacra irányuló szállításait az előző évben, sőt, az utóbbi évek során folyamatosan 10-20%-os bővülést realizált, míg más országok tavaly általában visszaesést könyvelhettek el.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Németország az Egyesült Államok mögött a világ második legnagyobb paprikaimportőre. Összesen 37 országból importálnak, a behozatal több, mint fele Spanyolországból származik, negyedét pedig Hollandiából vásárolják. Az előző szezonban az összesített (közte a spanyol és a holland) importvolumen csökkent egyrészt az aszályos időjárási körülmények hatására, másrészt az EU-ban rekordszintet elérő élelmiszer-infláció miatt - ez azt eredményezte, hogy a fogyasztók a nem nélkülözhetetlen zöldségeken spóroltak, és a paprika még Németországban is ilyennek számít (Lengyelországban például a frisspiaci paprika nagykereskedelmi ára 2022 februárjában csaknem két és félszer magasabb volt, mint egy évvel korábban). Marokkóban egész évben termesztenek paprikát, így a zöldség az év minden hónapjában exportra kerül, a német piacra a legnagyobb mennyiségben októbertől májusig szállítanak - írja a FruitVeB.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?