Letarolják Európát a török és marokkói zöldségek: mindent elárasztanak

Letarolják Európát a török és marokkói zöldségek: mindent elárasztanak

agrarszektor.hu
Ugyan 2021-ben is folytatódott az olcsó déli paprika térnyerése, valójában egyre kevesebb spanyol és holland, és egyre több török és marokkói paprikát értékesítettek az Európai Unió belső piacán. Külön jó hír, hogy Magyarország is tudott javítani a pozícióin.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Évek óta tart az a folyamat amelyben Spanyolország és Hollandia, az Európai Unió belső piacának két legnagyobb exportőre fokozatosan teret veszít az unión kívülről érkező, elsősorban marokkói és török paradicsommal és paprikával szemben - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Az Euroestacom adatai szerint a 2020-as évhez képest tavaly további visszaesést mutatott az EU belpiacán értékesített spanyol paprika volumene: a 2021-es 565,8 ezer tonna 12,8%-os csökkenést jelent. Korántsem ilyen mértékben, de szintén visszaesés látszik Hollandia uniós belpiaci paprikaexportjában is: a 2021-ben piacra vitt 281,6 ezer tonnás mennyiség 2,3%-kal múlja alul az egy évvel korábbi kiviteli adatokat.

Az EU piacának harmadik legjelentősebb szereplője, Marokkó 12,5%-kal növelte eladásait (135,5 ezer tonnára), míg Törökország még nagyobb mértékben, 18,1%-kal bővítette uniós exportját (106,9 ezer tonnára). A hollandok által az Unió területén értékesített paprika átlagára (2,07 euró/kg) valamivel több mint 20%-kal volt magasabb, mint a spanyol árué (1,72 euró/kg). Ezeknél a marokkóiak (0,91 euró/kg) és a törökök (1,17 euró/kg) is jóval olcsóbban hozták be portékájukat.

A Magyarországról származó, uniós piacokon értékesített paprika átlagára 1,51 euró/kg volt 2021-ben (nem változott 2020-hoz képest), ami a jelentősebb exportőrök között a középmezőnybe tartozik, megelőzi például a francia, lengyel és osztrák árakat. További örvendetes tény, hogy a magyar paprikaexport volumene a 2020-as 15,56 ezer tonnáról 16,8 ezer tonnára nőtt, és a 2021-es kivitel értéke meghaladta a 25,4 millió eurót.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?