Teljesen leuralta a boltokat a lengyel málna: dömpingszerűen áraszt el mindent

Teljesen leuralta a boltokat a lengyel málna: dömpingszerűen áraszt el mindent

agrarszektor.hu
Lengyelország Európa málna piacvezetője 51 százalékos piaci részesedéssel. A második Spanyolország (22%), a harmadik Portugália (12%) ezen a területen. Az eper és a ribizli után a málna a harmadik legnagyobb bogyósgyümölcs Lengyelországban. A málna részesedése e fajták tekintetében meghaladja a 25 százalékot. Az elmúlt években a málna termőterülete csak kismértékben változott, 28-30 ezer hektár között mozgott.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2020-ban a málna betakarítása Lengyelországban elérte a 116 ezer tonnát. A málnaültetvények többsége a Lubelskie Vajdaságban található. Az elmúlt években a terület termése a hazai termelésnek mintegy 85%-át tette ki. A málnatermés jelentős részét exportálják. Tavaly a friss málna exportja a termés mintegy 23%-át, a fagyasztott málnaexport a termés mintegy 73%-át tette ki. Utóbbi mennyisége elérte a 64 ezer tonnát - írja a Syngenta.

EZ IS ÉRDEKELHET

A lengyelországi fagyasztott málna legnagyobb vásárlója Németország volt, ahová 21 ezer tonnát, azaz az exportmennyiség 36%-át értékesítették. A fagyasztott málnából nagy mennyiségben Belgiumba, kisebb mennyiségben az Egyesült Királyságba, Hollandiába, Franciaországba, Fehéroroszországba és Svédországba szállítottak. 2020-ban mintegy 19 ezer tonna friss málnát exportáltak. A fő exportország itt is Németország volt, ahová a teljes málnaexport mintegy 63%-át vitték. Az Európai Unióban Lengyelország a málna piacvezetője a termelés 51%-os részesedésével.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?