Teljesen leuralta a boltokat a lengyel málna: dömpingszerűen áraszt el mindent

agrarszektor.hu
Lengyelország Európa málna piacvezetője 51 százalékos piaci részesedéssel. A második Spanyolország (22%), a harmadik Portugália (12%) ezen a területen. Az eper és a ribizli után a málna a harmadik legnagyobb bogyósgyümölcs Lengyelországban. A málna részesedése e fajták tekintetében meghaladja a 25 százalékot. Az elmúlt években a málna termőterülete csak kismértékben változott, 28-30 ezer hektár között mozgott.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

2020-ban a málna betakarítása Lengyelországban elérte a 116 ezer tonnát. A málnaültetvények többsége a Lubelskie Vajdaságban található. Az elmúlt években a terület termése a hazai termelésnek mintegy 85%-át tette ki. A málnatermés jelentős részét exportálják. Tavaly a friss málna exportja a termés mintegy 23%-át, a fagyasztott málnaexport a termés mintegy 73%-át tette ki. Utóbbi mennyisége elérte a 64 ezer tonnát - írja a Syngenta.

EZ IS ÉRDEKELHET

A lengyelországi fagyasztott málna legnagyobb vásárlója Németország volt, ahová 21 ezer tonnát, azaz az exportmennyiség 36%-át értékesítették. A fagyasztott málnából nagy mennyiségben Belgiumba, kisebb mennyiségben az Egyesült Királyságba, Hollandiába, Franciaországba, Fehéroroszországba és Svédországba szállítottak. 2020-ban mintegy 19 ezer tonna friss málnát exportáltak. A fő exportország itt is Németország volt, ahová a teljes málnaexport mintegy 63%-át vitték. Az Európai Unióban Lengyelország a málna piacvezetője a termelés 51%-os részesedésével.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?