Aberdeen angus

Az Aberdeen angus skóciai eredetű, a világban széles körben elterjedt húsmarha fajta. Magas húshányaddal rendelkezik, finom rostú, jól erezett, márványozott húst fejleszt.

Az Aberdeen angus története

A ma már a világpiacon is uralkodó, egyik legkedveltebb húsmarha, az Aberdeen Angus fajta története az 1870-es években, Skóciában kezdődött. A fajta a Skócia területén található Aberdeen és Angus megyéből származik. Elnevezése arra a két grófságra utal (Aberdeen és Angus), ahol ennek a fajtának a legfontosabb vonalait nemesítették. Kezdetben kistestű, korán érő fajta volt, a több évtizedes céltudatos szelekció és párosítás során azonban rendkívül korszerű és népszerű fajtává vált. 1879-ben sir George Macpherson-Grant létrehozta a Szarvatlan Szarvasmarhák Egyesületét, amely a mai Aberdeen Angus Egyesület elődje, és ő használta először az Aberdeen angus nevet a fajtára. A brit szigetek mellett ma már elterjedt egész Európában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint Új-Zélandon és Ausztráliában.

Az Aberdeen angus Magyarországi tenyésztése

Hazánkban először az 1960-as években Horn Artúr és munkatársai tanulmányozták a gyakorlatban a fajta fekete színváltozatát, majd a 70-es évek elején importáltak a fajta vörös színváltozatából is. A 80-as évek elején a KSZKV a szécsényi Rákóczi TSZ részére több száz adag red angus spermát importált Amerikából. Elkezdődött egy állomány kialakítása fajtaátalakító keresztezéssel, amely állomány aztán az adonyi Március 21 TSZ-be került. A 80-as évek közepén a Szövetkezet egy 60 egyedes fekete angus állományt importált Nagy-Britanniából. Ezt számos embrió és szaporítóanyag import követte Amerikából, Kanadából, Németországból, Ausztriából, Ausztráliából. Napjainkban már Közép-Európa legjelentősebb állományai is megtalálhatók a fajta mindkét színváltozatából Magyarországon.

A fajta külső jellemzői

Egységes fedett fekete vagy vörös szín, foltok nem megengedettek. Nemes, finom fej, izmos nyak, egyenes, izmolt hát, a far széles, izmolt, a mellkas mély, a has hengeres, lábállás szabályos, szügy izmolt, csontozat finom. A világ angus állományát tekintve kb. 75% a fekete változat, és csak 25% a red vagy vörös változat. A két változat közt tulajdonságaikat tekintve nincs lényeges különbség. Magyarországon az állomány kb. 50-50%-ban fekete, illetve vörös, aminek oka elsősorban az élőállat vevők színformalizmusában keresendő, ez azonban nem genetikai és fenotípusos különbség, hanem átmeneti piaci szempont. Nem agresszív, igen szelíd, jámbor, jól kezelhető fajta.

Az Aberdeen angus általános jellemzői

A tehenek kitűnő anyai tulajdonságokkal rendelkeznek, könnyen ellenek, megfelelő mennyiségű tejet termelnek a borjaik felneveléséhez. Korán érő típus, az üszőket már 13-15 hónapos korban (súlytól, alkattól függően) tenyésztésbe lehet venni. A borjak 22–28 kg tömegűek születnek, de gyorsan növekednek, hat hónapon át a bikák 150–180 kg súlyúak lehetnek. A tehenek napi nyeresége 1 kg.  A tehén kifejlett kori tömege 400-600 kg, a bikáé 700-1000 kg.

Az aberdeen angus előnyei

A fajta kiemelkedő értéke kitűnő reprodukciós tulajdonságaiban rejlik. A húshasznú fajták közül a legkönnyebben ellő fajta, alacsony borjúsúlyokat örökít, ezzel együtt a borjú formája és testtömeggyarapodása is kedvező a könnyű ellés szempontjából. Tejtermelése jó, általában elegendő a borjú növekedési erélyének kihasználásához. Igen gazdaságos, legelő-, illetve takarmányhasznosító képessége nagyon jó. Tökéletesen alkalmazkodni tud a legkülönbözőbb környezethez, időjárás ingadozáshoz. Magas húshányaddal rendelkezik, aminek a minősége első osztályú. Azáltal, hogy finom rostú, jól erezett, márványozott húst fejleszt, nagyon keresett fajta.

Hátrányai

Intenzív hizlalásnál súlygyarapodásban esetenként megverheti még a terminál fajtákat is, de 500 kg felett hizlalva erősen faggyúsodik. Tisztavérben tenyésztve speciális márványozott steak minőséget lehet vele előállítani. Összehasonlítva a hereforddal, a takarmányozást és környezetet figyelembe véve, kissé igényesebb annál. 

KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK

Vissza a fogalmak listájához

Kapcsolódó cikkek
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!