Wagyu marha

A wagyu japán szarvasmarha, amelyet eredetileg igavonásra használtak, ám újabban már kizárólag a húsáért tenyésztik. A wagyu marha húsa a világ legismertebb és legdrágább ilyen terméke.

Japánban a 19. század végéig nem fogyasztottak marhahúst, kizárólag igavonás céljára tenyésztettek szarvasmarhát. A wagyu marha „felfedezése” a szigetországba látogató külföldieknek köszönhető. Azóta ez a fajta adja a legkeresettebb és legdrágább marhahúst. Egy, azóta már részben megcáfolt legenda szerint a japánok masszírozzák, rizsborral permetezik és sörrel itatják a különleges jószágokat, hogy még finomabb húst produkáljanak. A rizsborral permetezés jól hangzik, de nem igaz, az azonban kétségtelen, hogy a tenyésztők igyekeznek tökéletesen stresszmentes környezetet teremteni az állatok számára, aminek része a marhák szőrének rendszeres ápolása, és a bőr masszírozása. Magyarországon 2009-ben indult be a tenyésztésük.

A wagyu megjelenése

A wagyu marha tekintetében több fajtaváltozat is létezik, ilyen például az őshonos Kuroge ('japán fekete'), az Akage ('japán barna'), a Nihon Tankaku ('japán rövidszarvú'), valamint a Mukaku ('japán szarvatlan'). A wagyu fajta, mely mostanra világszerte megtalálható, nem eredet védett. Japánon kívül főleg a fekete fajtaváltozat terjedt el. Viselkedésüket tekintve szelídek, a szarvalt egyedek sem agresszívek egymással, a tehenek pedig könnyen ellenek.

A wagyu marha hasznosítása

A wagyu marhát kizárólag a húsáért tenyésztik. Ez a prémium kategóriájú marhahús hírhedten bársonyos állagú, szaftos, fogyasztói szerint vajszerűen olvad a szájban. Kilójáért az ínyencek akár százezer forint feletti összegeket is hajlandóak kifizetni.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!