
Ezen múlik a gazdák pénze: nem mindegy, mit mutat a műszer
A gabonanedvesség-mérők használata során a legfontosabb a kalibráció, valamint az ellenőrzés.
A wagyu japán szarvasmarha, amelyet eredetileg igavonásra használtak, ám újabban már kizárólag a húsáért tenyésztik. A wagyu marha húsa a világ legismertebb és legdrágább ilyen terméke.
Japánban a 19. század végéig nem fogyasztottak marhahúst, kizárólag igavonás céljára tenyésztettek szarvasmarhát. A wagyu marha „felfedezése” a szigetországba látogató külföldieknek köszönhető. Azóta ez a fajta adja a legkeresettebb és legdrágább marhahúst. Egy, azóta már részben megcáfolt legenda szerint a japánok masszírozzák, rizsborral permetezik és sörrel itatják a különleges jószágokat, hogy még finomabb húst produkáljanak. A rizsborral permetezés jól hangzik, de nem igaz, az azonban kétségtelen, hogy a tenyésztők igyekeznek tökéletesen stresszmentes környezetet teremteni az állatok számára, aminek része a marhák szőrének rendszeres ápolása, és a bőr masszírozása. Magyarországon 2009-ben indult be a tenyésztésük.
A wagyu megjelenése
A wagyu marha tekintetében több fajtaváltozat is létezik, ilyen például az őshonos Kuroge ('japán fekete'), az Akage ('japán barna'), a Nihon Tankaku ('japán rövidszarvú'), valamint a Mukaku ('japán szarvatlan'). A wagyu fajta, mely mostanra világszerte megtalálható, nem eredet védett. Japánon kívül főleg a fekete fajtaváltozat terjedt el. Viselkedésüket tekintve szelídek, a szarvalt egyedek sem agresszívek egymással, a tehenek pedig könnyen ellenek.
A wagyu marha hasznosítása
A wagyu marhát kizárólag a húsáért tenyésztik. Ez a prémium kategóriájú marhahús hírhedten bársonyos állagú, szaftos, fogyasztói szerint vajszerűen olvad a szájban. Kilójáért az ínyencek akár százezer forint feletti összegeket is hajlandóak kifizetni.
A gabonanedvesség-mérők használata során a legfontosabb a kalibráció, valamint az ellenőrzés.
Egyre több fogyasztói igényt kell kielégítenie a gyártóknak, közben pedig a környezetvédelemre is egyre jobban kell odafigyelniük.
Rendkívüli nyomás alá került a hazai gyümölcs- és zöldségtermesztés a három hete tartó hőség miatt.
Az Európai Unió jóváhagyta az Amoeba első biofungicidjét, amely új fejezetet nyithat a gombás fertőzések elleni harcban.
A tojás és a csirkemell ára is jelentősen megemelkedett az előző év azonos időszakához képest.
Az utóbbi évek tapasztalatai alapján kijelenthetjük, hogy véget értek azok a boldog évek, mikor a kukorica növényvédelmét letudtuk egy gyomirtással.
Hatékony megoldás a napraforgó tányérvédelmére: Picasso® Active
A talaj szervesanyag tartalma és a kapcsolódó talajfunkciók javításáért már az aratási szezonban sokat tehetünk!