Sokan rontják el a fűszernövények gondozását: ezek a legnagyobb hibák

Sokan rontják el a fűszernövények gondozását: ezek a legnagyobb hibák

agrarszektor.hu
A karácsonyi készülődés nemcsak a díszekről és az ajándékokról szól, hanem az illatokról és az ízekről is. Ha szeretnénk, hogy az ünnepi menünk igazán emlékezetes legyen, érdemes most elkezdenünk a karácsonyi fűszernövények termesztését! Hiszen mi az, ami összeköti a szaftos sült húsokat, a grillezett zöldségeket, a friss önteteket és a gyümölcsös desszerteket? Az aromás, illatos fűszernövények - amik nélkül a karácsonyi asztal nem is lenne teljes. Az alábbi cikkből kiderül, hogy milyen növényeket, hogyan érdemes termeszteni, gondozni ebben az időszakban.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Csoportos kedvezmények már 2 főtől: 2 fő jelnetkezése esetén, 10%, 3 fő estén 15%, 4 vagy több fő jelentkezése esetén 20% kedvezmény! A kistermelők és fiatal gazdák pedig most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

1. Rozmaring

Ki tudna ellenállni egy ropogós, rozmaringos héjú krumplinak vagy egy illatos, fűszeres sültnek? A rozmaring mély, földes íze nélkülözhetetlen a karácsonyi lakomához. Ültessük el 10-12 héttel karácsony előtt, ha cserepes rozmaringot szeretnénk nevelni. Ez a növény hidegtűrő és szárazságkedvelő, így nagyon fontos, hogy ne locsoljuk túl - írja a balconygardenweb.

EZ IS ÉRDEKELHET

2. Kakukkfű

A karácsonyi pulykasült vagy hagymás töltelék elképzelhetetlen kakukkfű nélkül. Vékony szárain apró levelek sorakoznak, amelyek tökéletesen illenek húsételekhez és köretekhez. A kakukkfű a napos, jól szellőző helyeket szereti - legalább napi hat óra napfényt igényel. Ha cserépben neveljük, tegyük déli fekvésű ablakpárkányra, és ne felejtsük el rendszeresen metszeni.

3. Zsálya

A zsálya is feldobhatja a karácsonyi ételeket, így hát itt az idő, hogy biztosítsunk neki egy napos helyet, valamint laza, homokos, jó vízelvezetésű talajt. A rendszeres metszés segít, hogy levelei frissek és zsengék maradjanak - így az ünnepi asztalon is a legjobb "formáját hozhatja".

4. Menta

A menta az egyik legsokoldalúbb fűszernövény, ami minden ételt felfrissít. Kezdjük a termesztést 8-10 héttel az utolsó fagy előtt, és ültessük jól szellőző, tápanyagszegény, de nedvességtartó talajba. A menta jól érzi magát kisebb cserepekben is, és napi 4-6 óra napfény mellett gyorsan nő.

EZ IS ÉRDEKELHET

5. Petrezselyem

A petrezselyem egyszerű, mégis nélkülözhetetlen. Használhatjuk mártásokban, salátákban, húsételekhez vagy akár díszítésként. Viszonylag lassan nő, ezért már most el kell kezdeni a termesztést.

6. Babér

A babérlevél nemcsak az ünnepi koszorúk és girlandok dísze lehet, hanem az ételeké is. Használhatjuk frissen vagy szárítva levesekbe, szószokba és pörköltekbe. A jól szellőző, laza talajban érzi jól magát, és hosszú évekig szolgálhat minket a konyhában.

EZ IS ÉRDEKELHET

7. Metélőhagyma

Ha most ismerkedünk a fűszernövény-termesztéssel, kezdjük metélőhagymával! Könnyen nevelhető, és krémes, sült ételekhez ad különleges ízt. Elég neki egy 6-8 centi mély cserép, napos hely, és laza, jól vízáteresztő talaj. Két-három hetente adhatunk neki egy kevés szerves, folyékony tápoldatot is.

8. Oregánó 

Az oregánó is feldobhatja a karácsonyi menüt, és nem nehéz ápolni sem. Szereti a napfényt, napi 6-8 óra szükséges neki, és gyorsan nő, ha elegendő meleg és fény éri.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A KWS mátrix bevált a gyakorlatban! (x)

Komoly kukoricatermesztési megpróbáltatás volt az idei évjárat a Zsámbéki-medencében is. A KWS TOP4 kockázatkezelési rendszere 230 hektáron bizonyította átlag feletti képességét Pátyon.

EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. november 9. 06:02