Ezek a növények sokat hozhatnak a konyhára: külföldön is elképesztően kapósak

Ezek a növények sokat hozhatnak a konyhára: külföldön is elképesztően kapósak

agrarszektor.hu
Látványosan megnőtt 2019-ben a friss és szárított gyógynövények exportja, a magyar kivitel 72 százaléka az Európai Unió országaiba került, hazánk legfontosabb exportpartnerei Németország és Ausztria voltak. Magyarországon számos faj esetében a termesztés és a gyűjtés egyaránt megfigyelhető, így a legnagyobb mennyiségben termesztett növény 2019-ben a füvek közül a lósóska, a cickafarkfű és a vasfű volt, a gyűjtött gyógynövények közül pedig a kamilla, a bodza, a csalán, a hársvirág és a csipkebogyó voltak a legfontosabbak tavaly.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A gyógynövényágazat magában foglalja a gyógynövények gyűjtését, termesztését, felvásárlását és feldolgozását - derül ki a NAIK AKI legfrissebb jelentéséből. Az ágazat alapanyagot szolgáltat az egészség- és kozmetikai iparnak, és hagyományai miatt fontos az idegenforgalomban is. A felvásárlók alapanyag-beszerzése több csatornán keresztül valósul meg és az alapanyag eredete vagy állapota alapján felosztható termesztett és vadon termő, illetve nyers és drogállapotú gyógynövényekre. A drogformátum a felhasznált gyógynövény legtöbb hatóanyagot tartalmazó része, melyet többnyire szárítással tartósítottak.

Számos növényfaj esetében termesztés és gyűjtés egyaránt megfigyelhető, vannak azonban olyan fajok, amelyeket kizárólag vadon termőként szereznek be, vagy csak termesztett forrásból származnak. A legfontosabb gyűjtött gyógynövények közé tartozik a kamilla, a bodza, a csalán, a vadgesztenye, a cickafark, a hársvirág, a csipkebogyó, az aranyvessző.

A gyógynövények és fűszernövények felvásárlásával foglalkozó kijelölt szervezetek és gazdálkodók adatai alapján a hazai beszerzésben a virág, a levél, a fű és a vegyes kategóriában, valamint a nyers formátumú magoknál a vadon termő növények aránya nagyobb volt, mint a termesztetteké 2019-ben. A termesztett gyógynövények beszerzése a mag és termés, valamint a fűfélék csoportjában volt a leginkább jellemző a beérkezett gyógynövény-felvásárlási adatok alapján 2019-ben. Az importált gyógynövényeknél - a szállíthatóság és eltarthatóság miatt - a (szárított) drogállapot dominál. A virághasznosítású gyógynövények közül a bodza és a kamilla, a leveles gyógynövényeknél a csalánlevél a füvek közül az aranyvessző, a ragadós galaj volt a legnagyobb mennyiségben felvásárolt alapanyag 2019-ben.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A legnagyobb mennyiségben termesztett növény 2019-ben a füvek közül a lósóska, a cickafarkfű és a vasfű volt a gyógynövények és fűszernövények felvásárlásával foglalkozó szervezetek és gazdálkodók adatai szerint. A fűfélék csoportjában a vadon termő gyógynövények átvétele főként közvetlenül a gyűjtőktől történt, míg a virág és a mag, termés esetében nagyobb szerep jutott a köztes felvásárlóknak 2019-ben. A vadon termő gyógynövények a gyűjtőkből és felvásárlókból kialakuló többlépcsős gyűjtőhálózaton keresztül jutnak el a feldolgozókhoz.

A nyers és a drogformában beszerzett hazai gyógynövények mennyisége összességében meghaladta az 1900, illetve az 1400 tonnát 2019-ben. Az adatszolgáltatók által importált gyógynövények (drog) mennyisége 431 tonna, a belföldi továbbfeldolgozásra értékesített drogállapotú gyógynövények mennyisége 518 tonna volt 2019-ben a beérkezett adatok alapján.

A felvásárlók a beszerzett alapanyagok egy részét további feldolgozásra értékesítik, legnagyobb mennyiségben belföldre eladott csoport az előző évekhez hasonlóan a fűfélék, valamint a mag és termésfélék voltak 2019-ben. A friss és szárított gyógynövényeket is magába foglaló külkereskedelmi termékcsoport exportértéke 1,6 milliárd forint volt 2019-ben, vagyis 2 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva. A gyógynövénykivitel 72 százaléka az Európai Unió országaiba került, Magyarország legfontosabb exportpartnerei Németország és Ausztria volt 2019-ben.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55