2022. június 25. szombat Vilmos

Hírek - Növény

Ezek a növények sokat hozhatnak a konyhára: külföldön is elképesztően kapósak

Látványosan megnőtt 2019-ben a friss és szárított gyógynövények exportja, a magyar kivitel 72 százaléka az Európai Unió országaiba került, hazánk legfontosabb exportpartnerei Németország és Ausztria voltak. Magyarországon számos faj esetében a termesztés és a gyűjtés egyaránt megfigyelhető, így a legnagyobb mennyiségben termesztett növény 2019-ben a füvek közül a lósóska, a cickafarkfű és a vasfű volt, a gyűjtött gyógynövények közül pedig a kamilla, a bodza, a csalán, a hársvirág és a csipkebogyó voltak a legfontosabbak tavaly.
 
 

A gyógynövényágazat magában foglalja a gyógynövények gyűjtését, termesztését, felvásárlását és feldolgozását - derül ki a NAIK AKI legfrissebb jelentéséből. Az ágazat alapanyagot szolgáltat az egészség- és kozmetikai iparnak, és hagyományai miatt fontos az idegenforgalomban is. A felvásárlók alapanyag-beszerzése több csatornán keresztül valósul meg és az alapanyag eredete vagy állapota alapján felosztható termesztett és vadon termő, illetve nyers és drogállapotú gyógynövényekre. A drogformátum a felhasznált gyógynövény legtöbb hatóanyagot tartalmazó része, melyet többnyire szárítással tartósítottak.

Számos növényfaj esetében termesztés és gyűjtés egyaránt megfigyelhető, vannak azonban olyan fajok, amelyeket kizárólag vadon termőként szereznek be, vagy csak termesztett forrásból származnak. A legfontosabb gyűjtött gyógynövények közé tartozik a kamilla, a bodza, a csalán, a vadgesztenye, a cickafark, a hársvirág, a csipkebogyó, az aranyvessző.

A gyógynövények és fűszernövények felvásárlásával foglalkozó kijelölt szervezetek és gazdálkodók adatai alapján a hazai beszerzésben a virág, a levél, a fű és a vegyes kategóriában, valamint a nyers formátumú magoknál a vadon termő növények aránya nagyobb volt, mint a termesztetteké 2019-ben. A termesztett gyógynövények beszerzése a mag és termés, valamint a fűfélék csoportjában volt a leginkább jellemző a beérkezett gyógynövény-felvásárlási adatok alapján 2019-ben. Az importált gyógynövényeknél – a szállíthatóság és eltarthatóság miatt – a (szárított) drogállapot dominál. A virághasznosítású gyógynövények közül a bodza és a kamilla, a leveles gyógynövényeknél a csalánlevél a füvek közül az aranyvessző, a ragadós galaj volt a legnagyobb mennyiségben felvásárolt alapanyag 2019-ben.

Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A legnagyobb mennyiségben termesztett növény 2019-ben a füvek közül a lósóska, a cickafarkfű és a vasfű volt a gyógynövények és fűszernövények felvásárlásával foglalkozó szervezetek és gazdálkodók adatai szerint. A fűfélék csoportjában a vadon termő gyógynövények átvétele főként közvetlenül a gyűjtőktől történt, míg a virág és a mag, termés esetében nagyobb szerep jutott a köztes felvásárlóknak 2019-ben. A vadon termő gyógynövények a gyűjtőkből és felvásárlókból kialakuló többlépcsős gyűjtőhálózaton keresztül jutnak el a feldolgozókhoz.

A nyers és a drogformában beszerzett hazai gyógynövények mennyisége összességében meghaladta az 1900, illetve az 1400 tonnát 2019-ben. Az adatszolgáltatók által importált gyógynövények (drog) mennyisége 431 tonna, a belföldi továbbfeldolgozásra értékesített drogállapotú gyógynövények mennyisége 518 tonna volt 2019-ben a beérkezett adatok alapján.

A felvásárlók a beszerzett alapanyagok egy részét további feldolgozásra értékesítik, legnagyobb mennyiségben belföldre eladott csoport az előző évekhez hasonlóan a fűfélék, valamint a mag és termésfélék voltak 2019-ben. A friss és szárított gyógynövényeket is magába foglaló külkereskedelmi termékcsoport exportértéke 1,6 milliárd forint volt 2019-ben, vagyis 2 százalékkal nőtt az előző évhez viszonyítva. A gyógynövénykivitel 72 százaléka az Európai Unió országaiba került, Magyarország legfontosabb exportpartnerei Németország és Ausztria volt 2019-ben.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben