Iszonyúan népszerűek ezek a gyógynövényes termékek: rengeteg magyar keresi őket

Iszonyúan népszerűek ezek a gyógynövényes termékek: rengeteg magyar keresi őket

agrarszektor.hu
Vajon megugrott-e a gyógynövényes termékek iránti kereslet a pandémia hatására? Ha igen, mennyire? Illetve mik azok a gyógynövények, amiket érdemes ebben a nehéz időszakban fogyasztani? Ezek azok a kérdések, amelyekkel a HelloVidék megkereste Lopes-Szabó Zsuzsát, a bükki füvesember lányát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nem túlzás azt mondani, hogy a gyógynövényes termékek reneszánszukat élik a magyar fogyasztók körében, a koronavírus-járvány pedig talán még keresettebbé tette a természet patikájából származó teákat, kivonatokat, illóolajokat, kifejezetten azokat a fajtákat, amiknek immunerősítő hatása is ismert. Ennek kapcsán a HelloVidékLopes-Szabó Zsuzsát, a bükki füvesember, vagyis Szabó Gyuri bácsi lányát kérdezte arról, hogy tapasztalatuk szerint növekedett-e az érdeklődés a termékeik iránt a pandémiának köszönhetően a korábbiakhoz képest.

Lopes-Szabó Zsuzsa a maguk példájából kiindulva elmondta, hogy érdekes hullámvasútnak a szemtanúi az utóbbi hónapokban. Amikor tavaly jött az első hullám, nem volt könnyű követni a hirtelen megugró igényeket: sokan jöttek, és hosszú időre vásároltak be. Nagyjából ugyanannyit adtak el egyébként a termékekből, de egyszerre sokat. A szakember elárulta, hogy a mostani szigorítások előtt is hasonló jelenséget tapasztaltak az üzleteikben. A korlátozások bevezetésével erősen megcsappant az ő forgalmuk is, ugyanakkor már nyolcadik éve van egy nagyon jól működő webáruházuk, ezért úgy gondolják, hogy sokan azok közül, akik korábban az üzleteikben vették meg a termékeiket, most áttértek az online vásárlásra, hogy ne kelljen a szükségesnél többet kimozdulni otthonról, csak amennyit nagyon muszáj. Így ezen a csatornán jelentősen megnőtt a forgalom - osztotta meg a portállal Lopes-Szabó Zsuzsa.

A szakember rámutatott, hogy nem nagy meglepetés, hogy legtöbben immunerősítéssel kapcsolatos termékeket kerestek, ez már tavaly tavasszal is jellemző volt. Lopes-Szabó Zsuzsa elmondta, hogy ők már a pandémia elején leszögezték, hogy nem tudnak olyan gyógynövényt ajánlani, ami a vírusokra jó lenne.

Azt tanácsoltuk az embereknek, hogy azokat a gyógynövényeket használják, amiket egyébként a népgyógyászat használ vírusos fertőzésekre nagyon régóta. Ilyen például az orbáncfű, a diólevél, a citromfű, a kakukkfű. Immunerősítésre pedig az előbbi klasszikusok mellett a csipkebogyót szoktuk javasolni. A stressz miatt rengetegen keresték a nyugtató hatású teakeverékeinket is

- sorolta Lopes-Szaó Zsuzsa.

A bükki füvesember lánya szerint teljesen érthető, hogy e termékek iránt is megnőtt a kereslet, hiszen a járványhelyzet és minden velejárója mindenkit megvisel mentálistan, kicsiket és nagyokat egyaránt. Az olyan nyugtató hatású növények, mint a komló, a levendula, a kamilla, az akácvirág, a galagonya, sokat segíthetnek, a belőlük készült teákat nap közben is bátran lehet fogyasztani. A macskagyökér is ide tartozik, annak erősebb a hatása. A szakember a legjobb szívvel a citromfüvet ajánlja, mert azt korlátozás nélkül bármikor ihatja bármely korosztály. Az idegek megnyugtatására ugyanakkor remekül alkalmas egy séta a parkban, vagy egy békés, közös családi program. A testnek is jót tesz, ha az embernek kiegyensúlyozott a lelke, tette hozzá Lopes-Szabó Zsuzsa. Szerinte egyébként most már arra van szüksége az embereknek, hogy egy kicsit erőre kapjanak, és szerencsére az energizálásra, tonizálásra is ismert számos gyógynövény. Ilyen például a már említett akácvirág és a diólevél, és szintén ide tartozik a szeder, a zsálya, ezeket nagyon jól lehet együtt is inni.

A HelloVidék azt is megtudta, hogy Szabó Gyuri bácsi már nagyon várja a tavaszt. A lánya elmondta, hogy a bükki füvesember néhány évvel ezelőtt sok diófát, szederbokrot ültetett, és van egy hatalmas mentaültetvénye is. Most a szurokfűre koncentrál, és cickafarkat is akar. A járvány miatt kicsit el is tűnt a szemek elől, nem tudott előadásokat, tanácsadást sem tartani. Nagyon vigyázott is magára, alig mozdult ki a házból.

Most, hogy már mindkét oltást megkapta, talán kicsit nyugodtabbak lehetünk a védettségével kapcsolatban. Leginkább már a termesztésre, a természetre szeretne jobban koncentrálni, hatalmas tervei vannak a jövőre nézve. A közszerepléstől mindenesetre valószínűleg visszavonul. Így 93 évesen már fontolgatja a nyugdíjba menés gondolatát. Ettől függetlenül a munkáját ugyanúgy végzi, mint azelőtt

- árulta el Lopes-Szabó Zsuzsa.

Ezek a legfelkapottabb gyógynövények Magyarországon

Az egyik legfontosabb hazai gyógynövény a kamilla, amelynek vadon termő fajtája egyben hungarikum is, és külföldön is keresett. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint a nyers kamillavirágot évente 200-500 tonna közötti mennyiségben gyűjtik Magyarországon, jellemzően az Alföld területén, a Tiszántúlon, de kamilla termesztésével manapság már csaknem az ország egész területén foglalkoznak, legnagyobb területen a Dunántúlon, Baranya és Somogy megyékben, illetve az Észak-Alföldi régióban. Termesztőterülete az utóbbi években 300-500 hektár között alakult, alapvetően növekvő tendenciát mutat. A 2020-as év a szakértők szerint jónak mutatkozott, a vízhiány hatására a zöldtömeg bizonyos területeken kisebb lett, de az állományok, egységesek, sűrűk voltak, és kártevők, kórokozók károsítása sem jelentkezett.

A kamilla mellett a magyar fogyasztók nagy kedvence még a bodza és hársfavirág, valamint a csipkebogyó is, ezek gyűjtése és termesztése a munkaerőhiány miatt azonban komoly veszélybe került. Hidegebb, meghűléses időszakban, a koronavírustól függetlenül hagyományosan keresettek az immunerősítő hatású, influenza és megfázás megelőzésére használatos bíbor kasvirág és magas C-vitamin-tartalmánál fogva a homoktövis készítmények. A homoktövis termesztése egyébként mondhatni reneszánszát éli, termőterülete 2019-ben elérte a 400 hektárt, de évről évre nő a hagyományosan gyűjtött gyógynövénynek tekinthető csipkebogyó (556 hektár), a cickafark (198 hektár) és a bodza (6436 hektár) termőterülete is. A gyűjtés időjárás- és munkaerőhiány-kiszolgáltatottságának csökkentésére a klasszikusan gyűjtött gyógynövények termesztésbe vonása jelenthetni a megoldást, ami bizonyos fajoknál már elkezdődött. A gyógynövények termesztésének lehetőségéről a közelmúltban az Agrárszektor is írt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A magyar gyógynövénydrogok exportértékesítése mellett jelentős belföldi piacot biztosít a termékek számára a szárítottfűszer- és gyógyteapiac. A gyógyteapiac meghatározó magyar szereplői mellett a piacon jelen van számtalan kisebb, helyi termékbázisra épülő lokális kézműves cég. A rengeteg sajátmárkás és import gyógytea térhódítása miatt a gyógyteapiac igencsak túltelített, a belső piaci verseny nagy, ami gyakran minőségi nem megfelelőségeket, termékvisszahívásokat is eredményez.

Nagyon fontos, hogy ellenőrzött, és lehetőség szerint gyógyszerkönyvi minőségű alapanyagból készült teákat fogyasszon az ember!

A termékek tekintetében óriási választékkal lehet találkozni a boltok polcain és a webáruházak kínálatában is, a vásárlásnál azonban mindig érdemes körültekintőnek lenni, így elengedhetetlen, hogy megbízható forrásból megfelelő minőséget vegyen az ember. Akár gyógyszertárban, gyógynövényboltban vagy interneten vásárol, fontos, hogy elsősorban a jól ismert, megbízható gyártók és forgalmazók termékeit válassza.

Támogatásra szorul az ágazat

A gyógynövényteák, gyógytermékek és más gyógynövény alapanyagú készítmények, például étrend-kiegészítők vagy fitokozmetikumok összforgalma éves szinten 40-50 milliárd forint körül mozog, a gyógynövény-feldolgozás másodlagos élelmiszeripari és gyógyászati célú piacán mintegy 50-100 vállalkozás működik. A begyűjtött vadon termő gyógynövény mennyisége azonban folyamatosan csökken, a tendencia pedig több okra vezethető vissza. Egyrészt a gyógynövénygyűjtők létszámában visszaesés következett be: míg korábban szezonálisan akár százezer ember is részt vett a gyűjtésben, ez mára pár tízezer főre redukálódott. Az aktuális a felvásárlási árak befolyásolják a legjobban a gyűjtési kedvet, ezek az árak azonban nem rugaszkodhatnak el a mindenkori világpiaci áraktól. A piac érzékeny, gyakran ciklikus és kiszámíthatatlan.

Másrészt Magyarországon folyamatosan zsugorodik a gyűjtés szempontjából szabadon bejárható területek nagysága is, valamint demográfiai tényezők is negatívan befolyásolják a gyűjtői létszámot. A gyógynövények termesztése és azok további feldolgozása is jelentős kézimunkaerő-igénnyel jár, a munkaerő hiánya pedig, a többi ágazathoz hasonlóan, mára a termesztésben is komoly gondokat okoz. Míg korábban a gyógynövényipar az elmaradott régiók munkanélküli lakosságának jelenthetett kitörési pontot, mára ez a helyzet alapvetően megváltozott.

A megfelelő biológiai potenciállal rendelkező vadon termő fajták termesztésbe vonása elengedhetetlen, a termesztésben szintén fontos a fajtaválasztás és fajtahasználat. A korszerű, speciális és hatékony technológia alkalmazása nélkül mára a gyógynövény iparág aligha lehet versenyképes a NAK álláspontja szerint. Az Agrárminisztérium - a tavaly novemberben bejelentett eredeti szándéka szerint - még idén április 20-án megjelenteti a Vidékfejlesztési Program keretében a gyümölcs-, gyógy-, aroma- és fűszernövény ültetvények telepítését támogató új pályázati felhívását 15 milliárd forintos keretösszeggel. Ennek alapján - sikeres pályázat esetén - a nyertesek már az idei őszi telepítési szezonban elkezdhetik az új ültetvények munkálatait.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?