Pofonegyszerű: 6 dolog, amivel garantáltan egészségesek lesznek a szobanövényeid

Pofonegyszerű: 6 dolog, amivel garantáltan egészségesek lesznek a szobanövényeid

agrarszektor.hu
Akad néhány tuti praktika, amiről bizony sok szobanövény-tulajdonos megfeledkezik, pedig ha ezekre mindenki odafigyel, akkor biztosan egészségesek maradnak a kedvencek. Összegyűjtöttük a 6 legfontosabb dolgot, amit ha bevezetsz a szobanövénynevelési rutinba, akkor hosszú távon garantált az optimális növekedés és virágzás.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ha szeretnéd, hogy biztosan sokáig egészségesek maradjanak a szobanövényeid, akkor itt az ideje, hogy bevezesd ezeket a tuti praktikákat a növénynevelési rutinba. Érdemes erre a 6 dologra mostantól odafigyelned, és garantált lesz a megfelelő virágzás és növekedés - írja a balconygardenweb.com. 

1. Mindig távolítsd el a sérült, beteg, elhalt leveleket és virágokat

Minden alkalommal távolítsd el a sérült, beteg, esetleg már elhalt részeket a növényről. Ezzel nemcsak a fertőzések kialakulását akadályozhatod meg, de a kedvenced több energiát tud majd a növekedésre és a virágzásra fordítani. Ha tehát száraz, elpusztult levelet, virágot vagy szárat találsz, vágd le óvatosan a növényről.

2. Ellenőrizd gyakran a levelek fonákját

Érdemes gyakran ellenőrizni a levelek fonákját, ezen a részen ugyanis könnyedén elrejtőzhetnek a kártevők, amelyek így észrevétlenül megbetegíthetik a növényt. Ha barnul, szárad, esetleg deformálódik a levél, az sosem jelent jót, általában valamilyen fertőzésre utal. Ilyenkor azonnal kezdd el a növény kezelését, ha ugyanis időben nekilátsz a permetezésnek, akkor még könnyen megmentheted. 

3. Vizsgáld meg a talaj nedvességtartalmát ujjal

Megéri használni az ujjad, ha ellenőrizni akarod növényed talajának nedvességtartalmát, ezzel a trükkel ugynais könnyedén elkerülheted a túlöntözést. Dugd be az ujjad a talaj felső részébe néhány centiméter mélyen, ha száraz a talaj, locsold meg a növényt, ha nedves, akkor várj még vele pár napot.

4. Néha rázd meg kicsit a növényt

Hetente egyszer rázd meg óvatosan a növényt, ezzel ugyanis kicsit imitálhatod számára a szelet, amivel erősítheted a gyökérzetét. Emellett a száraz, gyenge leveleket is könnyen eltávolíthatod, így segítve a növény megfelelő növekedését.

5. Figyeld a növény növekedését

Ellenőrizd gyakran, hogy megfelelően növekszik-e a növényed. Ha úgy látod egy irányba, jellemzően a napfény felé fordul, akkor hetente forgasd, hogy minden részen egyenletesen érje a napsütés. Amikor új hajtás jelenik meg a növényen, akkor érdemes tápanyaggal, vízzel ellátni, hogy legyen energiája az optimális növekedéshez.

6. Tisztítsd a szobanövények levelét

Tisztítsd meg hentete legalább egyszer a növények levelét a portól, illetve a különböző szennyeződésektől. A koszos levelek megnehezítik a fotoszintézis folyamatát, és nem tud elegendő napfényt magába szívni a növény. Használj tiszta, puha, nedves pamutrongyot, és töröld át néhány naponta a leveleket.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?