Terjed az új szuperélelmiszer: te megkóstolnád?

Terjed az új szuperélelmiszer: te megkóstolnád?

agrarszektor.hu
A Heliyon című folyóirat nemrégiben megjelent áttekintésében az újdelhi ICAR-National Bureau of Plant Genetic Resources kutatói összegyűjtötték a mikrozöldségekről, azaz a zöldségek tápanyagokban gazdag csemetéiről az érdemes tudnivalókat. Ezeknek a szuperélelmiszereknek számtalan egészségügyi előnye van, ráadásul könnyen termeszthetők, és már 10-14 nap alatt betakaríthatók.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Mik azok a mikrozöldségek?

Az általános egészségi állapotot érintő változó tendenciák, különösen a nem túl optimális nyugati étrend követése következtében világszerte vitamin- és ásványianyag-hiány figyelhető meg. A folyamatosan növekvő népesség és az éghalátváltozás következtében átalakuló hagyományos mezőgazdasági termelésben létrejött nehézségek miatt felmerült az igény az újszerű, funkcionális élelmiszerek iránt, melyeket gyorsan meg tudunk termeszteni és a városi gazdálkodásban is megállja a helyét - írja News Medical.

Az orvosi, táplálkozási és biológiai ismeretek összefonódásaként a mikrozöldségek lehetnek az egyik ilyen innovatív, funkcionális élelmiszerek. A "mikrozöldség" a köznyelvben az ehető zöldségek fiatal palántáinak megnevezése, amelyek még nem fejlesztették ki a szikleveleket. Kutatások kimutatták, hogy ezekben a fiatal növényekben akár 40-szer több tápanyag van, mint a kifejlett, érett zöldségekben. A mikrozöldségeket - mint a jövő élelmiszere - jelentős érdeklődés övezi, hiszen az egészségre gyakorolt pozitív hatása, a termesztés sokoldalúsága és a környezetkímélő termesztése számottevő. A mikrozöldségek egyelőre új élelmiszeripari terméknek számítanak, ezért még csak kevés tanulmányt olvashatunk a témában.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mikrozöldségek fejlődése

Bár a "mikrozöldségek" kifejezés viszonylag újszerű, a fiatal zöldségek fogyasztásának gyakorlata már évtizedek óta elterjedt. Egyesek a modern mikrozöldségek megjelenését az Amerikai Egyesült Államokban (USA) az 1980-as években a szakácsok kertjeinek tulajdonítják ahol először foglalkoztak ezekkel a fiatal növényekkel. Ezt a gyakorlatot tovább népszerűsítették a divatos éttermek, amelyek az egészségtudatos embereket célozták meg.

Annak ellenére, hogy a mikrozöldségek már a "funkcionális élelmiszerek" fogalmának megalkotása (2000) előtt is léteztek, ezeknek az élelmiszereknek és az őket alkotó növényfajoknak a szabványos meghatározása továbbra sem született meg. A jelenlegi áttekintés számos tanulmány definíciójának összefoglalását tartalmazza az alábbiak szerint; a mikrozöldségeket olyan magvak csírázásaként lehet leírni, amelyeknek az első sziklevelek megjelenésekor, a gyökerek kifejlődése előtt "arathatunk". 

EZ IS ÉRDEKELHET

Tömeges mikrozöldség termesztés

A mikrozöldségek sokoldalú termesztést tesznek lehetővé. Annak ellenére, hogy túlnyomórészt ellenőrzött üvegházi környezetben zajlik termelésük, ezek az élelmiszerek bármely olyan környezetben termeszthetők, ahol a hőmérséklet magasabb 20 foknál és a páratartalom stabil. A mikrozöldségek sokkal kevesebb emberi munkaerőt és helyet igényelnek, mint a hagyományos növények  A gyorsan növő mikrozöldségek akár 10-14 nap alatt is betakaríthatók.

A mikrozöldség terméshozamát leginkább a kártevők elleni védekezés és a páratartalom szabályozása befolyásolja. Bár ezek a növények ugyanolyan kártevőkre és kórokozókra érzékenyek, mint idősebb társaik, a rövid átfutási idő és a bennük lévő bioaktív anyagcseretermékek minimalizálják ezeket a hatásokat. Bizonyos esetekben a biológiai növényvédő szerek és a baktériumos kezelések sikeresen megakadályozzák a veszteségeket. A közelmúltban a kézi szabályozásról a gépi vezérlésű páratartalom-szabályozásra és betakarításra való áttérés tovább javította a mikrozöldségek hozamát.

EZ IS ÉRDEKELHET

Miért táplálóbbak a mikrozöldségek, mint a kifejlett növények?

A kutatások kimutatták, hogy a nyugvó, száraz magvak jelentős biokémiai és táplálkozási változásokon mennek keresztül (felhalmozódás, remobilizáció és szétesés), amint csírázásuk megindul. Ezek a folyamatok a tápanyagok "tömörülését" eredményezik az ehető növényi részeken belül, ami hozzájárul a mikrozöldségek meglepően magas tápanyagtartalmához. Ezenkívül a csírázó és nem csírázó magvak, valamint a kifejlett növények összehasonlítása azt mutatta, hogy a csírázó magvak elsődleges és másodlagos anyagcseretermékeinek összetétele jelentősen eltér a másik két csoportétól. Következésképpen a mikrozöldségek egyes fajtái olyan tápanyagokat tartalmaznak, amelyek a kifejlett növényekben már nem észlelhetőek. 

Egészségügyi előnyök

A mikrozöldségek szénhidrátok, fehérjék, lipidek, vitaminok, ásványi anyagok és fitokemikáliák gazdag forrásai. Klinikai vizsgálatok kimutatták ezen élelmiszerek jelentős antioxidáns potenciálját, és megvilágították orvosi potenciáljukat a vércukorszint szabályozásában, a testsúlyszabályozásban és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében. A mikrozöldségek fitokémiai összetevői könnyen emészthetőek, és feltételezések szerint antibakteriális, antidiabetikus és gyulladáscsökkentő hatásúak.

A brokkoliból, retekből és más Brassicaceae-félék képviselőiből származó mikrozöldségek olyan fitokemikáliákat tartalmaznak, mint az indolok és flavonoidok, amelyek bizonyítottan rákellenes hatásúak a vastagbélrák esetében. További kutatásokra van szükség annak vizsgálatára, hogy ezek a tulajdonságok kiterjednek-e más rákos megbetegedésekre.

EZ IS ÉRDEKELHET

Termeléssel kapcsolatos kihívások

A mikrozöldség-ágazat fő kihívása a tárolás, mert ezek az élelmiszerek különösen rövid eltarthatósági idővel rendelkeznek és a tárolás során gyorsan csökken tápanyagtartalmuk. További kihívást jelent a kezdeti beruházás, a kereskedelmi mikrozöldségek előállításához szükséges drága és speciális szubsztrátkészítmények megvétele, a megfelelő vetőmagok és gépek beszerzése és a munkaerő előteremtése. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A jövő

A fejlődéshez elengedhetetlenek a jól megtervezett klinikai vizsgálatok, amelyek átfogóan tisztázzák a mikrozöldségek emberi egészségre gyakorolt hatását, és konkrét bizonyítékot szolgáltatnak egészségjavító hatásukról. Ha a mikrozöldségek vizsgálata folytatódik, ígéretes tulajdonságaik értékes vizsgálati tárgyként szolgálhatnak és potenciális utat kínálnak a megelőző és terápiás gyógyászat jövőbeli fejlődéséhez.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?