Itt a jelentés: tényleg luxus az egészséges élelmiszer

Itt a jelentés: tényleg luxus az egészséges élelmiszer

agrarszektor.hu
Az egészséges táplálkozás világszerte egyre inkább luxussá válik, mivel a tápanyagdús élelmiszerek ára jelentősen meghaladja a kevésbé egészséges alternatívákét - derül ki az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) friss jelentéséből - számol be a Pénzcentrum.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Csoportos kedvezmények már 2 főtől: 2 fő jelnetkezése esetén, 10%, 3 fő estén 15%, 4 vagy több fő jelentkezése esetén 20% kedvezmény! A kistermelők és fiatal gazdák pedig most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által nemrég közzétett "The State of Food Security and Nutrition in the World" című elemzés részletes képet ad arról, hogy az árkülönbségek miként akadályozzák az egészséges táplálkozást globális szinten.

A gyümölcsök szintén a drágább kategóriába tartoznak, gyakorlatilag prémium termékekké váltak, annak ellenére, hogy alapvető fontosságúak lennének az egészséges táplálkozásban. Az állati eredetű élelmiszerek - húsok, tejtermékek, tojás - kalóriánként 5,8-szor többe kerülnek, mint a legolcsóbb alapélelmiszerek, ami a megfelelő fehérjebevitelt is megnehezíti sokak számára.

A különféle tartósított, csomagolt ételek valamivel kedvezőbb árfekvésűek, de még így is ötszörös áron érhetők el a keményítőtartalmú alapélelmiszerekhez képest. A feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek 4,3-szoros árkülönbséget mutatnak, ráadásul elkészítésük és tárolásuk is több erőforrást igényel.

A hüvelyesek jelentik az egyik legkedvezőbb kompromisszumot: bár 1,8-szor drágábbak az alapélelmiszereknél, magas fehérje-, rost- és tápanyagtartalmuk miatt valódi "szuperételeknek" számítanak. Az olajok és zsírok ára megegyezik a keményítőtartalmú élelmiszerekével, ami miatt gyakran használják energiabevitel kiegészítésére a szegényebb háztartásokban, bár ez hosszú távon egészségügyi kockázatokat hordoz.

Az elmúlt évek globális válságai - a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború - tovább súlyosbították a helyzetet az ellátási láncok zavarával és az élelmiszer-inflációval. Magyarországon különösen érezhető volt ez a hatás, hiszen 2022-ben és 2023-ban az Európai Unión belül itt volt a legmagasabb az élelmiszerárak emelkedésének mértéke. A FAO jelentése szerint bár a globális élelmiszer-bizonytalanság valamelyest csökkent a csúcsértékekhez képest, még mindig magas szinten áll. Miközben egyre többet beszélünk a tudatos táplálkozás fontosságáról, a gazdasági realitások miatt ez sokak számára továbbra is elérhetetlen marad.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A KWS mátrix bevált a gyakorlatban! (x)

Komoly kukoricatermesztési megpróbáltatás volt az idei évjárat a Zsámbéki-medencében is. A KWS TOP4 kockázatkezelési rendszere 230 hektáron bizonyította átlag feletti képességét Pátyon.

FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. november 3. 13:27